Musk se vysmál Zelenskému kvůli penězům. Jenže je to vážné

02.10.2023 7:50

Dalších 45 dní schválil americký Kongres pro vládu Joea Bidena, aby nedošlo k „vypnutí“ důležitých služeb kvůli neschválenému rozpočtu. Ovšem jedna položka ve schválené nouzové dohodě chybí. Pomoc Ukrajině. Republikánský lídr ji pro jistotu vyřadil, aby pro dohodu hlasovali i ti republikáni, kteří pomoc Ukrajině chtějí omezit. Což u demokratů vyvolalo pobouření a prezident Biden slibuje, že podpora bude pokračovat. Objevují se už i vtipy na Zelenského a jeho žádosti o pomoc. Jeden takový sdílel i miliardář Elon Musk.

Musk se vysmál Zelenskému kvůli penězům. Jenže je to vážné
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36102 lidí
Není žádným tajemstvím že jedním z největších finančních a zvláště vojenských sponzorů Ukrajiny jsou Spojené státy. Ovšem ty teď řeší jiný problém. Totiž hrozbu zastavení vládních institucí kvůli nedostatku financí. Na poslední chvíli byla oběma komorami schválena krátkodobá dohoda na 45 dní, která financování prodlužuje do 17. listopadu.

Má ale háček. Součástí dohody není pomoc Ukrajině. I tak proti této dohodě hlasovalo 90 republikánů v dolní komoře amerického parlamentu a 9 republikánských senátorů, jak uvádí BBC.

Prezident Biden není spokojen, a vyjádřil se, že „extrémističtí republikáni chtějí vyvolat krizi“ a apeloval na předsedu republikánů v dolní komoře Kevina McCarthyho, aby zajistil, že dohoda o penězích pro Ukrajinu projde bezodkladně. To podporuje i lídr senátních republikánů, Mitch McConnel.

BBC očekává, že se dramatická situace bude během pár týdnů opakovat. Kevin McCarthy nechce spoléhat na hlasy demokratů, protože to by pobouřilo zatvrzelé konzervativce u republikánů. Už to, že tato prozatímní dohoda prošla hlasy demokratů, byla podle nich červená čára, za kterou se nevstupuje. A nyní uvažují, že vyvolají hlasování o sesazení McCarthyho. Kongresman Matt Gaetz se vyjádřil, že McCarthyho předsednictví je na tenkém ledě.

Biden každopádně slibuje, že podpora Ukrajině bude pokračovat. „Nemůžeme za žádných okolností dovolit, aby podpora Spojených států Ukrajině byla přerušena,“ uvedl. Ze zmíněné dohody byla ale právě pomoc Ukrajině vyjmuta, aby mohla být schválena. Jednalo se o částku 6 miliard dolarů, tedy 150 miliard korun. Dle BBC už USA od začátku konfliktu poslaly vojenskou pomoc v hodnotě 46 miliard dolarů a Biden požaduje dalších 24 miliard.

Dle ukrajinských činitelů má z USA ještě dorazit dohodnutá pomoc v hodnotě tří miliard dolarů, ale dotyční uznávají, že stávající programy mohou být ovlivněny. Ukrajinský poslanec Oleksij Gončarenko přiznal, že situace v USA dělá v Kyjevě starosti. „Hlasování v americkém kongresu je znepokojující. Spojené státy řekly, že budou podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude nutné, a teď vidíme, že financování je vyjmuto z nouzové dohody. To je důvod ke znepokojení jak pro Ukrajinu, tak pro Evropu,“ řekl BBC. Obavy už vyjádřil Josep Borrell, šéf evropské diplomacie.

Kvůli neustálým požadavkům o finanční, vojenskou i jakoukoliv jinou pomoc se Ukrajina a zejména prezident Zelenskyj stává terčem vtipů. Jeden z nich sdílel i miliardář Elon Musk, který provozuje satelitní síť Starlink, bez které by Ukrajina pravděpodobně nemohla vojensky fungovat. „Když už je to 5 minut a ještě jsi si neřekl o miliardy dolarů,“ píše se u obrázku.

Vztah k Elonu Muskovi je na Ukrajině ambivalentní, na jednu stran provozuje nezbytnou infrastrukturu, na druhou stranu se miliardář vyjádřil, že Krym je historicky ruským územím a evidentně nevěří na vojenské vítězství Ukrajiny.

„Minulý měsíc jsem vydělal 20 miliard dolarů při práci z domova, zeptejte se mě jak!!!“ přidal další vtipálek ve stylu pochybných internetových reklam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všichni ví kdo to chtějí vedet, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevanpetr , 02.10.2023 10:24:48
už dlouho ví, že situace na Ukrajině nemá vojenské řešení. Neustále prilevani benzínu do ohně přináší jen další smrt a obrovské materiální škody. Žádná světová velmoc, ani Rusko nemůže připustit nestabilní situaci kolem svých hranic. Jediné řešení je okamžitě ukončení bojů, návrat k jednání, garance USA i Ruska nad neutralitou Ukrajiny. Žádné vojenské základny. Rusko nepotřebuje svět tolik, jako on je. Mají největší území na světě, všechno nerostné bohatství, dostatek půdy i potravin. Potřebuji jen garancí, že je nikdo nebude dal provokovat. Nabízí potom spolupráci. Jinak konflikt zlikviduje Evropu i USA. Válka v jaderném věku není řešení, protože by neměla vítěze, ale jen poražené lidstvo a konec planety Země ve vesmíru.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…