My nerozlišujeme lidi na věřící a nevěřící, ohradil se u Tvarůžkové nový šéf lidovců. Jsou tu prý pro lidi s kritickým myšlením

01.04.2019 20:54

Hostem pondělního pořadu Interview na ČT24 byl nově zvolený předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Moderátorka Zuzana Tvarůžková otevřela téma o jeho zvolení a plánech do budoucna. „Náš slušný, kultivovaný, konzervativní program tu má velký potenciál růstu, a to klidně k osmi až deseti procentům,“ míní šéf lidovců.

My nerozlišujeme lidi na věřící a nevěřící, ohradil se u Tvarůžkové nový šéf lidovců. Jsou tu prý pro lidi s kritickým myšlením
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Novopečený předseda lidovců se po svém zvolení do médií několikrát vyjádřil, že své zvolení nečekal. „Šel jsem do toho ne kvůli sobě, ale kvůli odpovědnosti za KDU-ČSL. Byl jsem připraven předsedou být, ale byla to soutěž tří silných kadidátů,“ řekl Výborný s tím, že ještě v pátek ráno nedovedl nikdo takový výsledek předjímat.

Své vítězství nad ostatními kandidáty si vysvětluje tím, že u delegátů převážila touha po změně, nové tváři. „A tu jsem jim zřejmě dokázal představit právě já. Jak Jurečka, tak Bartošek byli součástí minulého vedení,“ řekl k tomu, proč si myslí, že před nimi ve výsledku měl takový náskok.

V kontextu s tím ale zdůraznil, že tento sjezd nebyl žádnou revolucí, spíše sebereflexí. Sjezd podle Výborného ukázal, že KDU-ČSL v posledních osmi letech dokázala několik výborných věcí. „Jako jediná politická strana jsme dokázali překonat krizi, kdy jsme se dostali ze Sněmovny. Stejně tak jsme dokázali stranu i sjednotit,“ dal za příklad šéf KDU-ČSL.

Na druhou stranu předseda lidovců přiznává, že se dělaly chyby. „O politické straně stejně jako o jiných profesích platí, že pokud se stanou nějaké chyby, je třeba si je přiznat a od nich se odrazit a růst,“ podotkl Výborný a stručně připomněl, že ve vládě Sobotky splnili osmdesát procent programu, a proto působení v této vládě považuje za úspěšné.

Na otázku, v čem bude Výborný jiný než expředseda KDU-ČSL Bělobrádek, odvětil, že neví, jestli bude úplně jiný, ale co považuje za nutné říct, je, že lidovci jsou jasně středopravicová, konzervativní a proevropská politická strana. „Musíme začít pracovat tak, abychom dokázali oslovit veřejnost,“ míní Výborný, podle kterého nemohou zůstat zavření někde v kancelářích nebo Poslanecké sněmovně.

Velká výzva pro nové vedení je podle jeho názoru bezesporu poslední fáze, kterou je kampaň do Evropského parlamentu. „Musíme být silní v osobnostech a v tématech. To je to, co já nabízím KDU-ČSL i se svým týmem nového vedení,“ uvedl.

Výborný už nyní očekává, že jeho předsedování nebude neomylné. „Každý člověk ale dělá chyby, je to přirozené a vím, že i já je budu dělat. I proto jsem v rámci sebereflexe na sjezdu připomínal, že ne vše se nám vždy podařilo. Ale samotné angažmá v Sobotkově vládě nepovažuji za chybu. Někdy jsme byli spíše možná příliš proaktivní a řešili jsme věci i za naše koaliční partnery, které jsme řešit nemuseli, to byla chyba,“ zkonkretizoval Výborný přešlapy z minulosti.

„Zmíním ještě jednu věc, která ale platí obecně. Musíme být také srozumitelní. V případě, že něco řekneme ráno, musí to platit i večer, jinak se staneme pro voliče nečitelní a podpora nám bude klesat,“ konstatoval Výborný.

Moderátorka namítla, jestli někdy zase KDU-ČSL nebyla naopak spíše mlčenlivá. „Někdy jsme možná byli zase příliš tolerantní, to je téma od tématu,“ zhodnotil předseda KDU-ČSL, podle kterého je politika o komunikaci a uvnitř KDU-ČSL si ne vždy dokázali věci dostatečně vykomunikovat.

Za další poznamenal, že velmi důležité je být nekompromisní při politických vyjednáváních na úrovni vlády.

Odhalil i svůj pohled na fakt, že se KDU-ČSL dalšího vládního angažmá po boku hnutí ANO neúčastní. „Já nejsem rád, že se neúčastníme vlády. Politik má prosazovat svůj program a ten se nejlépe prosazuje ve vládě. Před rokem 2017 jsme ale řekli některé podmínky, že nebudeme spolupracovat na vládním projektu, kde by i nepřímo byla podpora KSČM či jiných extremistů,“ řekl Výborný a doplnil, že jelikož dnešní vláda stojí na podpoře KSČM, už proto by v ní nemohli být a nebudou.

Pak připomněl, že také stanovili podmínku, že nebudou ve vládě, kde bude osoba čelící trestnímu stíhání. „Jsem rád, že KDU-ČSL v tomto ukázala konzistentnost, jsme skutečně klidnou silou. Co jsme řekli před volbami, platilo i po volbách,“ sdělil spokojeně.

A v souvislosti s tím poukázal na ČSSD, u které se v tomto ohledu nic podobného říci nedá. „ČSSD si stanovila pět podmínek, a to nepřekročitelných, všech pět ale překročila a dnes se potýká s někdy nevypočitatelnými kroky hnutí ANO,“ pousmál se Výborný, podle kterého rozhodně nejsou a priori opozicí vůči všemu.

Prozradil také, z čeho podle něj vychází síla KDU-ČSL. Má to prý dva rozměry. „Jednak jsme nejsilnější strana na komunální úrovni, to si chceme udržet a z této sféry chci čerpat nové osobnosti,“ zdůraznil s tím, že je také samozřejmě v příštím roce čeká výzva v podobě krajských voleb.

„Já ale nechci být předsedou strany, která bude každý měsíc s oroseným čelem čekat aktuální průzkumy veřejného mínění, jestli se pohybujeme na 4,9 nebo 5,1 procenta,“ řekl Výborný s tím, že v poslední době to tak vypadalo a je třeba uvedomit si chyby, které dělali, jak již zmiňoval.

„Budeme-li aktivně pracovat, půjdeme-li mezi lidi a veřejnost uvidí, že nám jde skutečně o každého jednotlivého člověka, tak slušný, kultivovaný konzervativní program tu má velký potenciál růstu, a to klidně k osmi až deseti procentům,“ je přesvědčen předseda KDU-ČSL Výborný, který je přesvědčen o tom, že o voliče přišli nejspíše kvůli oné nekonzistentnosti jejich postojů a nesrozumitelnosti.

Kde tedy podle Výborného mohou lidovci voliče ještě získat? „Když se podíváte na výsledky prvního kola prezidentské volby, tak srozumitelný kandidát Pavel Fischer s jasně konzervativním programem získal přes 10,5 procenta hlasů,“ připomněl Výborný s tím, že voličský potenciál se tu s voličským potenciálem KDU-ČSL jednoznačně překrývá.

Následně zdůraznil, že je klišé, že KDU-ČSL je stranou pro věřící a pro křestany. „Tohle klišé je nám neustále přisuzováno už desítky let. Jasně a důrazně opakuji, že nerozlišujeme voliče a lidi na věřící a nevěřící. Děláme vše pro to, abychom ukázali, že jsme tu pro lidi s kritickým myšlením a že jsme hodnotová strana,“ řekl Výborný a podotkl, že KDU-ČSL vychází z kořenů, které jsou pro ně sice důležité, ale jejich cílem je naprosto každý jedinec, a tak je ostatně postaven i jejich program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…