My jsme ti vyspělejší. Saúdská Arábie ponížila USA, jde i o Rusko

27.10.2022 9:14

Vedle pokračující války na Ukrajině, na kterou stále dopadají ruské rakety a íránské drony v době, kdy ukrajinská protiofenzíva u Chersonu zpomalila, neutichá ani spor Spojených států se Saúdskou Arábií spojený se snížením denního objemu těžby ropy o 2 miliony barelů denně, které prosadila právě Saúdská Arábie. K nelibosti USA. Saúdský princ Abdulazíz bin Salmán oznámil, že ve vztazích s Američany jsou Saúdové ti vyspělejší.

My jsme ti vyspělejší. Saúdská Arábie ponížila USA, jde i o Rusko
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Bílý dům se podle CNN ve středu ohradil proti tvrzení saúdského představitele, prince Abdulazíze Salmána, že království je „vyspělejším“ partnerem ve vztazích s USA, které jsou narušeny pokračujícím sporem o těžbu ropy, v jehož důsledku začali nejvyšší představitelé USA zkoumat možnosti, jak upravit vztahy s monarchií v Perském zálivu.

„Myslím, že jsme se jako Saúdská Arábie rozhodli být těmi vyspělejšími a nechat kostky padnout," řekl podle agentury Reuters princ Abdulaziz skupině mezinárodních podnikatelů, ředitelů bank a investorů.

„Není to tady jako nějaký středoškolský románek,“ řekl John Kirby, koordinátor komunikace v Radě pro národní bezpečnost, když byl dotázán na komentář, který tento týden pronesl saúdský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salmán na investiční konferenci v Rijádu.

Organizace zemí vyvážejících ropu na výzvu Saúdské Arábie v říjnu snížila objem těžby o dva miliony barelů denně. Podle Saúdské Arábie tento krok prospěje producentům ropy i spotřebitelům. Američané však tento krok kritizovali s tím, že snížení těžby jen zvýší cenu ropy na světových trzích, což pomůže válečnému agresorovi - Rusku. Saúdští představitelé reagovali prohlášením, že jejich rozhodnutí vychází z tržních podmínek, nikoli z geopolitiky, a trvali na tom, že podnikají kroky na podporu Ukrajiny v boji proti ruské agresi.

Tento slovní ping-pong podle CNN ukazuje, jak moc ochladly vztahy mezi USA a královstvím na arabském poloostrově. Prezident Biden už oznámil, že ve vztazích se Saúdy dojde po konzultaci s Kongresem ke změnám.

Ještě při své zahraniční návštěvě v Saúdské Arábii v červenci tohoto roku Biden vyjadřoval naději, že Saúdové těžbu ještě zvýší. A americká administrativa poté vyvíjela tlak na království, aby objem těžby nebyl snížen.

Nejvyšší Bidenovi úředníci z oblasti energetiky, ekonomiky a zahraniční politiky byli zapojeni do lobbování u svých zahraničních protějšků v blízkovýchodních spojeneckých zemích včetně Kuvajtu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, aby hlasovali proti snížení produkce ropy. Snížení produkce představovalo největší snížení od počátku pandemie.

Rozhodnutí o snížení produkce „rozhodně nebylo v souladu s rozhovory, které jsme vedli,“ řekl ve středu Kirby.

Princezna Rímá bintu Bandar Ál Saúd, velvyslankyně království ve Washingtonu, CNN sdělila, že i přes jisté neshody zůstávají vztahy mezi oběma zeměmi silné, protože nejsou založeny jen na prodeji ropy a zbraní.

Ve středečním projevu na akci agentury Bloomberg Blinken zdůraznil, že USA daly Rijádu jasně najevo, že se domnívají, že snížení produkce bylo „špatným rozhodnutím“.

„Ale když už jsme to řekli, od tohoto rozhodnutí jsme byli svědky několika zajímavých věcí,“ uvedl vrcholný americký diplomat. „Saúdové podpořili důležitou rezoluci v OSN odsuzující ruskou agresi, zejména rezoluci, která prošla Valným shromážděním a odsoudila údajnou anexi ukrajinského území. Byli jsme také svědky toho, že Saúdové přišli s humanitární pomocí pro Ukrajinu ve výši přibližně 400 milionů dolarů.“

Až čas prý ukáže, jak se Saúdové zachovají dál.

A zatímco se Saúdská Arábie pře se Spojenými státy, na Ukrajině již devátý měsíc pokračuje ruská agrese. I ukrajinská protiofenziva

Server arabské televize Al-Džazíra upozornil na slova ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova, který konstatoval, že se ukrajinská protiofenziva u Chersonu zpomalila kvůli složitému terénu a vlhkému počasí.

Především je jih Ukrajiny zemědělským regionem a máme zde spoustu zavlažovacích a vodovodních kanálů a Rusové je používají jako zákopy,“ řekl ve středu na tiskové konferenci ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Je to pro ně výhodnější.“

„Druhým důvodem jsou povětrnostní podmínky. Je období dešťů a je velmi obtížné používat bojová transportní vozidla s koly,“ dodal s tím, že to snižuje možnosti ukrajinských ozbrojených sil.

„Protiofenzivní kampaň ve směru na Cherson je obtížnější než ve směru na Charkov,“ dodal.

Rusko nadále tvrdí, že Ukrajina má v úmyslu odpálit „špinavou bombu“ s radioaktivními kontaminanty. Kyjev to popřel. Slovinsko uvedlo, že jedním ze snímků, které Rusko použilo k tvrzení, že Ukrajina plánuje odpálit špinavou bombu, byla stará fotografie detektorů kouře pořízená ve Slovinsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…