NKÚ v ohrožení? Viceprezident se pustil do personální čistky

01.03.2012 23:27

Poté, co bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal odešel z funkce, jeho nástupce začal personální rošády. Viceprezident Miroslav Kala, který je dočasně pověřený vedením instituce, odvolal pět nejbližších Dohnalových spolupracovníků. Koaliční poslanci varují před politickým ovládnutím NKÚ. „Zvedáme varovně prst, aby k tomu nedošlo. Personální změny by měly počkat do příchodu nového prezidenta a ne, aby je prováděl vicepremiér,“ upozornil předseda ústavně právního výboru Marek Benda.

NKÚ v ohrožení? Viceprezident se pustil do personální čistky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Kala se brání, že pouze připravil půdu svému nástupci, aby si mohl přivést nové lidi. „Důvody k personálním změnám byly dva. Poslanci si přejí, aby si prezident mohl vybrat svůj tým. Pokud by si nové lidi nechtěl přivést, tak by se mohli dotyční vrátit. Za druhé se hovoří, že má NKÚ problémy s hospodařením a transparentností a poslanci tedy budou chtít provést audit,“ vysvětlil vicepremiér v Událostech, komentářích.

Benda dodal, že propouštění ani tolik nevadí, hlavně pokud nebudou pozice následně obsazovány vicepremiérem. „Dal jsem pokyn, že tato místa nebudou jmenovitě obsazovány,“ ubezpečil Kala.

Kdy se vybere nový prezident NKÚ, není jasné, ale oba se shodnou na tom, že by si přáli, aby k tomu došlo co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…