Musíte Zemana odsoudit! píše Petr Honzejk poslancům

25.07.2019 9:37

Komentátor Petr Honzejk v Hospodářských novinách hovořil o premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který po včerejší lánské schůzce s prezidentem Milošem Zemanem utekl před novináři. Podle Honzejka mu nic jiného nezbývalo, neboť by jinak musel přiznat, že se prezident jeho návrhu vysmál.

Musíte Zemana odsoudit! píše Petr Honzejk poslancům
Foto: Repro XTV
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Podle Honzejka je neuvěřitelné, že politická vládní a ústavní krize trvá dál a bude trvat dál. Prezident Miloš Zeman sice odvolá ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), ale o tom, zda jmenuje sociálnědemokratického nominanta Michala Šmardu, se rozhodne později. 

„Sledujeme tady nejen totální (sebe)ztrapnění premiéra, ale především další kolo trhání ústavy na cucky. Prezident nemá o nominacích co rozhodovat. Podle ústavy má jmenovat kandidáta, kterého navrhne premiér, a hotovo. Všechno ostatní je svévole,“ míní Honzejk.

„Libovůle se stává normou. Bylo by přitom relativně snadné tomu zabránit. Pokud prezident nevyhoví návrhu premiéra v přiměřené době – a doba bezmála čtvrt roku, kterou Zeman avizuje, přiměřená není –, měl by sebevědomý premiér reagovat kompetenční žalobou. Aby bylo jednou provždy jasné, že žijeme v parlamentní republice, ne v Zemanem tvořeném poloprezidentském systému,“ uvedl Honzejk s dovětkem, že Babiš to udělat nechce, neboť se Zemana bojí. 

„Nechce si znepřátelit prezidenta, který mu může eventuálně udělit milost a který bude po dalších volbách jmenovat nového premiéra. Už před schůzkou prohlašoval, že ‚když se nepovede problém vyřešit nyní, bude se asi pokračovat až po prázdninách‘, což byl ukázkový defétismus. Babiš tím vlastně dopředu říkal, že si před prezidentem klidně lehne na záda. Proč by mu pak Zeman ustupoval byť jen o píď?“ zeptal se Honzejk.

„Jedno je už naprosto jasné: Ústavní žaloba na Miloše Zemana, kterou připravili senátoři, je zcela namístě. Je smutné, že ve sněmovně návrh žaloby neprojde, protože pro by muselo být vedle tří pětin senátorů i 120 poslanců. A těch, kteří jsou nakloněni Zemanovi (z řad ANO, SPD, KSČM), je většina. Takže aspoň konstatujme, že ti, kteří pro ústavní žalobu ruku nezvednou, dají jasně najevo, že politický profit a libovůle jsou pro ně víc než ústavní pravidla. A že tak přitakají plíživé deformaci našeho politického systému do podoby odpovídající spíše jakémusi derivátu východního chánátu než standardní parlamentní republice," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…