Musím ocenit lidi, že jsou schopní žít v této zemi i navzdory úřadům, vypálil na kameru Moravec

04.12.2016 13:08

V nedělních Otázkách Václava Moravce se střetli vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a šéf ODS Petr Fiala. Ten hned v úvodu pořadu konstatoval, že se Babiš chová jako majitel zeměkoule, čemuž je třeba se postavit. Bělobrádek kontroval, že vláda Babiše a lidovců je přece jen lepší než vláda Babiše a Okamury. Pak došlo na EET a Moravec perlil.

Musím ocenit lidi, že jsou schopní žít v této zemi i navzdory úřadům, vypálil na kameru Moravec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Ve sněmovně byl sveden boj o novelu zákona o střetu zájmů. Podle Bělobrádka je v pořádku, že byl v Česku nově upraven střet zájmů. „Já nepovažuji za standardní, že živnostník nemůže být ve vládě, zatímco miliardář ano,“ kroutil hlavou Bělobrádek. A Fiala si ještě přisadil. „Mě mrzí, že je tento zákon potřeba, on by nebyl potřeba, kdyby se Andrej Babiš nechoval jako majitel republiky... Já říkám, že tento zákon vznikl proto, že se Andrej Babiš chová jako majitel zeměkoule,“ rozčiloval se šéf ODS.

„Vidíme tady projekt EET, který připravuje Andrej Babiš, aby po dvou letech přišla babička z Kladna, aby mu řekla, že to je s prominutím blbost,“ pokračoval předseda opoziční strany, který se nediví, že se Babiš soustavně brání novele zákona o střetu zájmů. EET je jediným projektem, který připravoval sám Andrej Babiš, a podívejte se, jak to vypadá. „Je to zmatek a chaos.“

Vyplatilo se vám to vládnutí s Andreje Babišem? Tady nejde o to, jestli se to vyplatilo nám, ale jestli se to vyplatilo voličům. Tady byly varianty, že místo nás půjde do vlády Okamura nebo vznikne menšinová vláda s podporou komunistů,“ odvětil Bělobrádek. Z tohoto úhlu pohledu se mu současná koalice jeví jako přijatelná. V tuto chvíli ale nechce Bělobrádek říct, zda by šel do koalice s ANO i po příštích volbách.

Fiala se předsedovi lidovců okamžitě vysmál. „Vy tam působíte trochu jako teflon, protože vám je všechno tak trochu jedno. Poslední příklad, který jste mohli spravit, je ta elektronická evidence tržeb, u které jste si vzali čas na rozmyšlenou, ale nakonec jste to nechali být,“ nešetřil ostrými náboji Fiala. „Tohle ale vůbec není pravda,“ kontroval ihned Bělobrádek. Pokud dnes ODS a TOP 09 útočí na lidovce kvůli tomu, že šli do vlády s Andrejem Babišem, měly by si vzpomenout, že to ony přijaly do vlády Věci veřejné.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ve druhé polovině pořadu se hosté podrobněji věnovali EET. Na Moravcovi bylo vidět, že už se příliš nevyzná v tom množství výjimek, které by se mohly týkat tohoto projektu. Výjimky budou projednány v rámci daňového balíčku. „Já už se v tom nevyznám několik let, za chvíli to budou desítky let. Já musím ocenit lidi, že jsou schopni v této republice žít i navzdory úřadům,“ podivoval se moderátor.

Zarazilo ho i to, že ODS slibuje zrušení EET. „Dožiju se toho, že jedna vláda něco schválí a ta druhá to nezruší?“ ptal se Moravec. „Dožijete se toho, až bude znovu u moci ODS,“ odvětil okamžitě Fiala, čímž vyvolal úsměv na tváři Pavla Bělobrádka. Fiala si ovšem trval na svém. Občanští demokraté se údajně poučili z minulosti.

Bělobrádek k tématu doplnil, že i lidovci se snaží odpovědně vládnout. Ukazuje se to ostatně i na tom, že výjimky k EET, o kterých se teď mluví, navrhovala KDU-ČSL už dlouho dopředu, jenže lidovci naráželi na hradbu odporu ČSSD a ANO. Obě velké vládní strany výjimky odmítaly. Lidovci prý už dlouho měli za to, že nemá smysl nutit EET i lidem, kteří díky odpočtům nakonec žádné daně neplatí. Předseda KDU-ČSL by byl v zásadě spokojen, kdybychom tady napodobili německý model.

Pánové se shodli na tom, že je třeba investovat více peněz do podpory vědy a výzkumu. „Já si myslím, že je dobře, že jsme přidali ty tři miliardy do vědy a výzkumu. Museli jsme se sociálními demokraty přehlasovat hnutí ANO, které výdaje na vědu považuje za černou díru. Oni ty peníze chtěli dát na vyšší důchody. My jsme ale ty peníze nakonec našli jinde,“ zaznělo z úst lidoveckého vicepremiéra.  

Fiala uznal, že se to dobře poslouchá, ale realita nakonec může vypadat jinak. „Podívejme se na rozpočet, to je rozpočet bez barvy a bez zápachu,“ vypálil Fiala. Bělobrádek si to ovšem nenechal líbit a vytkl opozičním poslancům, že hodnotí investice do vlády podle toho, jak se jim to hodí. Jednou sčítají národní dotace s dotacemi evropskými, jindy obě částky důsledně oddělují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…