My jsme si od Babiše vyslechli leccos. Je to nepublikovatelné, říká Bělobrádek

01.10.2016 17:58

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek popsal v sobotním Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1, jak vypadá taková klasická hádka předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a jeho koaličních partnerů Andreje Babiše (ANO) a samotného Bělobrádka. Stálo to za to.

My jsme si od Babiše vyslechli leccos. Je to nepublikovatelné, říká Bělobrádek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

V úvodu předseda lidovců konstatoval, že si dává pozor na to, co se kde píše. Když vezmeme v potaz, že část médií patří Andreji Babišovi (ANO), je to podle Bělobrádka třeba. Obratem ovšem doplnil, že asi třetina lidí si hledá informace i na různých obskurních webech a to oslabuje pozici  médií hlavního proudu.

Když se někde vyjadřuje on sám, snaží se vyhýbat osobním útokům, protože to ovlivňuje pohled voličů na politiku. „Tohle není můj styl. ... Urážky do veřejného prostoru prostě nepatří. Pravda, my jsme si od Andreje Babiše už vyslechli leccos a je to nepublikovatelné,“ doplnil Bělobrádek. Pánové se prý k sobě snaží chovat korektně, byť ne vždy se to úplně daří. Svou roli v tom hraje i napětí v otázce, kdo bude příštím premiérem. „To, co vím, je, že příštím premiérem nebudu já,“ zasmál se. 

Prý se ho lidé ptají i na to, zda by nechtěl být prezidentem a tady se prý předseda lidovců drží modelu, který nastolili Václav Klaus a Miloš Zeman. Oba byli nejprve premiéry a teprve potom prezidenty. V nadsázce zdůraznil, že by zvolil stejnou cestu. Bělobrádek je přesvědčen, že Bohuslav Sobotka může zůstat premiérem i po roce 2017. „Možné je všechno,“ připomněl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Voliči koaličních stran jsou podle jeho názoru spokojeni s tím, jak se daří české ekonomice a tím i občanům. V nadcházejících krajských a senátních volbách tak zřejmě nesehraje roli naštvanost. Výsledek voleb tak notně ovlivní fakt, zda se jim bude chtít přijít k volebním urnám.

Ve druhé polovině pořadu se věnoval otázkám vědy a výzkumu. Jelikož je vicepremiérem pro tuto oblast, vytkl si za cil podpořit aplikovaný výzkum a podpořit spolupráci firem se školami, což se v podstatě daří.

V  závěru pořadu vyzval všechny občany, aby přišli k volbám do krajských zastupitelstev i do Senátu, protože ty druhé volby jsou volbami parlamentními. I krajská témata jsou důležitá, byť v nich nejde o uprchlíky. Podle Bělobrádka musíme být připraveni na všechno, ale v tuto chvíli je na území ČR jen velmi málo uprchlíků. Ačkoli to někteří konkurenti lidovců tvrdí, z krajské úrovně uprchlickou krizi vyřešit nelze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…