My také chceme sesadit Okamuru z předsednictva sněmovny. Piráti se přidali k Bloku a ČSSD

12.02.2018 22:02

Poslanecký klub Pirátů se dnes podle serveru Denik.cz jednomyslně shodl na tom, že budou hlasovat pro odvolání Tomia Okamury (SPD) z funkce místopředsedy Sněmovny. Důvodem jsou jeho výroky o protektorátním koncentračním táboru v Letech u Písku. Pro odvolání Okamury, které navrhli lidovci, se vyslovili i TOP 09, hnutí STAN a někteří zástupci ODS a ČSSD. Proti je KSČM.

My také chceme sesadit Okamuru z předsednictva sněmovny. Piráti se přidali k Bloku a ČSSD
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

„Tomio Okamura svými výroky zpochybnil kruté podmínky a úmrtí v táboře Lety. Pokud pan Okamura ví, co se v Letech dělo za hrůzy, a svými výroky testuje, kolik mu toho projde, je to snad ještě závažnější než neznalost faktů. V této funkci totiž reprezentuje nejen sebe a svou stranu, ale i celý zastupitelský sbor,“ uvedla v tiskové zprávě první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Reagovala na výrok Okamury, který dříve uvedl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Za vyjádření se později omluvil, uvedl však, že ho povětšinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Za popírání holokaustu považují vyjádření šéfa SPD pražská židovská obec i Muzeum romské kultury.

Celá zpráva zde.

Lidovci navrhli za Okamurovy výroky jeho odvolání z vedení Sněmovny. Návrh se těší podpoře i ze strany Starostů a TOP 09, stejného názoru  je i úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec. Jan Chvojka, šéf poslanců za ČSSD, již dříve návrh také podpořil. Stejný postoj zastává i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Ten současně upozornil, že je nutná podpora také části poslanců hnutí ANO, jinak návrh na odvolání nebude úspěšný. „Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) minulý týden řekl, že se podle jeho názoru Okamura za výroky omluvil a že nevidí důvod k dalším krokům,“ píše se na serveru Denik.cz. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že návrh nepodpoří. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) již dříve Okamuru za jeho výroky kritizoval. Proti odvolání Okamury z vedení Sněmovny stojí i KSČM. Tyto tři strany, tedy ANO, KSČM a SPD, mají dohromady 115 poslanců v Poslanecké sněmovně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…