Mučení! Biofašismus. Kauza Djokovič bude mnohé mrzet, nová zjištění

06.01.2022 10:54 | Komentář

„Mučení. Vrchol šílenství. Potomci vrahů týrají našeho krále”. Nejlepšímu tenistovi světa totiž hrozí deportace z Austrálie, kde se měl zúčastnit světového poháru Australian Open. Tamní úřady Djokovićovi zamítly vízum pro vstup do země kvůli absenci očkování proti covidu, přestože měl schválenou lékařskou výjimku. Celé Srbsko, které dnes slaví Vánoce, je kvůli tomu na nohou. I kvůli informaci, že zařízení, kde je Djoković nyní vězněn, nabízí jídlo plné červů.

Mučení! Biofašismus. Kauza Djokovič bude mnohé mrzet, nová zjištění
Foto: Facebook srbského prezidenta Vučiće
Popisek: Novak Djoković, nejlepší tenista světa

V Srbsku dnes začínají Vánoce. Pravoslavná země se totiž řídí starým, tzv. juliánským kalendářem, který je zhruba o dva týdny posunutý. Místo vytouženého klidu ale prakticky celou tamní mediální i politickou scénu a celou společnost naštval přístup australských úřadů, které podle prakticky celospolečenského názoru šikanují a mučí jejich národní hvězdu, nejlepšího tenistu světa Novaka Djokoviće.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Novak Djoković není naočkován proti covidu a dlouho tak visel otazník nad tím, zda se bude moci zúčastnit turnaje Australian Open. Tamní vláda totiž v určitá chvíli účast na turnaji podmínila očkováním s tím, že výjimku mohla hráčům ze zdravotních důvodů udělit pouze nezávislá komise odborníků. 

Srbský tenista se proto předem na tuto komisi s žádostí obrátil a uspěl. „Žádost byla velmi přísně posouzena dvěma nezávislými komisemi zdravotnických expertů, z nichž jedna byla jmenována Ministerstvem zdravotnictví státu Victoria,” uvedla média. Zdálo se tedy, že účasti Djokoviće nic nebrání a tenista se vydal do Austrálie, kde ve středu odpoledne přistál. 

Na letišti v Melbourne ho čekalo nepříjemné překvapení. Zadržela ho policie a znemožnila mu opustit letiště. Dokonce mu byl odebrán mobilní telefon a byl pod nepřetržitým dohledem. Na letišti strávil pod zámkem celé hodiny, později ho policie přesunula do „hotelu”, který je úřady využíván k ubytování ilegálních imigrantů. 

Srbská média zprostředkovala informace, že jde o značně nevyhovující zařízení, které je od migrantů posprejováno nápisy jako „mučení zdarma” apod. O Djokovićově osudu, který se proti rozhodnutí o zrušení víza odvolal, měl ve čtvrtek ráno rozhodnout soud. Ten ovšem vynesení verdiktu odložil. 

Před ubytovacím zařízením pro migranty, kam policie tenisovou jedničku eskortovala, se schází demonstranti se srbskými vlajkami a žádají jeho puštění. Podle deníku Večernje Novosti, který cituje australská média, v dané ubytovně nedávno vypukl požár, který vedl k lehkým zraněním ubytovaných osob. Ti, kteří v ubytovně zůstali, si prý stěžovali na jídlo, ve kterém našli červy a plísně.

Média v Srbsku jsou v šoku a v souvislosti s vývojem situace kolem Djokoviće a počínání australských orgánů mluví o mučení nejlepšího tenisty světa či vrcholu šílenství. Diskutující v komentářích pod články jsou také jednotní. Někteří píší dokonce o „biofašismu a totalitě 21. století pod rouškou epidemie”. „Očividně ho chtějí upálit na hranici naši známí tzv. přátelé,” naštval se další z občanů. „Milujeme tě, Nole! Stačí zavolat a dáme za tebe život!” psal jiný z komentujících v prestižním deníku Politika.

„Jestli mu zakážou hrát, tak se finále Australian Open bude hrát o druhé místo,” napsal další. V diskusích pod články v různých médiích se často objevuje podobný názor, že pokud se bude muset nakonec Djoković vrátit domů, na jeho světovém prvenství to nic nezmění. Padl i komentář narážející na historii Austrálie. „Takže potomci britských vězňů, kriminálníků a vrahů, kteří byli separování na ostrově Austrálie, budou tyranizovat světového krále tenisu? Nic šílenějšího se už ve světě stát nemůže,” uvedl diskutující občan. V podobném duchu se nesl i jiný komentář: „Kdyby zabil deset lidí, mohl v té demokracii kandidovat na premiéra. Jen vydrž, už jsi je porazil. Djoković - NATO 3:0 (6:0 6:0 6:0)”.

Do boje o Djokovićovu účast se v plné síle zapojil srbský stát. Prezident Aleksandar Vučić s ním byl v přímém spojení, o čemž informoval veřejnost. „Řekl jsem našemu Novakovi, že je celé Srbsko s ním a že naše orgány dělají všechno pro to, aby týrání nejlepšího tenisty světa skončilo v co nejkratším čase. V souladu se všemi normami mezinárodního práva bude Srbsko bojovat za Novaka Djokoviće, za spravedlnost i pravdu. Mimochodem, Novak zůstává silný, tak jak ho všichni známe,” oznámil srbský prezident. 

Později Vučić oznámil, že je v kontaktu i s tenistovým otcem a chování Austrálie označil za nesmyslné. Do akce je zapojena i srbská premiérka Ana Brnabić, která podle prezidenta zařizuje u vedení australské vlády, aby se mohl tenista přesunout z nevyhovujícího ubytovacího zařízení pro migranty do domu, který si k pobytu původně zařídil.

Srbská vláda zaslala Austrálii protestní nótu, ve které žádá jeho okamžité propuštění. Mezitím byl v Bělehradě na Ministerstvo zahraničních věcí „na kobereček” předvolán australský velvyslanec. 

Australian Open začíná v pondělí 17. ledna a Novak Djoković by na něm měl obhajovat svůj jubilejní dvacátý titul. Zda nakonec bude moci nastoupit na základě předem udělené lékařské výjimky, anebo bude proti své vůli deportován ze země, by měl po odkladu rozhodnout australský soud až po víkendu. Australská média nicméně tvrdí, že čím více se případ s migračními úřady protahuje, tím roste pravděpodobnost, že výsledkem bude Djokovićova deportace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…