Musíte milovat svého nepřítele, nabádá Čechy zámecký pán, který chtěl být prezidentem

10.12.2017 17:05

Český a německý politolog a historik Jan Berwid-Buquoy uvažoval o tom, že bude kandidovat na post prezidenta republiky. Nakonec se zúčastnil jen internetové hry Prezident21, kde si podle svých vlastních slov nevedl špatně. Co by chtěl prosazovat jako prezident, kdyby se mu přece jen podařilo do klání vstoupit?

Musíte milovat svého nepřítele, nabádá Čechy zámecký pán, který chtěl být prezidentem
Foto: Jan Berwid-Buquoy
Popisek: Jan Berwid-Buquoy

Jan Berwid-Buquoy v jednu chvíli uvažoval o tom, že zkusí vstoupit do boje o Hrad. Serveru Deník.cz prozradil, proč si to nakonec rozmyslel. Je mu prý už dvaasedmdesát let, patří mu zámek v Měšicích a péče o něj mu zabírá spoustu času. Nakonec seznal, že by neměl čas sbírat padesát tisíc podpisů občanů a zúčastnil se jen internetové hry Prezident21.

Pakliže by se věci vyvinuly jinak a on se prezidentem opravdu stal, snažil by se Čechy sjednocovat. Snažil by se je také motivovat k ještě lepším výkonům, než podávají dnes.

„Mým programem by byla integrace českého národa. Tedy jako prezident nestát nahoře a dívat se na národ shora, nýbrž ukazovat cestu. Nechtěl bych národu sloužit, já bych s ním chtěl spolupracovat. To je veliký rozdíl. Já bych vám neříkal, co máte dělat, to by nebylo ukazování cesty, ale nařizování. Dával bych příklady a vy se pak rozhodněte. Jedině to vás donutí o věci přemýšlet,“ prozradil zámecký pán.

Celý rozhovor naleznete zde.

„Za další: je pravda, že v Čechách děláme spousty věcí dobře, ale je třeba je dělat ještě lépe. Jestliže jste dobrá novinářka, tak byste měla být ještě lepší. Také je nutné, aby prezident národ sjednocoval. A nestačí jen milovat bližního svého, to dokáže každý, je třeba milovat i svého nepřítele. To je základ míru a proti tomu nemá šanci ani atomová zbraň,“ zdůraznil.

Berwid-Buquoy věří, že je možné milovat i Severní Koreu. Tato země mu prý připomíná komára, který se zbláznil, a zbytek světa by měl mít s touto zemí trpělivost. Dokud nikoho nenapadá, tak prý není důvod na ni útočit.

Relativně vstřícně by se stavěl k arabskému světu. Pokud by bylo třeba, uzavřel by prý hranice Evropy, ale v první řadě by se snažil o stabilizaci v arabském světě, protože pokud nestabilizujeme tuto část světa, pak ona dříve či později destabilizuje nás. A jak by si tuhle stabilizaci představoval? Arabové před sebou musejí mít životní perspektivu, musejí mít u sebe doma práci, pak nebudou cestovat do Evropy.

Pokud by si ovšem měl vybrat nejbližšího zahraničního spojence, sázel by na USA. Spojené státy vnímá jako velmi blízkého partnera. „Ty nejsou spojencem, ty jsou členem rodiny, ty jsou mým bratrem, otcem i matkou, tedy ještě bližší než spojenec,“ konstatoval zámecký pán, o němž údajně někteří lidé říkají, že je geniální. Sám k tomu ovšem jedním dechem dodal, že mezi géniem a idiotem je jen velmi tenká hranice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…