Musíte číst: Anne Applebaumová se rozepsala o České republice, Zemanovi a o tom, co jí řekl jeden z ministrů Nečasovy vlády

19.02.2015 13:22

Vlivná americká publicistka Anne Applebaumová je přesvědčena, že je ohrožena budoucnost Evropské unie. Ruský prezident Vladimir Putin se prý snaží zavázat si zejména státy bývalého východního bloku, aby mohl jednotu EU rozklížit. Jasně viditelné to je prý v České republice a Maďarsku.

Musíte číst: Anne Applebaumová se rozepsala o České republice, Zemanovi a o tom, co jí řekl jeden z ministrů Nečasovy vlády
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman při setkání s občany v Dobrušce

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Applebaumová je přesvědčena, že v rámci své strategie usiluje ruský prezident Vladimir Putin o rozdělení západní aliance a podkopání důvěryhodnosti NATO a EU. V neposlední řadě se prý snaží o to, aby se světový pořádek vrátil před rok 1990. „Pro své cíle podporuje Moskva jakékoli euroskeptické politické strany. Lhostejno, jestli jde o krajní pravici, či krajní levici typu řecké Syrizy. Rusko využívá i svých kontaktů v Londýně a k dispozici má zpravodajský televizní kanál RT, prostřednictvím něhož šíří propagandu v Rusku i do okolního světa. Stejně tak je tomu ve Francii, kde zapůjčila rusko-česká banka Národní frontě Marine Le Penové 9 milionů eur a dalších 30 milionů je prý na cestě,“ uvádí americká publicistka.

„I přes značné obavy se však můžeme uklidňovat tím, že Velká Británie a Francie jsou zavedené a tradiční demokracie. Řecko zase patří k dlouholetým členům Evropské unie. Nebezpečí hrozí v postkomunistických zemích východního bloku. Takovým příkladem může být Česká republika,“ uvádí Applebaumová a shrnuje ve zkratce politické události, které se v naší zemi odehrály v posledních letech. „Po pádu předchozí vlády v roce 2013 v důsledku korupčního skandálu byl český internet doslova zaplaven útoky na všechny politiky. Jeden bývalý ministr mi říkal, že ty servery, které ho obviňovaly z korupce, nyní útočí na Ukrajinu a podporují ruskou anexi Krymu,“ píše Applebaumová.

celý text publikovaný v britském magazínu Spectator najdete ZDE

Důkaz o ovlivňování české politiky Ruskem vidí také ve financování prezidentské kampaně Miloše Zemana. „Peníze mu zcela otevřeně poskytla ruská energetická společnost Lukoil. Zeman se od té doby otevřeně vyjadřuje proti sankcím a ruskou invazi na Ukrajinu označil jen jakou pouhou chřipku, která brzy přejde,“ kritizuje americká publicistka a dělí se o svou zkušenost z rozhovoru se Zemanovým předchůdcem v prezidentském úřadě Václavem Klausem. „On si stěžoval, že dění v České republice neblaze ovlivňuje také Německo a Evropská unie. Když jsem se jej ale ptala, jestli Německo také platilo nějakou prezidentskou kampaň jako Lukoil, tak na to nenašel žádnou odpověď,“ poukazuje Applebaumová.

Vedle České republiky považuje Applebaumová za spojence Ruska také Maďarsko. „Premiér Viktor Orbán v loňském ruce zajistil půjčku Maďarsku a poté prohlašoval, že liberální demokracie se již přežila a on osobně dává přednost systému, který funguje v Turecku, Číně a samozřejmě v Rusku. Stejně jako v Praze, tak i v Budapešti jsou finanční toky směřující z Ruska obtížně vypozorovatelné. V Maďarsku však jde i o jiné záležitosti. Orbán s nostalgií vzpomíná na Velké Maďarsko, jež zaniklo se skončením první světové války. Malá část z tehdejšího území dnes patří Ukrajině. Možná, že ve vzduchu visí nepsaná dohoda, že v případě úspěchu Ruska na Ukrajině obdrží drobty ze stolu i Maďarsko,“ domnívá se Applebaumová.

„Také na Slovensku jsou jasně viditelné proruské názory. Tamější premiér Fico je nekompromisně nacionalistický a jeho země byla založena pro Slováky, a nikoli pro menšiny. Rovněž vyjádřil velké pochybnosti nad sankcemi,“ kritizuje novinářka a naopak chválí Polsko, které považuje za nejúspěšnější národ ve střední Evropě a nejspolehlivějšího partnera pro NATO. „V Polsku téměř nikdo Rusku nefandí. To však není úplně podstatné. Jde o to, že Rusko ve skutečnosti nepotřebuje, aby byly v Polsku, Maďarsku či na Slovensku nastoleny vyloženě proruské vlády. Rusové potřebují, aby vlády v těchto zemích byly protiněmecké a protizápadní, nebo prostě vlády naprosto neschopné. Takové vlády, které přesvědčí zbytek NATO, že nemá smysl stavět se proti ruské agresi,“ píše Applebaumová.

Americká publicistka se obává, že pokud by se ve střední Evropě k moci dostaly protievropsky zaměřené strany, mohlo by dojít k faktickému rozdělení Evropské unie. „Řecko už je jednou nohou venku. Podobnou cestou by se ráda vydala i Le Penová a španělská Podemos. V případě, že by Německo zasáhla rozsáhlejší ekonomická a politická krize, tak i jeho obyvatelé by hlasovali pro odchod ze současného partnerství. Kdybyste byli na Putinově místě, nepokusili byste se aspoň o realizaci takového scénáře?“ uzavírá americká publicistka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…