Musí se to hodnotit v kontextu, říká Grospič o komunistickém soudci

10.12.2012 23:05

Podle Stanislava Grospiče z KSČM by se měly trestné činy hodnotit v kontextu doby. Hovořil tak o zemřelém komunistickém soudci, který se podle historiků podílel na mnoha justičních vraždách.

Musí se to hodnotit v kontextu, říká Grospič o komunistickém soudci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

„Česká justice vynesla verdikt, a to by myslím mělo být směrodatné,“ uvedl v Událostech, komentářích na ČT Stanislav Grospič. Zločiny „soudce kata“ Karla Vaše totiž byly promlčeny. „Každá nespravedlnost by měla být potrestána a v jeho případě žádná nespravedlnost nebyla shledána,“ dodal.

Podobně hovořil i Pavel Žáček z Ústavu pro studium totalitních režimů. Promlčení činů komunistického soudce není otázka společnosti, ale nastavené spravedlnosti.

Nemusí být odsouzen, hlavně, že se o tom ví

Soudce Libor Vávra navíc dodal, že Česko není jediné – podobné problémy měly i jiné státy. „Hlavní bylo to dostat na světlo,“ míní. „To samo o sobě už mělo význam,“ dodal. „Hodnotit výsledek podle toho, jestli byl někdo odsouzen … to podle mě z hlediska hodnocení historie není moc podstatné.“

„Otázka historie je trochu jiná než otázka tzv. světské spravedlnosti,“ míní komunista Grospič. „Je potřeba to hodnotit z hlediska kontextu,“ dodal k případu Vaše.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…