Musíte šetřit, méně svítit. Teď! Ty vysoké ceny jsou jakýmsi bičem. Poradkyně Fialy vyslala Čechům jasný vzkaz

17.04.2022 12:33

V nedělní Partii na CNN Prima News se setkali expremiér Vladimír Špidla a ekonomka Helena Horská, poradkyně stávajícího premiéra Petra Fialy (ODS). Debatovali o tom, jak krotit vysokou inflaci a zdražování prakticky všeho. „Zažíváme nejhorší ekonomickou krizi od druhé světové války. S tímto ostrým prohlášením já musím souhlasit,“ prohlásila Horská. ODS podle ní podepsala smlouvu s ďáblem. Špidla poslal Fialově vládě jasný vzkaz. „Ta podpora se musí týkat naprosto všech bez jakýchkoliv rozdílů,“ volal ve studiu.

Musíte šetřit, méně svítit. Teď! Ty vysoké ceny jsou jakýmsi bičem. Poradkyně Fialy vyslala Čechům jasný vzkaz
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Ekonomka Helena Horská v Partii.

„Zažíváme nejhorší ekonomickou krizi od druhé světové války. S tímto ostrým prohlášením já musím souhlasit. Covid byl šokem, ale po tomto šoku mohlo přijít oživení,“ začala Horská zostra.

Jenže pak ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu a místo oživení přišla další rána pro ekonomiku.

„My se potýkáme s tzv. pádivou inflací. ... Ten růst našich životních nákladů je dvouciferný a to je něco, s čím jsme se nepotýkali po desetiletí. A teď je nezodpovědné říkat, kdy se to zastaví, protože nikdo z nás neví, kdy a jak bude ukončen konflikt na Ukrajině. Také nevíme, jak to bude s cenami energií. Ale současně nesmíme strašit. Nesmíme malovat čerty na zeď, protože opravdu nevíme, co se stane,“ poznamenala Horská.

Špidla upozornil, že i kdyby ruský vpád na Ukrajinu skončil rychle, s důsledky války se bude Evropa i Česko potýkat řadu let.

„My potřebujeme, abychom na tu inflaci jako domácnosti reagovali úsporami. Takže ano, vláda má povinnost pomoci těm, kteří to pravdu potřebují, ale nemůže pomoci všem. Řekněme si upřímně, že ke změnám chování nás donutí ceny. Protože kdy my začneme šetřit, méně svítíme a tak podobně? Ty ceny jsou jakýmsi bičem,“ upozornila Horská s tím, že Češi, Moravané a Slezané teď zkrátka musí šetřit.

„Charakteristické pro války je, že eskalují, a protože překračují všechny hranice, tak když už válka formálně skončí, tak obvykle trvá ještě několik let, než doopravdy skončí,“ konstatoval někdejší premiér.  

Ale pokud jde o pomoc Čechům, Špidla nabídl zcela jiný pohled než Horská. „Ta podpora se musí týkat naprosto všech bez jakýchkoliv rozdílů,“ volal ve studiu s tím, že v Česku žijí tisíce lidí v exekuci a v dalších problémech. A tito lidé zkrátka a dobře potřebují pomoc.

Podepsali jste smlouvu s ďáblem, varovala Horská ODS

Jenže Horská trvala na svém. Plošná pomoc by podle ní dál roztáčela kola inflace, pokud by lidem poskytovala další a další finanční pomoc.

„My letos musíme platit jen na úrocích 50 miliard korun, za což by se dala postavit stovka luxusních školek, které tady chybí. Daly by se dostavět dálnice, které tady chybí. Není vhodné, aby všichni dostali něco málo, což by byl dopad snížení DPH. Je lepší dát těm, kteří to opravdu potřebují, více. Pokud dáte všem 200 korun, bude to málo. Pokud dáte těm, kteří to pravdu potřebují, 500 korun, pomůžete jim více,“ upozornila Horská.


Helena Horská a Vladimír Špidla v Partii. (Screen: CNN Prima News)

Špidla opět nabídl poněkud jiný pohled.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
„Tato vláda bude muset přehodnotit daňovou politiku. V té koncepci, jakou má dnes, je to neřešitelná úloha. Otevřeně řečeno, současný daňový systém je totálně zastaralý a vyžaduje velkou přestavbu. Ale minimálně by se měla zvýšit daň z příjmů jak u fyzických, tak u právnických osob,“ volal Špidla ve studiu s tím, že ze zvýšených daní český stát úroky neplatí.

Horská do kontrastu postavila výdaje předchozí vlády Andreje Babiše na údajné řešení covidové krize, u kterých však Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že se zdaleka netýkaly jen covidu.

Poté zkritizovala vládu ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, že snížila spotřební daň u pohonných hmot o 1,50 Kč. „Podle mého názoru podepsala smlouvu s ďáblem, což neměla dělat. Protože snížení daně pomůže i mně, která by teď měla raději přemýšlet nad tím, jak ušetřit. Ale nepomůže těm nejchudším, kteří auto často nemají, takže jim to nepomůže. Takže já toto politické rozhodnutí respektuji, ale já bych jako ekonom tyto peníze, jde o 4,5 miliardy, věnovala spíše lidem, kteří jsou ve finanční tísni,“ upozornila Horská.

Špidla označil snížení daně u pohonných hmot za dobrý krok. Přivítal také některé návrhy šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Kupříkladu příspěvek 6 tisíc k důchodům, což navrhuje Babiš, je podle Špidly dobrý nápad. Stejně tak je dobrý nápad opět navýšit slevy na jízdném pro studenty a seniory. Stejně tak by Špidla zvýšil rodičovskou, o čemž ostatně jedná i koaliční vláda Petra Fialy.

Tady Horská konstatovala, že správné nastavení slev na hromadnou dopravu by bylo dobrou cestou. Ale celkově označila dvanáctibodový plán Andreje Babiše za cestu do dalších dluhů, kdy by si stát musel opět půjčit a platit další a další miliardy na splátkách dluhů. Přitom tyto peníze by se daly využít např. na výstavbu již zmíněných školek.

„Některé ty nápady, s nimiž přišel pan Babiš, by se daly po určité úpravě využít, ale jako celek by znamenaly další výrazné zadlužení České republiky,“ varovala Horská.


Vladimír Špidla. (Screen: CNN Prima News)

Špidla: Putin je zločinec. A další věc, ten kdo nemá peníze, tak nesmí mrznout

Expremiér za ČSSD konstatoval, že ekonomická situace českých občanů už teď není nijak lehká, ale především v zimních měsících 2022 až 2023 bude těžká, pokud válečný zločinec a ruský prezident v jedné osobě, Vladimir Putin, vypne Evropské unii plyn.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
„Válka není žádný sport. To je ta nejbrutálnější lidská činnost a ten, kdo ji zahájil, je prostě zločinec. Ruská federace využije plyn jako zbraň a já si vůbec nejsem jistý, jestli ho na zimu nevypne. My si musíme uvědomit, že je tady druhá (ruská) strana, která využije všechny dostupné nástroje. A schopnost vypnout plyn je na nich. To oni otočí kohoutkem...“ bil na poplach Špidla.

Tady mu Horská dala za pravdu. Největší problémy s dodávkami plynu přijdou na podzim letošního roku a v zimě 2022/2023. Proto doufá, že se EU, ale i česká vláda připraví na nadcházející krizovou situaci. Z dlouhodobého hlediska bude podle Horské dobré zaměřit se na více zdrojů tepla pro domácnosti, ale to je něco, co se nezvládne zařídit za půl roku. „My musíme připravit kampaň, aby se lidé, kteří mohou, pokusili snížit svou spotřebu,“ uvedla Horská.

A těm, kteří si toto dovolit nemohou, musí i podle Horské pomoct stát.

A zde Špidla celou debatu uzavřel. „EU musí společně toto léto nakoupit plyn, kde se dá, a naplnit zásobníky plynu, co to půjde, protože když tato situace nastane, tak to ruské pokušení vypnout kohoutky bude menší. A další věc, ten kdo nemá peníze, tak nesmí mrznout. A není to mimo možnosti tohoto státu. My máme ty regulační nástroje, jen je nepoužíváme. Takže teď přijde čas je používat.“

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…