Musí EU poslouchat Angelu Merkelovou na slovo? Odpovídá Tomáš Zdechovský

11.09.2016 21:25

Z PROFILŮ Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) usedl k počítači a pustil se do odepisování na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Zareagoval i na poznámku, že německou kancléřku Angelu Merkelovou zřejmě nijak netrápí, že Evropě hrozí válka s muslimy.

Musí EU poslouchat Angelu Merkelovou na slovo? Odpovídá Tomáš Zdechovský
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Čtenářka vystupující pod přezdívkou Pistolnice a jménem Hanka se lidoveckého europoslance ptala, jak je možné, že německá kancléřka nepracuje na ochraně evropských občanů, když ji v EU stejně všichni musejí poslouchat na slovo nebo to dělají dokonce dobrovolně. Pistolnice je podle vlastních slov narozená ve stejném roce jako Merkelová a i ve svém věku vnímá, že Evropu možná čeká válka s muslimy.

„Kdyby byla pouze s imigranty soucitná, tak je nenechává porušovat zákony ve své zemi. Německo a německé spoluobčany nenechá napospas přicházejícím kriminálním živlům,“ konstatovala čtenářka. Tím však ani zdaleka neskončila. „Četla jsem, že Frontex dováží uprchlíky do Itálie, takže je to stejné jako s cestovní kanceláří?“ ptala se dál.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Tomáš Zdechovský odepsal takto. „Angela Merkelová rozhodně není člověkem, kterého musejí v EU všichni poslouchat na slovo. Ano, je kancléřkou největší země EU, ale v rámci EU nemá žádnou zvláštní formální či neformální funkci. Ochrana hranic, a to i hranic EU, je převážně věcí národních států a je na každém státu, jak danou věc řeší či bohužel neřeší,“ posteskl si lidovecký politik.

Tatáž dáma se ptala, proč lodě evropských států vytahují uprchlíky z moře a dovážejí je do EU místo toho, aby je vracely na sever Afriky. Jestliže se to děje, budí to podezření, že politici EU nechtějí nic dělat proti islamizaci Evropy.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Dobrý den, Hanko, to, co Vy zmiňujete (dovoz migrantů přímo z libyjských vod), ale není práce EU, nýbrž různých neziskových organizací. Jinak chystaná opatření EU, jako jsou zřízení evropské pobřežní stráže, smlouvy se severoafrickými zeměmi atd., už jsem zmiňoval v předchozích odpovědích,“ odvětil.

V předchozích odpovědích na dotazy připomněl, že vůbec není pravda, že by EU poskytovala azyl každému. Dvě třetiny žadatelů o azyl státy EU zamítnou. V samotné České republice je procento odmítnutých žádostí ještě mnohem vyšší. Nemluvě o tom, že při srovnání rok 2015 s rokem 2016 se jasně ukáže, že významně poklesl počet uprchlíků mířících do EU. Asi o dvě třetiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…