Na Bidena se to dál valí. Tentokrát prasklo něco ohledně Izraele

28.08.2021 7:57

Zatímco se řeší strmě klesající důvěra americké společnosti v tamního prezidenta Joea Bidena po zpackané evakuaci z Afghánistánu, z informací, které aktuálně publikují americká média, vyplývá, že se před Bidenovou administrativou měli na pozoru Izraelci ještě před afghánským fiaskem. Někdejší izraelský premiér Benjamin Netanjahu se měl podle zpráv obávat, že se tajné informace u Bidenových odborníků příliš dlouho neutají.

Na Bidena se to dál valí. Tentokrát prasklo něco ohledně Izraele
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Za působení Donalda Trumpa v prezidentském křesle se spolupráce s Izraelem dařila držet až v abnormálním rozkvětu, po nástupu administrativy Joea Bidena však měl někdejší izraelský premiér Benjamin Netanjahu sdílení tajných informací s Bidenovými spolupracovníky raději omezit.

Americká média, mezi nimiž jsou zastoupeny plátky The New York Times a The Times, v současné době poznamenaná těžce nepovedeným úprkem Američanů z Afghánistánu, informují, že se Izraelci Bidena a jeho odborníků zalekli ještě před aktuálním děním.

Někdejší izraelský premiér Netanjahu, jenž svou pozici opustil v polovině června, důvěrou v Bidena nepřekypoval. V případě dubnového útoku na íránské jaderné zařízení v Natanzu totiž dostali Američané podle amerických médií informace jen s dvouhodinovým předstihem, což ještě za Trumpova působení nebývalo obvyklé, jelikož vždy Spojené státy dostávaly dostatek času ke svému vyjádření se ohledně operací.

V Natanzu mělo dojít podle zpráv z místa k sabotáži v závodě na obohacování uranu a poškození tamních centrifug. Sabotáž íránského zařízení je Izraelcům všeobecně připisována, Izrael se však jako obvykle k tomuto kroku nepřihlásil.

Podle amerických novinářů ochladnutí ve sdílení zpravodajských informací ve velkém předstihu spočívalo ve Netanjahuově strachu, že se izraelské operace z prostředí Bidenovy administrativy dostanou předčasně ven, a dojde tak k jejich prozrazení.

Obavy mají Izraelci zejména kvůli Bidenovým názorům na dohodu o íránském jaderném programu, kterou Biden, na rozdíl od Trumpa, podporuje a má zájem se k ní opětovně připojit. Izrael však varuje, že íránský jaderný program je vojenského charakteru a Írán pomocí něj hodlá vyrábět jaderné zbraně. O věci s Bidenem chce hovořit nový izraelský premiér Naftali Bennett. V otázce sdílení tajných informací se podle izraelského tisku Bennett chystá s Bidenem vše urovnat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…