My děláme, co můžeme, rozčiloval se ministr Stropnický v rádiu

08.12.2014 19:10

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vysvětlil v ČRo, co všechno armáda pro vyřešení situce ve Vrběticích dělá. Podle něj je nejdůležitější bezpečnost občanů a poslední výbuch prý vše vrátil na začátek. Jeho stranický šéf Andrej Babiš prý neřekl o firmě, která si sklady pronajímala, nic jiného, než co bylo dostupné v českých médiích.

My děláme, co můžeme, rozčiloval se ministr Stropnický v rádiu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministerstvo obrany posílá na Zlínsko hlídat muniční sklady dalších 350 vojáků. Moderátorka Dvaceti minut Radiožurnálu Helena Šulcová se ptala ministra obrany Martina Stropnického (ANO) na podrobnosti řešení situace. Mnohé otázky však spíše směřovaly na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše či na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Mnohé napadne, zda lidé žijící v okolí muničních skladů budou mít klidné Vánoce a stráví je doma. Jenže to neví ani ministr obrany. „To je spekulativní otázka. Pokud se to bude zklidňovat, což si všichni přejeme, tak je to poměrně nadějné,“ říká Stropnický.

Hned vzápětí upozornil na to, že ta oblast, kde muniční sklady jsou, je poměrně rozsáhlá a tím posledním výbuchem se prý situace zase posunula zpět, téměř na začátek. „Teď už se mohla munice odvážet, ale nyní se to musí znovu pročistit a zkontrolovat,“ říká ministr. Zdůraznil, že nejdůležitější je bezpečnost občanů, proto prý nelze zcela přesně říci, zda se podaří vše zajistit tak, aby lidé mohli být v klidu doma. Nicméně je přesvědčen, že se to podaří.

Na ministerstvo nepřišla stížnost ani sebemenší podnět

Věc prý vůbec nesouvisí s počtem nasazených pyrotechniků. Mohou podle Stropnického pracovat pouze ve skupinkách tak, aby se navzájem neohrožovali. Vyvracel tak spekulace, že je jich tam zaangažovaných málo.

Osobní odpovědnost v tomto případě zcela odmítá a zdůrazňuje, že armáda dělá maximum, přestože se to týká především rezortu vnitra.

„Já mám naprosto čisté svědomí, my děláme vše, co můžeme! Smlouvy byly podepsané v roce 2011, nemohl jsem to tudíž vůbec ovlivnit,“ zdůraznil Stropnický a tvrdil, že na ministerstvu není jediná stížnost či alespoň podnět, že je něco v nepořádku.

„Nedostal jsem jediný dopis, stížnost či podobně. To je skutečnost, která se neustále překrucuje,“ uvedl k otázce odpovědnosti. A rozhodně také odmítl, že se mělo postupovat po prvním výbuchu jinak, že by tam bylo možné hned v počátcích poslat více lidí. „To nešlo, muselo se vše krůček po krůčku prošetřit a zjistit stav věcí. Také to je velmi nebezpečná práce,“ dodal ministr.

Zeptejte se pana Babiše

Stropnický byl zjevně „nadzvednut“ snahou moderátorky vyvolat pocit viny a s tím spojené nějaké nesplněné povinnosti. „Kdo víc křičí, ten se víc stará, ale je třeba konat,“ takový je podle ministra stav. Reagoval tak mimo jiné na slova například právníka firmy, jenž si bouchající sklady pronajímá. Ten tvrdil, že měli návrhy na řešení situace.

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu došlo i na slova Andreje Babiše. Ten totiž opakovaně tvrdí, že firma Imex Group, která má pronajaté sklady ve Vrběticích, je kontroverzní a vůbec jí sklady neměly být pronajaty. Andrej Babiš také uvedl před novináři: „Pro mě je nestandardní, pokud je pravda, že majitel večer před výbuchem jde do skladu,“ a uvedl, že tuto informaci získal od pracovníka Ministerstva obrany. Zde Stropnický zopakoval, že jeho šéf neřekl nic než to, co se už objevilo v médiích.

V tom není rozpor

„Majitel firmy to vůbec nepopírá,“ řekl rozhodně Stropnický. „Není to standardní, šéf firmy nechodí sám, ale to bylo publikováno a nebylo rozporováno. To policie prověří, já bych ji nechal pracovat,“ říkal Stropnický a nechtěl se pouštět do spekulací.

Na otázky typu: Odkud to Babiš ví? Zda jsou Babišova vyjádření moudrá? Omluví se ministr Babiš firmě Imex Group? Stropnický neodpovídal a moderátorku upozornil, že na to je dobré se zeptat Andreje Babiše. „Já nebudu hodnotit pana Babiše, ani co je moudré,“ odrážel otázky. Jenže Helena Šulcová neslyšela jeho odpovědi. „Asi dostáváte pokyny z režie do sluchátek, a proto neslyšíte,“ netajil se Stropnický svým dojmem.

O rezignaci jsem neuvažoval ani vteřinku

A došlo i na otázku, která byla v neděli položena v ČT, zda by neměl rezignovat. „Neuvažoval jsem o tom ani na vteřinku,“ řekl ministr a pokračoval: „Myslíte si, že to někoho zajímá? Každého zajímá, jak se to vyřeší. Unáhlil se pan Moravec, když Andreji Babišovi pětkrát navrhoval, aby mě odvolal,“ vzpomněl na průběh OVM. „Udělejte si rozhovor s panem Babišem,“ pokusil se Stropnický uzavřít tu část rozhovoru, kde zaznívaly otázky snad spíše pro jeho stranického šéfa.

Nejde jen problém převézt munici jinam...

A co se bude nyní v muničních skladech odehrávat? Jak dlouho bude šetření a sanace trvat? „Já nebudu mluvit do policejního vyšetřování. Nebylo prokázáno žádné vnější zavinění. Bylo zjištěno, že ta druhá budova, která je daleko od původního místa výbuchu, nebyla nijak poškozena. Nechme vyšetřovat policii,“ zopakoval Stropnický a nechtěl se pouštět do úvah, co asi majitel firmy, která sklady pronajímá, dělal před výbuchem v areálu.

Občané z nedalekých obcí zatím nemají jistotu, nevědí, zda se nebudou muset ještě ze svých domovů vzdálit. Není ani jasné, kdy se munice začne odvážet. „Odvážet se začne, až se podaří sanovat okolí druhého výbuchu. V případě prvního skladu se to podařilo za deset dnů. To je otázka na policii,“ vysvětloval Stropnický.

Munice se převeze do Květné na Svitavsku. „Je to bývalý armádní muniční sklad. Dál je naším majetkem,“ potvrdil ministr prostor, kde by se mělo najít bezpečné místo pro tuny munice. „Nejde o to problém transplantovat někam jinam. Jednáme tam s místními autoritami. Musíme jejich podmínky splnit tak, aby se nedostali jiní občané do nebezpečí. Oni chtějí, aby to hlídala armáda,“ popisoval stav jednání s místními zastupiteli. Pro obranu je to ale podle ministra poněkud svízelná situace. „Střeží, ale nesmí to kontrolovat,“ v takové situaci jsou podle něj vojáci. Právně totiž za soukromé sklady nese odpovědnost policie. „Tak to by měla zase dělat policie, protože se jedná o soukromý majetek. To je třeba si uvědomit,“ zdůraznil Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…