My jsme vás varovali. Zelenskyj vyčinil Evropě

05.09.2022 7:47 | Ze sítí

Stalo se přesně to, před čím jsme vás varovali. Ukrajinský prezident poslal vzkaz občanům EU. Promluvil také o situaci na válečné frontě. Chválil, chválil a chválil. Až nakonec, v závěru svého projevu, svým spoluobčanům také vyčinil.

My jsme vás varovali. Zelenskyj vyčinil Evropě
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj ve svém projevu k národu i ke světu z neděle na pondělí přislíbil, že až Ukrajinci opět osvobodí svůj poloostrov Krym, udělají z něj jedno z nejhezčích míst v celé Evropě.

„Ruská přítomnost na našem Krymu z něj udělala jedno z nejnebezpečnějších a nejnesvobodnějších míst v Evropě. ... Věřím, že se na Krym opět vrátí ukrajinská vlajka a svobodný život. Osvobodíme všechny naše země, všechny naše lidi. Ozbrojené síly Ukrajiny, naše rozvědka, speciální služby už k tomu podnikají nezbytné kroky. Tyto kroky jsou vidět. A každý může vidět, že okupanti už začali z Krymu prchat. Je to správná volba pro všechny z nich. Vrátíme svobodu Krymu, všem našim lidem na Krymu a rozhodně uděláme z Krymu jedno z nejlepších, nejpohodlnějších míst v Evropě. Krym si to zaslouží,“ pravil ukrajinský prezident.

Poté věnoval pozornost situaci na frontě.

„Dnes jsem měl zasedání štábu vrchního velitele. Je sice neděle, ale během války nejsou žádné volné dny. Vrchní velitel ozbrojených sil, velitelé operačních oblastí a šéf rozvědky přednesli zprávy. Byly to dobré zprávy,“ pochvaloval si Zelenskyj.

„A dnes chci poděkovat bojovníkům 63. praporu 103. brigády teritoriální obrany, kteří zajistili výsledek v Doněcké oblasti: osada byla osvobozena. Dobré kroky udělala také 54. brigáda na lysyčansko-siverském směru, postoupila a získala zpět určité výšiny. Rád bych se zmínil také o 42. samostatném motorizovaném pěším praporu - díky jeho hrdinským akcím byly osvobozeny dvě osady na jihu naší země,“ pokračoval prezident.

Vedle příslušníků ukrajinské armády prý Zelenskyj debatoval také s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle Zelenského šlo o plodný rozhovor o rozvíjení spolupráce mezi Ukrajinou a EU. Dožadoval se toho, aby osmý balíček sankcí cílil na udělování víz ruským občanům tak, aby se lidé, kteří se podílejí na válce, nedostali do EU.

„Pokud občané Ruska podporují teror proti Ukrajině, proti celé Evropě, pokud tiše přihlížejí genocidě na Ukrajině, neměli by mít možnost využívat Evropu k zábavě a legraci. To je důležitá morální věc. Evropa je zemí hodnot, nikoli Disneylandem pro podporovatele teroru. A vízová omezení to rozhodně ukážou. Svobodný svět musí vyzvat Rusy k akci - k akci proti těm, kteří tuto válku rozpoutali,“ žádal Zelenskyj.

Zdůraznil, že Ukrajina už před válkou varovala své evropské partnery před jejich závislostí na ruském plynu, na plynovodu Nord Stream 1, který je momentálně zastaven.

„Ukrajina opakovaně varovala Evropu, že udržování vazeb ‚Nord Stream‘ s Ruskem bude problém, který se může kdykoli změnit v katastrofu. Přesně to se také stalo,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Než se s diváky rozloučil, vrátil se k incidentu v Černihivu, o kterém mluvil v noci ze soboty na neděli. Na jedné z veřejných akcí v tomto severoukrajinském městě se objevil granátomet, který vybuchnul a bohužel usmrtil několik účastníků akce. Včetně dětí.

„Dnes jsem obdržel zprávu, že dvě osoby, které se přímo podílely na tragickém incidentu v Černihivě, byly zadrženy pro podezření ze spáchání trestného činu. Ten, který vydal rozkaz k vnesení bojových zbraní na veřejnou městskou akci. A ten, kdo umožnil dítěti vzít zbraň do ruky. Trestní řízení vede Státní úřad vyšetřování,“ prozradil prezident.

Poté se rozloučil tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…