Na ČT měli jasno. Zbavit se Navalného? Mnoho motivů, spousta důvodů

21.08.2020 13:15

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj bojuje o život, leží v kómatu v nemocnici v sibiřském Omsku. Podle jeho mluvčí a kolegů ho nejspíše někdo otrávil. Mají podezření, že na letišti dostal neznámou látku do čaje. Lékaři otravu Navalného nevyvrátili. Situaci ve čtvrtečních Událostech, komentářích na ČT24 komentoval redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Na ČT měli jasno. Zbavit se Navalného? Mnoho motivů, spousta důvodů
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

„Je jasné, že to není nahraná věc. V zásadě lékaři říkají, že je nejpravděpodobnější, že by mohlo jít o otravu, byť to nechtějí zatím oficiálně potvrdit,“ řekl Soukup úvodem k vážnému stavu Navalného s tím, že podobné případy se v Rusku odehrávaly a rovněž šlo o představitele opozice nebo o nezávislé novináře.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

Lidí, kteří mají důvod Navalného odstranit, je podle Soukupa celá řada: „Jde o velké oligarchy typu Ališera Usmanova, až po místní funkcionáře. Navalnyj do značné míry funguje jako nejlepší investigativní novinář v celém Rusku. Materiálů, kde ukazuje, že tito lidé mají obrovské majetky, na které by si museli šetřit celá léta a ještě by nesměli jíst, je obrovské množství,“ poukázal na sérii videí o ruských politicích, v nichž Navalnyj upozorňuje, jak si vydělali obří majetek za nejasných okolností.

„Poslední materiál byl například o bývalém vicepremiérovi, který má majetek, na který by si musel šetřit sto let. Takových lidí jsou opravdu stovky,“ zopakoval Soukup

„Ten, kdo něco takového mohl provést, to nemohl udělat jen tak ze své vlastní vůle a musel by riskovat, že přitom bude přistižen, jelikož telefony Navalného jsou odposlouchávány, je nestále sledován. Počkat si na něj v temné uličce jen tak nejde,“ zmínil Soukup, že Navalnyj je pod drobnohledem silových struktur.

Nevyloučil ani možnost, že pokus otrávit Navalného by mohl mít spojitost s blížícími se regionálními volbami, které na podzim proběhnou mimo jiné také v Omsku a v Novosibirsku, kde Navalnyj pracuje na tom, aby se maximální množství politiků z vládnoucího Jednotného Ruska do regionálních parlamentů nedostalo.

Dá se věřít ruskému zdravotnictví, že se o Navalného odpovídajícím způsobem postará? „Zdá se, že pomoc probíhá tak, jak to má být. Případný převoz do Německa nebyl tolik vyvolán obavami ze špatné ruské zdravotní péče, ale spíše tím, že klinika v Hannoveru má zařízení, které může zjistit, jaký jed – pokud šlo o otravu – byl Navalnému podán,“ myslí si Soukup.

Přesto pochybuje, že celá kauza bude důkladně prošetřena a ruské úřady společně s ruskou policií k tomu přispějí. „Dost bych o tom pochyboval. Těch případů skutečně bylo už několik, existují u nich lékařské zprávy, které říkají, o jaké šlo jedy, ale nikdy se víc nevyšetřovalo, jakým způsobem se do těla obětí dostaly,“ dodal Soukup závěrem.

Letecký speciál, jenž má dopravit do Berlína vůdčí osobnost ruské liberální opozice Alexeje Navalného, odstartoval v pátek ráno z Německa. K převozu do berlínské nemocnice udělily úřady povolení. Ruští lékaři ovšem převoz nedoporučují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…