My máme plyn, Maďarsko trpí. Czernin z TOP 09 se raduje

10.11.2022 11:41 | Ze sítí

Maďarsko se potýká s aktuálně nejvyšší mírou inflace ze zemí Visegrádské čtyřky (V4) a může dosáhnout až k 25 procentům, meziročně tam také rekordně zdražila energie. To Česká republika podle ministra Jozefa Síkely (STAN) naplnila svoje zásobníky a šetří. Na to vše upozornil na svém facebookovém účtu senátor Tomáš Czernin.

My máme plyn, Maďarsko trpí. Czernin z TOP 09 se raduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

„České zásobníky plynu jsou k dnešnímu dni naplněny z 99 procent, obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu,“ řekl Síkela podle ČTK s tím, že Česko neplánuje pronájem dalších kapacit zásobníků v zahraničí.

Dodal ještě, že se vlivem úspor a počasí v říjnu a prvním listopadovém týdnu spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent.

„Česko z pohledu zásobování plynem zimu zvládne,“ řekl, aniž by se ale zmínil o cenách dováženého plynu.

To v Maďarsku mají podle všeho opačné starosti. Alespoň o tom tak informuje ČTK, která píše, že míra inflace v Maďarsku v říjnu vzrostla na 21,1 procenta a překonala tak i předchozí odhady.

Za vším stojí především ceny energií a potravin. Ceny energií pro domácnosti se podle ČTK meziročně zvýšily o 64,4 procent, ceny potravin pak o 40 procent. Z toho vejce jsou dražší téměř o 88 procent, chleba o 81 procent a mléčné výrobky o více než 75 procent ve srovnání s loňským říjnem.

To vše shrnul do svého příspěvku na Facebooku senátor Tomáš Czernin, když napsal:

„Zimu zvládneme! Díky naší vládě jsou zásobníky plynu ke čtvrtku naplněny z 99 procent. Navzdory tomu, že jsme od září přestali odebírat plyn z Ruska.“

Dále se ve svém textu zaobíral právě Maďarskem a názorem, že se tamní vláda s krizí pere lépe.

„Nicméně jak je to s Orbánovou vládou ve skutečnosti? Ceny energií pro domácnosti se v Maďarsku meziročně zvýšily o 64,4 procent, ceny potravin pak o 40 procent. Ze zemí V4 je v Maďarsku inflace vůbec nejvyšší,“ shrnul Czernin fakta z výše uvedené zprávy ČTK.

„Do debaty o ,maďarském zvládání krize' se opravdu sluší znát fakta,“ zakončil Czernin svůj příspěvek.

Dodejme, že co se týče inflace v zemích V4, je na tom skutečně nejhůře Maďarsko.

V České republice byla míra inflace v září na 18 procentech, data za říjen podle ČTK statistici zveřejní během čtvrtka. V Polsku míra inflace v říjnu vzrostla na 17,9 procenta, na Slovensku inflace v září dosáhla 14,2 procenta.

Ve všech zemích se ale jedná o rekordní hodnoty za posledních 30 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…