Můj dobrý bratr zaútočil ve Francii i kvůli mně, říká radikál z IS

01.07.2015 14:12

Francouzský islamista, kterému do Sýrie poslal pachatel pátečního atentátu mobilem autoportrét s odříznutou hlavou svého zaměstnavatele, tvrdí, že "byl jednou z příčin" tohoto útoku u francouzského Lyonu. Uvedla to dnes matka mladíka, který podle ní pobývá u syrského města Rakka.

Můj dobrý bratr zaútočil ve Francii i kvůli mně, říká radikál z IS
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Z místa činu, záběry na mobilní telefon, které řidič umístil na Youtube

Třicetiletý technik z východní Francie, představovaný francouzskými médii jako Yunes-Sébastien V.-Z., v Sýrii bojuje v řadách radikální organizace Islámský stát (IS). Odjel tam v listopadu 2014 se svou manželkou a dcerou.

Matka v televizní stanici Europe 1 řekla, že několik hodin po pátečním atentátu informovala o tomto útoku syna zprávou pomocí telefonní aplikace WhatsApp. "Ano vím, je to můj dobrý bratr. Jsem jedním z důvodů, proč to udělal," odpověděl mladík matce. Žena ale nebyla s to říci, zda její syn atentát ve Francii inicioval.

Zatčený Yassin Salhi v pátek dodávkou zaútočil na sklad firmy na výrobu technických a průmyslových plynů Air Products v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier. Atentát se obešel bez obětí na životech, ale na místě se našla odříznutá lidská hlava a islámské nápisy. Obětí s uříznutou hlavou byl Salhiho 54letý zaměstnavatel, jeden z místních podnikatelů.

Pařížský prokurátor v úterý sdělil, že vyšetřování atentátu potvrzuje, že se ze strany pachatele jednalo o vědomou teroristickou akci ve vztahu k Islámskému státu. Podezřelý se k činu přiznal, ale tvrdí, že šlo jen o osobní pomstu, nikoli teroristický čin. Žádná islámská organizace se k němu nepřihlásila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…