My jsme Mosteckou uhelnou zachránili, vysvětloval Moravcovi manažer Kraus

20.10.2013 13:37

Před více než týdnem odsoudil švýcarský soud pětici exmajitelů a manažerů Mostecké uhelné (MUS). Mezi nimi byl i Petr Kraus, bývalý spolumajitel, který byl hostem nedělních Otázek Václava Moravce.

My jsme Mosteckou uhelnou zachránili, vysvětloval Moravcovi manažer Kraus
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

"Vypadá to, že soud skutečně nezohlednil žádné argumenty obhajoby," je přesvědčen Kraus. Většina jejich argumentů je přitom založena na vysvětlení situace devadesátých let. Podle bývalého spolumajitele to bylo právě pět manažerů, kteří podniku pomohli. "My jsme MUS nakonec zachránili. Dnes je velmi respektovanou firmou a je stálým zaměstnavatelem," dodává. "Všech soudních jednáních se ale zúčastním, je to moje povinnost. Pokud mě odsoudí Švýcaři, tak zřejmě trest vykonám tam," dodal. Podle svých slov ale nad možností trestu ještě nepřemýšlí.

Kraus zároveň uvedl, že za dosavadní právní služby zaplatil několik milionů korun. "Musím ještě platit za soudy v České republice. Rozhodně je to mimo mé možnosti. Pomáhají mi s tím přátelé," dodává. Aby toho nebylo málo, má Kraus všechen majetek už přes rok obstavený. "Výše obstaveného finančního majetku je ve výších statisíců korun. Poté rodinný dům. Je to vila řádově za padesát milionů korun," odhaduje. Se splácením milionů si prý starost nedělá - od toho jsou prý přátelé.

Škodovka problémy měla, MUS ne

"MUS se koupila za reálnou cenu - za to, za kolik se koupit dala," reagoval rozhořčeně na námitku Václava Moravce, že byla společnost prodaná "za babku". Americká společnost Appian, která tehdy koupila 46 procent Mostecké uhelné, za ně zaplatila 650 milionů korun. Když přitom polovinu Mostecké uhelné kupoval v roce 2010 podnikatel Pavel Tykač, dal za ní více než deset miliard korun. "Mostecká uhelná byla prodána za dobrou cenu," je ale stále přesvědčený Kraus. Podle něj je důležité vidět prodej společnosti v tehdejších souvislostech devadesátých let.

"Ta situace v České republice nebyla vůbec ekonomicky dobrá. V letech 97-98 jsme potřebovali ochránit naše investice," obhajoval se Kraus. S tím ale nesouhlasí Roman Češka, bývalý předseda Fondu národního majetku. "Ta firma neměla žádné existeční problémy. To možná platilo o Škodovce, nikoliv MUS," oponuje Češka. "Na účtech byly miliony korun a miliardy byly převedeny do společnosti Newton. Za ty pak nakupovali," dodává.

Manažeři jako zachránci

Právě společnost Newton, kterou založili dva z obžalovaných Petr Kraus a Antonín Koláček. Firma měla podle médií údajně provádět většinu skrytých nákupů akcií společnosti. Šestice podnikatelů (šestý obžalovaný Luboš Měkota letos zemřel) měla z mosteckých dolů odklonit miliardové částky, které pak měla použít k nákupu akcií Mostecké uhelné. "Toto je spor, který patří na veřejné diskuze a ne do rukou prokurátorů. Všechny operace byly auditovány. My jsme MUS zachránili. Ta společnost nemohla být vytunelována, ona byla zachráněna," je si ale i po letech jistý Kraus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …