Muž z BIS pod palbou. Tlačil euro, ale tohoto si nevšiml. Bobošíková si všimla

20.05.2022 12:24

Zdali jsou obavy většiny Čechů z přijetí eura opodstatněné, anebo mají spíše pravdu strany volající po společné evropské měně, z nichž je nehlasitější TOP 09, rozebrala v pořadu „Aby bylo jasno“ novinářka Jana Bobošíková. „Třeba benzín je levnější v zemích, které euro nezavedly. A v některých zemích, které euro mají, je inflace vyšší než u nás,“ bořila jedno tvrzení zastánců eura za druhým. Došlo rovněž na mluvčího BIS a asistenta jejího ředitele Michala Koudelky Ladislava Štichu. Ten tvrdí, že za dnešní inflaci může právě to, že euro nemáme.

Muž z BIS pod palbou. Tlačil euro, ale tohoto si nevšiml. Bobošíková si všimla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Bobošíková pronesla, že sice euro v Česku podporu mezi obyvateli nemá, což dokládá i odpor 60 % obyvatelstva, ale „pokud chce probruselská klika něco prosadit, bez váhání sáhne k polopravdám a dezinformacím nejhlubšího zrna“.

Na rozdíl od Čechů by však pro euro ráda kývla většina stran vládnoucí pětikoalice, v níž se proti euru ale stále velmi tvrdě staví zejména ODS. Naopak TOP 09 společně s Piráty a Starosty značně horuje za přijetí společné evropské měny a to dle Bobošíkové také za podpory nadnárodních korporací.

Novinářka si povšimla, že nyní v souvislosti s přijetím eura zneužil ruské agrese na Ukrajině například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, když v rozhovoru pro Forum24 tvrdil, že „kdybychom platili eurem, pohonné hmoty by stály viditelně méně“. A to i přesto, že byl oproti naší zemi benzín v mnoha zemích eurozóny ještě mnohem dražší. Naopak levnější byl v zemích, které eurem neplatí.

Podporu eura má šířit i mluvčí BIS a asistent ředitele české kontrarozvědky Michala Koudelky Ladislav Šticha. Ten se do české národní měny navážel na sociální síti Twitter s tvrzením, že za inflaci může to, že nemáme euro. „Jaký je teď argument zastánců koruny, když inflace v ČR je 14,2 % a v eurozóně 7 %?“ zveřejnil.

„Jako pokus vnutit občanům euro je to dobrý, Koudelkův mluvčí si však nevšiml, že většina členských států Evropské unie má míru inflace výrazně nadprůměrnou, tedy nad oněmi 7 % a průměr dolů stahují Malta, Francie a Finsko, kteří mají inflaci jen mezi čtyřmi a šesti procenty. Litva nebo Estonsko, kteří platí eurem, navíc měli podle dostupných dat inflaci větší než my, takže sice pokus, ale zase nic,“ hodnotí názor mluvčího BIS Bobošíková.

„Otevřít diskuzi“ o přijetí eura bychom měli i podle člena rozpočtového výboru Jana Jakoba (TOP 09) i celé TOP 09, která právě ve své kampani hlásá, že je „správný čas začít se bavit o euru“.

TOP 09 přitom upozorňuje, že „k přijetí eura jsme se zavázali vstupem do EU“, dle Bobošíkové to ale „není úplně pravda“. „Německý ústavní soud rozhodl, že Evropská unie opakovaně v oblasti eura porušila své zakládající smlouvy. Unie, do které jsme vstupovali, navíc byla jiná, než unie v roce 2022. Jejím členem byla Velká Británie, která unii opustila, nehovořilo se naopak o urychleném vstupu zaostalých východních ekonomik, jako je Ukrajina,“ míní Bobošíková.

Novinářka přitom ukázala, že TOP 09 rovněž tvrdí, že je nynější zdražování vyšší, než „kdybychom měli společnou evropskou měnu“. „Opakuji, že třeba benzín je levnější v zemích, které euro nezavedly. A v některých zemích, které euro mají, je inflace vyšší než u nás,“ zopakovala.

Vyjádřila se i k tvrzení TOP 09 o oslabení české koruny po oznámení jména příštího guvernéra ČNB Aleše Michla. „Jestlipak víte, co se stalo, když byla šéfkou ECB jmenována Christine Lagardeová,“ poukázala Bobošíková na to, že v reakci „‚stabilní‘ euro oslabilo“. „Tehdy ovšem TOP 09 o nestabilitě kurzu eura nehovořila,“ podotkla.

Upozornila rovněž na to, že hladké nebylo ani přijetí eura Slovenskem, jak se snaží strana tvrdit, nebo že mohou v eurech hospodařit české firmy již dnes.

„A to nejlepší na závěr. Euro by podle TOP 09 přineslo výhody i českým domácnostem. Ulehčilo by například cestování do zahraničí… Otázka ovšem je, jestli si pod vládou Fialovi pětikoalice vůbec budeme moci cestování do zahraničí dovolit. A protože TOP 09 ve vládě zastupuje například ministryně Langšádlová, která by neváhala vyhlásit jadernou válku, možná už ani nebude kam…“ glosovala Bobošíková v pořadu „Aby bylo jasno“.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…