Mýtus o osvobození. SSSR. Dezinformace. Podle Žáčka jsme se s minulostí stále nevyrovnali

17.03.2023 20:46 | On-line

„Je to v každém – i demokratickém – systému, že se někdo snaží uchopit více moci, než je mu přidělena například zákony,“ upozornil v pátečním Interview ČT24 poslanec a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavel Žáček na nutnost studia nacistické a komunistické totality, aby lidé dokázali odhalit praktiky těchto režimů pro případ nástupu nové totality. S totalitní minulostí jsme se dle něj ještě zcela nevyrovnali. „Dokonce celá Filozofická fakulta (Univerzity Karlovy) byla pod určitým vlivem jednoho z těch nejklíčovějších revizionistů,“ upozornil na rozdílné pohledy na minulý režim.

Mýtus o osvobození. SSSR. Dezinformace. Podle Žáčka jsme se s minulostí stále nevyrovnali
Foto: ODS
Popisek: Pavel Žáček

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Z Ústavu pro studium totalitních režimů je slyšet v posledních dnech hlasy části zaměstnanců, kteří tvrdí, že se vedení instituce společně s jejím ředitelem Ladislavem Kudrnou dopouští bossingu, šikany či cenzury. Cenzuru spatřují v tom, že mělo údajně dojít k zastavení distribuce knihy 13 objektů z (ne)šťastného muzea, která pojednává o sbírkách stranických muzeí za minulého režimu, jež již byla vytištěna. V otevřeném dopise vyzvali Radu Ústavu a Senát, aby se situací zabývaly.

Žáček míní, že se stížnosti nemusí zakládat na pravdě. „Dovedu si představit, že reakce některých zaměstnanců jsou přehnané. Některá ta jména podepsaných mě varují – dělali to i za mé éry, respektive za Daniela Hermana,“ uvedl někdejší první šéf ÚSTR. V minulých letech dle něj Ústav pro studium totalitních režimů vedení „finančně zruinovalo“ a „nechalo zničit“ i jeho budovu.

„Dneska, pokud je mi známo, tak pak ředitel nebo vedení odhalují každý týden novou kauzu,“ poznamenal poslanec. Někteří zaměstnanci podle jeho mínění „reagují nepřiměřeně“. „Je to déjà vu, někteří ti lidé se podíleli na pomluvách mých kolegů, mého managmentu,“ řekl pro Interview ČT24 s tím, že se z věci „dělá kauza, která tam není“.

Ke kritikům, kterým vadí údajný jednostranný pohled při nahlížení na minulý režim, pak Žáček doplnil, že během období minulého vedení ÚSTR se v instituci najelo spíše na revizionistický přístup.

„Dokonce celá Filozofická fakulta (Univerzity Karlovy) byla pod určitým vlivem jednoho z těch nejklíčovějších revizionistů – docent Pullmann se dostal do čela. Já to nedokážu pochopit. Pro mě to je kejklíř s historickými fakty,“ pustil se Žáček do historika Michala Pullmanna, hlavního představitele tzv. revizionistické školy, která u českého komunismu zdůrazňuje konsenzus velké části společnosti a tvrdí, že předchozí historici kladli přehnaný důraz na represi.

Pullmann, jenž se hlásí k tomu, že je „postmarxista“, dle Žáčka patří právě k typu lidí, kteří „zaplavili“ ÚSTR. A například poradkyně předchozího ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeňka Hazdry Muriel Blaive místo studia obou totalit u nás „jezdila po knihovnách po světě“.

Přinesl též jeden z materiálů, který měli zmiňovaní lidé z ÚSTR předkládat žákům ve školách, jenž ve stylu ladovské kresby vyobrazoval popravu Milady Horákové. „Ten ústav nevznikl proto, aby toto publikoval… Poprava Milady Horákové je pojata jako variace na domácí zabijačku,“ zhrozil se.

Instituce, řešící nacismus i komunismus, se do nechvalného stavu dle jejího prvního ředitele dostala, proto, že se dostala pod politické zájmy.

Že se stále, i dnes najdou lidé, kteří například propagují symboly komunismu, sovětské symboly či i ty spojené s ruskou agresí na Ukrajině, je dle Žáčka stále důsledek působení sovětské propagandy, která ještě zcela neustoupila – vidět to dle něj je třeba v rámci tehdejšího „mýtu o osvobození“, jak to bylo popisováno za minulého režimu. „Byla to sice jednak porážka nacismu, ale zároveň to byla příprava v některých státech jako Polsko, Rumunsko, Maďarsko, na vybudování toho nového totalitního režimu. U nás to trvalo déle,“ poukázal, že ono sovětské osvobození od nacismu nebylo bez postranních úmyslů SSSR. Podobné to má být i u dnešního stále nejednoznačného vnímání 21. srpna 1968.

„V Polsku to v takové míře neexistuje… My bychom měli podpořit, aby se to narovnalo a sdělila se pravda skrytá v archivech,“ dodává Žáček s tím, že se to v devadesátých letech nepodařilo. Na „produkci dezinformací“ si dle něj „postavili živnost i někteří poslanci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten chlapec není normální !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 18.03.2023 8:53:53
Jeho vývody jsou více než nesmyslné . Nemá cenu popisovat co všechno napsal špatně ale jednoznačně by měl navštívit lékaře aby stanovil diagnozu. V každém případě by celý ten ÚSTR mél být zrušen nebo začleněn do běžné soustavy !

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …