Můj bratr Pavel je rozseká... Poklady z archivu Jana Čižinského

11.11.2022 14:21 | Ze sítí

Šéfredaktor MF Dnes se směje ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN ) i Janu Čižinskému z Prahy sobě. Kvůli kauze mladého muže, na kterého v srpnu tohoto roku v Borovanech na jihu Čech zaklekli policisté. Generální inspekce bezpečnostních sborů totiž k celému incidentu vydala stanovisko.

Můj bratr Pavel je rozseká... Poklady z archivu Jana Čižinského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda klubu zastupitelů Prahy Sobě Jan Čižinský

V srpnu tohoto roku vyvolal značný rozruch zásah policistů proti chlapci, který se ukázal na mítinku Andreje Babiše. Patnáctiletý autista popadl jeden z reproduktorů a pár metrů ho poponesl. Netrvalo však dlouho a na chlapce zakleklo několik policistů.

Policejní prezident Martin Vondrášek nad chováním policistů pozvedal obočí a příslíbil, že celý incident bude prošetřen.

To se také stalo a dnes Vondrášek své tehdejší rozhořčení obrušuje.

„Své první vyjádření hodnotím jako příliš silné a kdybych se měl vrátit v čase, tak bych volil jiná slova. Byl jsem minulou středu na poradě Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a tam jsme ty události s odstupem času rozebírali bez emocí. Kromě toho, že jsem řekl, že všechno nebylo v pořádku, tak jsem se za to svoje vyjádření omluvil, dnes bych prostě volil jiná slova,“ řekl nyní Radiožurnálu policejní šéf.

Generální inspekce bezpečnostních sborů incident prověřovala dva měsíce a po této době došla k závěru, že školák se při zákroku policistů vzpouzel, takže fakt, že ho zaklekli, nelze brát za neadekvátní postup. Mladík odmítal policistům vydat občanku, nevěřil jim, že jde o strážce zákona a stáhl v rozhovoru s nimi i k hrubším výrazům.

„Máš občanku, nebo ne?“ ptal se ho jeden z policistů v civilu podle přepisu. Mladík odvětí: „Ne, hajz...“

A chlapec nebyl při tomto zákroku zraněn. Inspekce přitom vycházela z dostupného několikaminutového videa, na kterém byl zákrok zachycen.

Jednání policistů sice nebylo podle vyšetřovatelů bezproblémové, ale trestem jim byl už mediální tlak vyvolaný jejich postupem.

Jan Čižinský v průběhu případu oznámil, že se obhajoby mladého muže ujme jeho bratr Pavel Čižinský. A tomu se teď směje šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

„Jj, Pavel rozseká, co může. Stejně jako Rakušan. Nakonec ovšem GIBS rozsekal jak Pavku, tak Rakušana,“ poznamenal.

Jaroslav Plesl promlouvá

Pavel Čižinský je kromě toho znám jako krátkodobý starosta Prahy 1, kterým se stal po komunálních volbách 2018, ale už po několika měsících se proti němu spojila drtivá většina ostatních stran a poslal jej do opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…