Na 400 školách si příští týden žáci vyzkouší prezidentské volby

09.12.2012 12:20

Na 400 středních školách se příští týden uskuteční prezidentské volby nanečisto. Studentské volby organizuje společnost Člověk v tísni už potřetí, předtím si studenti zkusili volby do Sněmovny a do krajských zastupitelstev. Smyslem projektu je zvýšit u mladých lidí zájem o veřejné dění a do budoucna zvýšit i podíl prvovoličů.

Na 400 školách si příští týden žáci vyzkouší prezidentské volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

"Do prezidentských voleb nanečisto se přihlásila téměř každá třetí škola v republice, což svědčí o stále větším zájmu věnovat se aktuálním občanským tématům ve výuce," uvedl Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách, v jehož rámci se volby organizují.

První studentské volby se uskutečnily v roce 2010

Volby se budou konat 11. a 12. prosince, výsledky zpracuje agentura Millward Brown ještě v den ukončení voleb. Studenti budou vybírat z osmi oficiálních kandidátů, tedy mezi Jiřím Dienstbierem, Janem Fischerem, Táňou Fischerovou, Vladimírem Franzem, Zuzanou Roithovou, Karlem Schwarzenbergem, Přemyslem Sobotkou a Milošem Zemanem. Z organizačních důvodů se budou volby konat pouze v jednom kole. Přihlášené školy dostanou metodické a propagační materiály a hlasovací lístky.

"My jsme se přihlásili zejména proto, aby si studenti uvědomili, že se v tomto případě jedná o nový typ voleb. Chtěli jsme, aby si přímou volbu prezidenta vyzkoušeli nanečisto, protože v rámci výchovy k občanství by měli vědět, jak uplatnit své volební právo," vysvětlila důvody zapojení do studentských voleb učitelka Jitka Týlová z Mendelovy střední školy v Novém Jičíně.

První studentské volby se uskutečnily v roce 2010, kdy si středoškoláci vyzkoušeli hlasování do Poslanecké sněmovny. Volby tehdy provázely bouřlivé reakce zejména hejtmanů ČSSD, kteří se obávali, že výsledek studentského hlasování ovlivní předvolební situaci. Letos v září se pak konaly studentské volby do zastupitelstev krajů, zvítězili Piráti následovaní TOP 09 a Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…