My jsme v Sýrii uspěli, a ani jsme nemuseli útočit vojensky, chlubila se Obamova poradkyně. Jenže novináři jí nachytali

10.04.2017 20:37

Bývalá bezpečnostní poradkyně Susan Rice nehovořila o úspěších Obamovy administrativy v Sýrii celou pravdu. Její prohlášení o odstranění chemických zbraní ze Sýrie se rozhodli prověřit novináři z deníku Washington Post.

My jsme v Sýrii uspěli, a ani jsme nemuseli útočit vojensky, chlubila se Obamova poradkyně. Jenže novináři jí nachytali
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Ve světle Trumpova rozhodnutí použít proti Sýrii vojenskou sílu v reakci na užití nervového plynu sarin proti civilnímu obyvatelstvu se novináři z amerického deníku The Washington Post rozhodli ověřit pravdivost prohlášení bývalé prezidentské poradkyně Susan Rice týkající se dohody o odstranění chemických zbraní ze Sýrie. 

„Byli jsme schopni přijít s řešením, které neobsahovalo užití vojenské síly a které přivedlo k odstranění známých chemických zbraní ze Sýrie takovým způsobem, jakým by toho vojenská síla nikdy nedocílila. Nikdy jsme neměli v úmyslu intervenovat v syrské občanské válce ani se míchat do konfliktu mezi Asadem a opozicí. Naším cílem bylo vypořádat se s hrozbou chemických zbraní diplomatickou cestou. Podařilo se nám docílit toho, aby se syrská vláda dobrovolně vzdala svých chemických zbraní,“ uvedla bezpečnostní poradkyně bývalého prezidenta Baracka Obamy Susan E. Rice v rozhovoru pro National Public Radio (NPR) v polovině ledna letošního roku. 

V lednovém rozhovoru pro NPR Susan Rice přiznala, že občanská válka v Sýrii byla největším zklamáním prezidentské administrativy Baracka Obamy. Odstranění chemických zbraní ze země ovšem označila za jasný úspěch. Obama se nakonec nerozhodl přiklonit k vojenskému scénáři, který by podle názoru expertů přispěl k odstranění pouze dvou třetin syrského chemického arzenálu, a rozhodl se pro diplomatická jednání, která měla v konečném důsledku přispět k odstranění všech chemických zbraní ze země. 

Téměř rok před výše uvedeným prohlášením Susan Rice se na adresu dohod se Sýrií vyjádřil i ředitel Národní rozvědky James R. Clapper, který tvrdil členům amerického Kongresu, že Sýrie i nadále užívá chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu. 

„Máme důvod se domnívat, že Sýrie nepřiznala veškeré elementy svého chemického zbraňového programu. Navzdory vytvoření specializovaného týmu a mnoha měsíců práce Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která usilovala o odhalení nejasností v chemickém arzenálu přiznaném syrskou vládou, zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Navíc se domníváme, že syrská vláda i po podpisu dohody z roku 2013 pokračovala v užívání chemických zbraní,“ uvedl Clapper. 

Háček je podle novinářů z Washington Post v tom, že když ve svém rozhovoru Rice hovořila o „známých“ chemických zbraních, měla ve skutečnosti na mysli zbraně „přiznané“ syrskou vládou. Ve finále se jednalo o 1300 tun chemického materiálu, který byl ze země odstraněn za dozoru OPCW. 

V té době prezident Obama prohlásil: „Dnes jsme zaznamenali důležitý úspěch v našem boji proti šíření zbraní hromadného ničení, když se nám podařilo odstranit chemický zbraňový arzenál přiznaný syrskou vládou.“

John Kerry v roce 2015 kritizoval syrskou vládu za užívání chlóru v útocích proti vlastnímu obyvatelstvu a OPCW ve svých zprávách z roku 2015 a 2016 uvedla, že při prohlídkách Sýrie objevila stopy sarinu a nervového plynu VX, které do té doby nebyly vládou přiznány. 

V následné zprávě Kerry sdělil prezidentu Obamovi, že Sýrie používá i nadále „nepřiznané“ chemické zbraně. Tato zpráva byla zveřejněna pouze 11 dní před zmíněným rozhovorem Rice pro NPR. 

„Obamova administrativa měla tendenci své úspěchy přehánět, což se dá vysvětlit tím, že Obama sklidil tolik kritiky za neochotu užít vojenskou sílu v Sýrii i přes to, že tamní režim překročil jím stanovenou ‚červenou linii‘,“ píše WP. 

Ke svému prohlášení, že se „syrská vláda dobrovolně vzdala svého chemického zbraňového arzenálu“, Susan Rice tedy zapomněla dodat, že věrohodnost údajů o skutečném objemu chemických zbraní přiznaných syrským režimem byla obecně zpochybňována. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…