Na Evropu se prý řítí děsivá katastrofa, kterou nemůžeme přežít. Bělobrádek, Okamura, Filip i další promluvili o tom, čemu těžko zabráníme

08.04.2015 19:34

Jak informovalo Aktuálně.cz, podle výzkumu amerického institutu Pew Research Center do roku 2050 bude žít v Evropě téměř dvakrát více muslimů než nyní a v roce 2070 bude v Evropě více muslimů než křesťanů (především díky natalitě).

Na Evropu se prý řítí děsivá katastrofa, kterou nemůžeme přežít. Bělobrádek, Okamura, Filip i další promluvili o tom, čemu těžko zabráníme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co tomu říkají, zda to považují za pozitivní či negativní trend, jestli by to měla Česká republika přijmout, nebo by se proti tomu měla bránit – popřípadě jak.

Tato otázka patrně netrápí vládní představitele. Na dotaz neodpověděli premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ani první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec, který má otázku imigrace v gesci. Nereagoval ani nikdo z vedení ODS včetně předsedy ODS Petra Fialy či Jana Zahradila a dalších místopředsedů.

Bez dětí nemáme v současné podobě Evropy budoucnost

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek ale na otázku odpověděl. „Nepřekvapuje mě to, potvrzuje to výrok, že dobudou Evropu dělohami svých žen. Jediná cesta je odvrácení Evropy od kultury smrti a hedonismu ke kořenům a kultuře života. Bez dětí nemáme v současné podobě Evropy budoucnost,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Děkuji za otázku, ale jde jen o jakýsi odhad. Jsem přesvědčen, že do roku 2050 bude v Evropě nejvíce bezvěrců, chcete-li ateistů, a to bude pro občany našeho kontinentu nejlepší. Je přece přirozeností člověka si ověřovat, než slepě věřit,“ uvedl předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Dvacáté století bylo plné takových vystrašujících proroctví. Sotva které se naplnilo a i tato zpráva mne moc nezajímá,“ uvedl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Obavy bych měl spíše z toho, abychom tady mnohem dříve nebyli všichni povinně muslimové,“ upozornil předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

„Je to děsivé zjištění, které potvrzují i další průzkumy. Podle údajů německé vlády se stane Německo většinově muslimskou zemí v roce 2050 a například Nizozemsko se stane většinově muslimskou zemí již v roce 2025. Jedinou systémovou cestou, jak zachovat Evropu evropskou s evropskými hodnotami je, pakliže změníme model našeho chování a vrátíme se k tradičním evropským, ale vlastně prapůvodně lidským hodnotám – tedy že na první místo budeme klást rodinu, děti a svou vlast – pak se ničeho zlého obávat nemusíme,“ říká předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Horší je, že to dá ještě velkou práci a musíme chtít všichni. Nadnárodní firmy totiž zcela programově vyrábějí z lidí tupce, pro které jsou na prvním místě spotřeba a konzum. A naše vlády je v tom přímo i nepřímo podporují. Výsledkem jsou lidi, kteří se celý život honí za penězi, jež nemají, aby je utratili za krámy, které nepotřebují. V tom jsou muslimové, kteří ctí na prvním místě Boha a rodinu, o značný kus před námi – a tento rozdíl v přístupu k životu bohužel naši evropskou ‚v souboji‘ s muslimy velice znevýhodňuje,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Je možné, že tomu tak bude. Evropa umírá. Není si vědoma základních hodnot, které by měla hájit. Především by evropské státy a instituce měly aktivně i za pomoci zákonů bránit tradiční rodinu a institut manželství. Jedině v rodině, kterou tvoří muž a žena, se rodí děti. Rodinu musíme chránit před útoky ze všech možných stran. A musíme si dávat velký pozor, když jsou útoky na rodinu zabaleny do líbivých hesel a proklamací takzvaných ochránců jiných práv. Civilizace, ve které stát dokonce jde proti institutu rodiny, nemůže přežít,“ varuje místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

To chceme mít v Evropě islámskou tyranii jako v Islámském státě či Saúdské Arábii?

„Tento trend je bohužel nezadržitelný a pozitivní tento vývoj bohužel není. Nejsem vůči muslimům v žádném případě zaujatý, ale tak prudký nárůst obyvatel s výrazně jinými kulturními zvyklostmi, jiným stylem života, jiným pojetím práva a hlavně jiným náboženstvím bude přinášet napětí a z něho narůstající střety. Takže systémově vzato, toto a nikoliv Ukrajina, Putin a další, ale tento fenomén bude v krátké době tím nejzásadnějším. On už ale je. Vezměme si zvěrstva Islámského státu, kulturní i lidská, jeho rozpínavost, kdy operuje na obrovských územích Iráku, Sýrie a Libye díky obrovským zdrojům lidským (právě z islamistů rekrutuje živou sílu) a finančním. Dalo by se o tom psát velmi dlouho, ale podstata je, myslím, jasná,“ varuje předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„A co s tím? Nic jiného nepomůže než jednotný koordinovaný postup světového společenství. Jednotný postup politický a vojenský. To znamená po praktické stránce zastavit rozvíjející se studenou válku a místo ní udělat dohodu a postupovat jednotně. Pokud se toto nestane, nemáme šanci problém vyřešit a zajistit pro příští generaci v Evropě mír. Abych nebyl špatně pochopen, já nedávám rovnítko mezi Islámský stát a muslimy. Jenom tvrdím, že v muslimech, které si cíleně vybírá, má islámský extremismus svou trvalou základnu, respektive svoje zdroje, lidské i materiální. Zkrátka a dobře Amerika a Evropa si musejí vybrat. Buďto hospodářský a politický souboj s Ruskem, který nikdy nezůstane bez odezvy, anebo dohoda a společná obrana hodnot západní civilizace. Dělat obojí nepřinese žádný efekt,“ dodal Veleba.

„Ta vize je pro mne naprosto nepřijatelná a děsivá. Islám je náboženství, které podle mého názoru do Evropy nepatří. Podívejme se do islámských zemí, jak tam zacházejí s křesťany. A to nejsem věřící! Kolik tam stojí katolických kostelů? A stály-li, kolik z nich stojí a co z nich je dnes! Podívejme se, co jejich náboženství hlásá, podívejme se, jak zachází se ženami a dětmi! To tu chceme mít islámskou tyranii jako v Islámském státě či Saúdské Arábii? Proboha, proč toto vše nevidí v Bruselu?! Proč nevidí už dnes, co se děje ve Francii, co se děje v Německu a dalších zemích. Proč naše vláda nereagovala na jejich pražské prohlášení, že nelíbí-li se nám, ať se vystěhujeme, teď jsou tu oni. Ne! My jsme tu byli a jsme doma, oni ať se z naší země klidí. Kdy se národ Český rozvzpomene na svou slavnou minulost? Kdy konečně zvedneme hlavy a dáme jasně a nekompromisně na vědomí, že pokud tu s námi někdo bude chtít žít, pak to bude podle našich, ne jejich pravidel! Nepřistoupí-li na ně, nebudou tu. Oni si hájí svoje a my hloupě a sebenenávistně pácháme sebevraždu. Dalším krokem je také podpořit rodinu s dětmi a naše národní povědomí. Pak si na nás netroufnou,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Poslední dny Evropy. Podpořit rodiny s dětmi a velmi silně projevovat naši národní identitu

„Je to jednoznačně negativní! Je nutné bránit se! Poučit se z chyb západní Evropy,“ reagoval poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Je to velmi alarmující a je to jedno z největších rizik pro celou Evropu. Naopak je potřeba tento vývoj brát velmi vážně. Evropa má svou kulturu, své tradice a bohužel islám ve své radikální podobě je největší hrozbou. Jedním z kroků je novela o církvích, kterou Úsvit předkládá a která ukládá povinnost zpravodajským službám schválit nebo v případě rizika neschválit církvím přiznání nejvyššího stupně výhod,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Podle europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa vycházejí demografické prognózy z trendů, které se ale mohou změnit. „Nepřeceňoval bych. Nicméně bych si nepřál, aby muslimové v Evropě převládli, protože by to totálně změnilo naši společnost. Walter Laquer napsal knížku Poslední dny Evropy, která je velmi alarmující. Evropa nemůže zůstat stejná s jiným obyvatelstvem. Tady se mstí to, že v minulosti podnikatelé dováželi zahraniční dělníky a mysleli, že tím zlevní pracovní sílu. Ukázalo se ale, že tito přistěhovalci jsou zátěží sociálního systému. Osobně si myslím, že je potřeba dělat vše pro to, aby se ten trend obrátil. Je třeba podpořit rodiny s dětmi a velmi silně projevovat naši kulturní identitu, identitu evropských národů. Multikulturalismus musí skončit, protože se neosvědčil,“ řekl Miloslav Ransdorf.

„Naše civilizace a její hodnoty stojí na křesťanských kořenech, ale i na antické filozofii a právu, osvícenství i na dalších vlivech, kterými v uplynulých staletích procházela. Máme právo i povinnost vyžadovat, aby ti, kdo do Evropy přicházeli, naše hodnoty respektovali. A jen na nás záleží, zda se uvedený demografický odhad naplní, či se my sami budeme schopni rozvzpomenout na hodnoty, na kterých stojíme. Z hlediska migrace má Česká republika přijímat zejména migranty s blízkými kulturně-náboženskými kořeny, kteří mají předpoklady se do naší společnosti integrovat,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Tento negativní trend je odrazem liberální imigrační politiky EU a negativního demografického vývoje v západních zemích. Je otázkou, jak průzkum počítal množství muslimů a křesťanů. Vždyť již dnes podle platných ústavních pravidel nelze jakkoli vymáhat přiznání občana k jeho náboženskému vyznání. Je otázkou, zda řešit migraci pouze z muslimských zemí nebo obecně. Platná legislativa EU umožňuje pouze to druhé. Řešením je tedy na jedné straně zpřísnění podmínek pro takzvanou ekonomickou migraci a na straně druhé větší podpora prorodinné politiky. A také je nutné působit na širokou veřejnost. Nicméně z pohledu České republiky není třeba se obávat nějakého masivního růstu počtu muslimů v naší zemi,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Vnoučkům se časem bude muset vysvětlit a zdůvodnit, aby konvertovali k islámu

„V té době se mě to týkat rozhodně už nebude. Vnoučkům se časem bude muset vysvětlit a zdůvodnit, aby konvertovali k islámu. Ale teď vážně, je to velký problém a mám obavu, že každé řešení bude bolet,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Musíme se tvrdě bránit. Muslimové mají jiné lokality. Evropa patří křesťanům,“ říká jasně senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Jeden z představitelů radikálního islámu už před lety prohlásil něco zhruba ve smyslu, že dobudou Evropu lůny svých žen – a evidentně to bude efektivnější, než se snažit ji dobýt mečem. Těžko tomu zabráníme. Jediné, co můžeme dělat, je snažit se motivovat mladé lidi, aby si pořídili děti beze strachu, že je to ekonomicky zničí. A samozřejmě trvat na tradičních hodnotách, na kterých je Evropa postavena – a zavést rozumnou a efektivní imigrační politiku. Bez neuvážených ústupků a bez přehnané politické korektnosti,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Považuji to za nešťastné s ohledem na euroatlantickou civilizaci postavenou na judaisticko-křesťanské kultuře. Nebyl by to ale až takový problém, pokud by část muslimů nebyla tak agresivní,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda připomněl, že na demografický problém upozorňuje KDU-ČSL dlouhodobě. „Ústup křesťanství a nástup islámu není jen otázkou náboženství, ale hodnot, především lidské důstojnosti, rovnosti lidí, svobody projevu a tak dále. Ještě se s tím dá něco dělat, zejména podporovat přirozené rodiny s více dětmi,“ vysvětlil Svoboda.

„Průzkumy jsou mnohdy zcela zavádějící a výhled na několik desítek let dopředu se nedá brát vážně. A kdyby tomu tak bylo, tak předpokládám, že to nebudou příznivci islámského státu. Pak by křesťané žili vedle muslimů v menšině a v míru,“ říká senátorka Alena Dernerová.

Už jsme překročili bod návratu. Je to katastrofa

„I toto je výsledek liberálního přístupu k řešení věcí veřejných. Už jsme překročili bod návratu. Řešení to rozumné nemá,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Tato informace mě přímo děsí a byl bych rád, kdyby se výzkum mýlil. Nikdy jsem nebyl rasista a xenofob, ale počet muslimů s jejich výkladem náboženství a práva šaría nás nemůže nechat v klidu. A co navrhuji? Nejdříve změnu ústavy, která bude na netolerantní skupiny velmi přísná. Kdo nebude respektovat zákony této země, musí být potrestán. Když naši občané po únoru ‘48, pobývali v ‚utečeneckých táborech‘, odkud potom postupně odjížděli do různých zemí. Byl to jakýsi ‚přijímač‘ a zjištění údajů o emigrantech. Také musí být v tomto ohledu jasně definovaný zákon o církvích. Muslimský fundamentalismus nemůže mít u nás prostor. Také se můžeme podívat do Číny, jak byla řešena populační exploze,“ uvedl člen poslaneckého klubu Úsvitu Jiří Štětina.  

„Je to opravdu katastrofa. Naštěstí se toho nedožiju, ale je to katastrofa,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Dřívější prognózy uváděly, že poklesne populace v Evropě do roku 2050 o 14 procent. Je vidět, že pravdu mají sociologové a demografové, kteří tvrdí, že uvolněný prostor nezůstane prázdný. Jsme svědky pomalého stěhování národů od konce druhé světové války, což je postupně doprovázeno vymíráním současné euroatlantické civilizace. Tento proces mě velmi trápí, ale zdá se být přirozeným střídáním civilizací. Žel přináší s sebou spoustu negativních situací, kterým je třeba čelit,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Trend je to samozřejmě velmi negativní a alarmující. Stát v tomto mnoho nezmůže – musíme začít každý sám u sebe, tedy být ochotni mít děti a mít jich víc než dvě. Jinak jako národ postupně vymřeme,“ varuje senátor KDU-ČSL Patrik Kunčar.

Nesmíme je ostrakizovat

Senátor ČSSD František Bublan říká, že je otázka, koho považovat za křesťana, protože řada lidí, kteří se formálně hlásí k víře, jsou již sekularizovaní. Ve skutečnosti je podle něho v ČR sedm až deset procent křesťanů a i Evropa se k tomu blíží, kdy křesťanů ubývá. Podle něho ještě nedávno byla v muslimských zemích silná vlna sekularizace, což se projevovalo i tím, že tam ženy chodily bez šátků a podobně.

„Ta natalita přistěhovalců je jasná, nemůžeme tomu nijak zabránit. Lidí přistěhovaleckého původu bude přibývat. Pak je otázka, zda budou silně spojeni s islámem či se budou částečně sekularizovat. Vidím cestu v tom, že se přizpůsobí. I když značná část spadne do islamismu. Aby se to nestalo, je nutné, aby se tato skupina lidí co nejméně ostrakizovala a nebyli občany druhého či třetího řádu, protože ve chvíli nejistoty či sociálního napětí se chopí islámu jako kotvy. To je spojeno s právem šaría a podobně. Nesmíme z nich dělat občany druhé kategorie, a to nebezpečí bude minimální,“ vysvětlil senátor.   

„Jsem moc hrdý na to, že su Moravák! Odpovědi na vaše otázky z toho jistě odvodíte sám,“ reagoval poslanec ANO Milan Brázdil.

Podle člena poslaneckého klubu Úsvitu Petra Adama má Česká republika podporovat dobrý život lidí, kteří tu žijí, a ne sem lákat cizí občany. „Evropa ve své multikulturalistické myšlence naprosto selhala a nyní se musí potýkat s obrovskými problémy. Je naprosto nezbytné žít v zemi a Unii, která bude preferovat vlastní historii a kulturu. Imigrace je běžný historický jev, ale ne masový příliv migrantů. Již právě kvůli obrovské natalitě mezi přistěhovalci je třeba vytvořit podmínky pro vlastní obyvatele, aby chtěli mít děti v našich zemích. Problém Evropy a problém ČR nejsou shodné, ale je třeba si okamžitě a razantně říci, jakou chceme ČR za třicet let. A Evropa si musí položit stejnou otázku. Řešení nejsou komplikovaná, ale musejí přijít, protože pokud se nic nestane,  budeme bojovat předem prohranou bitvu,“ vysvětlil Adam.

„Pokud se budou chovat ve smyslu trvale udržitelného rozvoje, tak mi to nevadí. To by se ale musely problémy řešit mírumilovným přístupem s ohledem na kulturu daných států a národů. Zbraně lidi nedotlačí k lásce mezi bližními – to raději úsměv,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

Jediná obrana proti přečíslení jinými etniky je zvýšení porodnosti původního obyvatelstva

„Jediná obrana proti přečíslení jinými etniky je zvýšení porodnosti původního obyvatelstva Evropy, myslím příslušníků křesťansko-židovského obyvatelstva,“ uvádí senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Je třeba, abychom obnovili rodinu se dvěma dětmi jako něco normálního,“ míní senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

„Jsou to pouze hypotézy, do kterých může vstoupit řada i nečekaných faktorů. Do roku 2050 či 2070 je daleko. Jedno však je jisté, svět určitě nebude za 40 let takový jako dnes. Evropa by se měla bránit nárůstu xenofobie, nesnášenlivosti, extremismu, sjednotit migrační a azylovou politiku a preferovat pomoc uprchlíkům a migrantům v jejich vlastních zemích,“ soudí poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Ač ateista, nemám problém s muslimy ani s křesťany. Zvýšení natality v Evropě je žádoucí a je na nás, jak spolu dokážeme vyjít,“ říká poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

Podle poslance Úsvitu Karla Fiedlera jde o jednoznačně negativní trend. „Neřešení tohoto problému nyní je trestuhodné strkání hlavy do písku. Myslím, že já i můj poslanecký klub – bohužel jako zatím jediný klub – jsme jasně řekli, že tento komplexní problém je nejvyšší čas začít seriózně řešit, a vyzvali jsme k tomu i ostatní. Za seriózní řešení však rozhodně nepovažuji Okamurovy nesmysly, od kterých se znovu důrazně distancuji,“ uvedl poslanec.

Zlepšení životních podmínek v zemích, odkud lidé emigrují

„Považuji extrémní islamismus za významné nebezpečí ohrožující naši civilizaci a tuhle skutečnost je třeba vzít na vědomí minimálně v politice imigrace,“ odpověděl poslanec ODS Petr Bendl.

„Česko, EU a USA by měly vést boj proti bídě, pro zlepšení životních podmínek v zemích, odkud lidé emigrují. To se týká i Ukrajiny. Děsivým scénářům nevěřím. Začněme od řešení romské otázky u nás. Třeba pana Kocába a další napadnou opravdu originálnější řešení, než spát v romském de facto ghettu,“ uvedl europoslanec KSČM Jiří Maštálka.

„To je otázka spíše pro sociology. A pochopitelně Brusel. Nyní je doba obliby hlavně různých katastrofických scénářů. Ostatně lidstvo i EU dělá mnohé pro to, aby se i naplnily. Z tohoto pohledu je vůbec otázkou: bude i v roce 2070 Evropa? Natož pak koho? Doufám, že bude. Ale nemohu ani za sebe jen tak slíbit: ‚my to prostě zařídíme“. Mandát, nemandát. To musí chtít fakt i ta zatím mlčící většina,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle citovaného výzkumu se v roce 2050 bude k islámu hlásit každý desátý Evropan. Zatímco při posledním sčítání v roce 2010 žilo v Evropě 43 milionů muslimů, tedy méně než 6 procent, už v roce 2050 by to mohlo být 71 milionů, což odpovídá více než 10 procentům. Za nárůstem počtu muslimů stojí vysoká porodnost a vysoká míra imigrace ze subsaharské Afriky a dalších částí světa.

Rok 2050 bude zlomový také v tom, že se celosvětově vyrovná počet muslimů a křesťanů. Obě jmenované víry bude vyznávat asi 30 procent obyvatel Země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…