Na Čapím hnízdě se za chvíli nebudou křtít klokani, ale pandy. Topkař z regionu o "východním spojenectví" Zemana s Babišem

04.05.2016 19:43

ROZHOVOR O tom, co si myslí o návštěvě prezidenta Zemana u ministra Babiše, o házení hlíny na prezidentův portrét i o možné kandidatuře Michala Horáčka na prezidenta, promluvil pro ParlamentníListy.cz místostarosta Písku za TOP 09 Josef Knot. Sdělil také svůj názor na to, že se Zeman zastal Babiše v kauze Čapí hnízdo. „Podporovat Andreje Babiše v době, kdy si vzal Čapí hnízdo na mušku Evropský úřad pro boj proti podvodům, je minimálně zarážející,“ říká Knot a pokládá otázku, jak vítají voliči ANO příklon k východnímu kurzu. „Je totiž klidně možné, že příště se na Čapím hnízdě nebudou křtít klokánci, ale pandy,“ poukazuje místostarosta Josef Knot.

Na Čapím hnízdě se za chvíli nebudou křtít klokani, ale pandy. Topkař z regionu o "východním spojenectví" Zemana s Babišem
Foto: TOP 09
Popisek: Josef Knot, místostarosta města Písek

Jak hodnotíte návštěvu prezidenta Zemana u ministra Babiše?

Víte, jak je to s lososy? Ti také v určitý okamžik plavou proti proudu. Tím nemyslím, že by se přímo pan prezident s Andrejem Babišem museli třít. Je však docela pravděpodobné, že se oba připravují na dlouhé volební tažení – se vzájemnou podporou.

Někteří poukazují na to, že jejich vztahy nebyly vždy zrovna „idylické“ a nyní takové „souznění“. Co za tím podle vás vězí?

Idylické, neidylické, oba politici jsou hlavně pragmatici. Bezpochyby se jedná o sňatek z rozumu. I když Zeman napíná rozhraní svých kompetencí, jak to jen jde, je si vědom, že jeho výkonná moc je omezena prezidentskou funkcí... Naštěstí. Po peripetiích s haškovci a specifickým vztahem se Sobotkou se začal prezident poohlížet po novém tažném koni (z šachu). Není se tedy čemu divit, že Zeman přispěchal do Čapího hnízda křtít klokánka Bimba.

Co říkáte na to, že se Zeman Babiše zastal v kauze Čapí hnízdo?

Podporovat Andreje Babiše v době, kdy si vzal Čapí hnízdo na mušku Evropský úřad pro boj proti podvodům, je minimálně zarážející. A zase jsme u těch lososů. Otázkou však zůstává, jak vítají voliči ANO příklon k východnímu kurzu. Je totiž klidně možné, že příště se na Čapím hnízdě nebudou křtít klokánci, ale pandy.

V jedné pražské škole měly děti údajně házet hlínu na portrét prezidenta, k čemuž je měla vést pracovnice neziskové organizace. Co na to říkáte?

Politika do základních škol určitě nepatří. Není radno manipulovat s dětmi. Časem ať si každý udělá obrázek na pana prezidenta sám, k tomu nepotřebujeme pracovnice neziskových organizací.

Myslíte, že by se něco podobného mohlo stát například v Americe?

Nepochybuji o tom, že i americký prezident má své skalní příznivce i odpůrce. Jen dodám, nejednalo se o házení kamenů, nýbrž o hliněné kuličky a terčem nebyl oficiální portrét prezidenta, ale kreslený obrázek. Ale to samozřejmě neomlouvá nepřiměřené chování jednotlivce. Jsem však toho názoru, že kvůli jedné „červené kartě“ nemůžeme soudit celý mančaft.

A jak hodnotíte celkově neziskové organizace? Mnohým lidem začínají být „trnem v oku“, zvlášť po té aféře s křesťanskými uprchlíky z Iráku…

Rozumím tomu tak, že každý dobrý úmysl musí být po zásluze náležitě potrestán. Já osobně vítám většinu iniciativ ze stran neziskových organizací, ale, bohužel, stejně jako v životě, někdy to prostě nevyjde. Je vcelku pochopitelné, že uprchlíci směřují do bohatého a štědrého Německa. Ale v momentě, kdy utíkám z válkou zmítané země, abych ochránil svou rodinu, dokážu přehlédnout i nějakou vadu na kráse nového domova.

Textař Michal Horáček se vyjádřil, že uvažuje o kandidatuře na prezidenta. Dal byste mu svůj hlas?

Osobně bych si dokázal představit, že by mohl patřit do mého užšího okruhu. Bude hodně záležet na dalších kandidátech.

Horáček také řekl, že není jisté, že Zeman vůbec kandidovat bude. Bude, podle vás? A co byste mu v tom případě vzkázal?

Nesdílím pochybnosti ke kandidatuře Miloše Zemana. A co bych Zemanovi vzkázal: Hlavně hodně zdraví...

A co myslíte, že by mohlo Zemana naopak od kandidatury odradit?

Třeba právě to zdraví. Anebo prozření?

Co říkáte na „napadení“ – pomalování –  některých multikulturních kaváren? Kdo myslíte, že za tímto útokem stojí?

Rozhodně to neschvaluji, ale nevím, já u toho nebyl.

Ozývají se ale i hlasy, že by mohlo jít o provokaci, někteří poukazují, že neonacisté by jen těžko použili slovo „uprchlík“, které bylo mezi nápisy. Co si o tom myslíte?

Ten, kdo se nepoučil z historie, je odsouzen prožít ji znovu. Není tomu tak dlouho, kdy se na fasádách domů objevovaly nápisy „Jude raus“.

A jak hodnotíte počínání agentury HateFree? Myslíte, že její kampaň zmírňuje nenávist a rozdělení společnosti, nebo – jak si někteří myslí – je tomu spíše naopak?

Jak už jsem řekl – stejně jako v životě, někdy ano, někdy ne.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…