Musíme tvrdě vyjednávat. Evropu zbytek světa nenávidí. Bartuška v ČT navrhl strategii

10.02.2023 22:29 | On-line

„V oblasti tvorby cen elektřiny máme ještě prostor být mnohem více drsní vůči našemu okolí. Vyrábíme většinu elektřiny sami u sebe. Vyrábíme ji velmi levně,“ pronesl v Interview ČT24 zvláštní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška ke koncovým cenám elektřiny v Česku, které jsou vyšší než ve všech sousedních zemích. Vláda by podle něj měla následovat Francii, jelikož „elektřinu nelze vnímat jenom jako komoditu, která se hodí na burzu a ocení“. A že máme být tvrdí na zbytek světa včetně USA i Kataru při vyjednávání o ceně LNG. Evropu dle něj velký zbytek světa „nenávidí“ a máme s tím počítat.

Musíme tvrdě vyjednávat. Evropu zbytek světa nenávidí. Bartuška v ČT navrhl strategii
Foto: ČT24
Popisek: Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Vzhledem k naplněným zásobníkům plynu a k teplotám, které se již opět mají pomalu vracet nad nulu, se Bartuška domnívá, že jsme již tuto zimu po energetické stránce zvládli. „Tuto zimu už máme za sebou víceméně bez nějakých větších omezení. I kdyby byly teď v únoru nějaké mimořádné mrazy, nebo v březnu, tak to zvládneme dobře,“ shrnul v Interview ČT24. Otázkou tak zůstává až zima příští.

Právě příští období zimních měsíců se má odvíjet od toho, nakolik budeme mít naplněné zásobníky plynu na konci zimy letošní, jelikož od toho se má dle zvláštního zmocněnce pro otázky energetické bezpečnosti odvíjet, jaké ceny plynu nás čekají na jaře a v létě. Aktuálně máme k únoru zásobníky plné stále na 65 %.

Evropě se vůči ruské zbrani – v podobě nedostatku energií – podle experta daří ubránit. Bartuška upozornil, že k nám ruský plyn neteče skrze německou cestu již od léta. „A jak vidíte – život neskončil,“ podotkl. A doplnil, že od 5. prosince též platí embargo na dovoz ruské ropy do Evropské unie společně s cenovým stropem a nijak výrazně ceny pohonných hmot nevzrostly.

Že máme nad energetickou krizí zcela vyhráno, však Bartuška tvrdit zatím nechce, jelikož ještě stále několik let potrvá, než se zcela přeorientujeme na nové dodavatele, kteří Rusko nahradí. „Moje práce je varovat, a stále opakuji, že nás čekají tři složité zimy,“ řekl s tím, že se nám zatím podařilo překonat pouze jednu a „nejsme z lesa venku“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…