Můžeme jít dál cestou hladových platů, ale to potom bude pokračovat mizérie, varuje Středula

15.08.2017 17:37

Moderátor Jan Moláček zpovídal v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu, který ve vysílání volal po růstu platů. Pokud půjdeme dál cestou hladových platů, nevyhrabeme se prý z mizérie.

Můžeme jít dál cestou hladových platů, ale to potom bude pokračovat mizérie, varuje Středula
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda ČMKOS Josef Středula se shodli na tom, že platy učitelů by měly od nového roku vzrůst o 15 procent a ostatním státním zaměstnancům o deset procent. Kvalitní státní správa si podle odborářského bosse zaslouží solidní platy. Zvlášť u lidí, kteří mají vysokou školu nebo i dvě vysoké školy, je podle hosta nedůstojné, když mají plat 16 tisíc korun. „Jim se pak v obchodě jen těžko vysvětluje, že by chtěli slevu, protože nemají dostatečné platy,“ upozornil Středula.

Pokud chce mít stát kvalitní učitele, dobré zdravotní sestry a tak podobně, je musí je zaplatit. Stát tím prý navíc pomůže i sobě, protože po zvýšení platů se zvednou i odvody na sociální a zdravotní pojištění. Ale kde by na to měl stát vzít, poradil by Středula ministrovi financí Ivanovi Pilnému, kde by měl šetřit, aby mohl přidat státním zaměstnancům? „Já mu nebudu radit nic, on je ministr financí a on to má vědět,“ ohradil se odborářský boss. 

„Můžeme jít klidně dál cestou hladových platů, ale to potom bude pokračovat mizérie,“ varoval ve vysílání také Středula. Zopakoval, že kvalitní státní správu je třeba kvalitně zaplatit.

Odbory požadují i růst minimální mzdy. Sousední Slovensko dnes navrhuje takový růst minimální mzdy, že Češi mohou Slovákům jen závidět. Středula nechápe, v čem jsou čeští zaměstnanci horší než zaměstnanci slovenští, a žádá, aby se obě hladiny postupně vyrovnaly. Ani náhodou Středula nevěří tomu, že růst minimální mzdy pohřbí českou ekonomiku. „Já už jsem těch příběhů slyšel tolik, že by česká ekonomika musela být už dávno po smrti,“ podotkl.

Středula je přesvědčen, že existuje prostor pro růst mezd. Stačilo by, aby majitelé firem část svých zisků přenechali také svým zaměstnancům, protože bez nich by zisků nedosáhli. Lidé by si to podle Středuly měli uvědomit, měli by být hrdí na to, co umějí, a neměli by se bát říci si o vyšší platy.

V závěru rozhovoru poslal Středula vzkaz francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Ten se před časem vyjádřil, že se mu ani trochu nelíbí, když východní země EU konkurují těm západním nízkými platy. Středula Macronovi doporučil, aby francouzské firmy působící v Česku zvedly zdejším zaměstnancům platy. Pak bude problém, na který si Macron stěžuje, hned o něco menší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…