My jsme rasisti?! Nikde je nechtějí. Starostka se dostala do křížku s Romeou

17.06.2022 13:55

Město Bílina na Teplicku se brání umístit stovku ukrajinských Romů na své území. Pro tamní starostku Zuzanu Schwarz Bařtipánovou (ANO) je přijetí těchto nepřizpůsobivých běženců nepřijatelné. Proti jejímu vyjádření vystoupila organizace Romea s tím, že jde o rasistické chování. S tím starostka Bíliny nesouhlasí a ve své reakci na facebooku uvádí, že pak jsou rasisty všechna města a obce, jelikož o romské uprchlíky z Ukrajiny nestojí téměř nikdo z nich. „Jsem rasistka pouze vůči nepřizpůsobivým občanům a je úplně jedno, jakou barvu pleti mají,“ vysvětluje starostka.

My jsme rasisti?! Nikde je nechtějí. Starostka se dostala do křížku s Romeou
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32393 lidí
„Nedokážu pochopit, že někoho ze státních organizací byť jen na chvíli mohlo napadnout a nedej bože ještě zrealizovat přesun romských ukrajinských nepřizpůsobivých uprchlíků ze strany státu kamkoliv do těchto tří krajů a zejména pak do Bíliny!“ píše starostka Bíliny ve stanovisku, v němž řediteli Správy uprchlických zařízení (SUZ) Pavlu Bacíkovi vysvětluje, proč Bílina nesouhlasí s umístěním romských žen a dětí, prchajících před válkou na Ukrajině, s jejich ubytováním v Bílině.

Nezisková organizace Romea, jejíž hlavní naplní je podpora boje proti rasismu, se proti takovému jednání vedení města Bílina ohradila se slovy, že jde o rasismus: „V otevřeně rasistickém stanovisku starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO označuje romské ženy a děti jako nepřizpůsobivé, což je termín, který začali ještě před druhou světovou válkou používat nacisté,“ uvádí organizace.

Stejně tak si Romea kriticky všímá, že Zuzana Schwarz Bařtipánová zaútočila i na romské neziskové organizace. „A to i přesto, že bez jakýchkoliv finančních prostředků od státu od začátku krize výrazně pomáhají zvládnout státu následky uprchlické krize. Právě romské neziskové organizace by se měly v Bílině podle dopisu ředitele SUZ Pavla Bacíka starat o romské ženy a děti z Ukrajiny,“ uvádí Romea.

V závěru svého stanoviska pak starostka Bíliny pak upozorňuje Ministerstvu vnitra na hrozící občanské nepokoje: „Pokud tak bude ze strany státu učiněno i bez souhlasu města, dojde zcela jistě k další eskalaci společenských problémů včetně hrozících občanských nepokojů nejen v místě ubytování těchto uprchlíků, ale v celém městě a v širším okolí,“ varuje Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Nařknutí z rasismu vůči nepřizpůsobivým romským uprchlíkům z Ukrajiny posléze reflektovala sama starostka Bíliny na svém osobním facebookovém profilu. Jala se vysvětlit, že rasistický postoj nechová vůči romské menšině jako takové, ale obecně vůči jakýmkoliv nepřizpůsobivým občanům. A rozhodně v tom prý není sama.

„Dle serveru Romea je zamítavé stanovisko města Bílina k přílivu 100 ukrajinských romských uprchlíků rasistické. To jsou pak rasisty asi takřka všechna města a obce v České republice a skoro všichni starostové. Nikde tyto uprchlíky nechtějí, všude, kam měli přijít, se proti tomuto rozhodnutí vzedmula bouře nevole,“ píše Schwarz Bařtipánová s tím, že tam, kde bez vědomí samospráv byli přestěhováni, dle jejích informací, způsobovali jen problémy.

Stojí si i za svými slovy, že romské neziskové organizace dostatečně s uprchlickou krizí nepomáhají, i když v dané lokalitě působí. „V Bílině aktivně nepůsobí žádná, žádná nepomáhá romské komunitě, aby byl vidět efekt jejich začleňování do společnosti a snižování nepřizpůsobivého chování řady z nich,“ upozorňuje starostka Bíliny.

„Držet pohromadě skupinu 100 romských uprchlíků se specifickými problémy nikdy integraci nezajistí a není to ani cílem státních orgánů. Jsou rasisty většina občanů města, kteří se na mě od včerejšího dne obracejí s žádostí, ať uděláme cokoliv, co zabrání přistěhování této skupiny 100 ukrajinských romských uprchlíků do Bíliny?“ táže se starostka.

„Jsem tedy asi rasistka, ale pak pouze vůči nepřizpůsobivým občanům a je mi úplně jedno, jakou barvu pleti mají,“ dodává Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Kvůli vypjaté situaci v tzv. vyloučených lokalitách vznikla už loni v létě v Bílině petice za odvolání vedení města. Její autoři si stěžovali, že radnice odmítá řešit problémy s nepřizpůsobivými občany a že bezpečnostní situace ve městě se neustále zhoršuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…