Na Hradě budou zklamaní. Babiš dostal od Trumpa pozvání do Bílého domu

16.02.2019 7:30

Vypadá to, že premiérovi Andreji Babišovi se zrealizuje úspěch, o jakém si prezident Miloš Zeman nejspíše může už nechat jen zdát. Předseda vlády pravděpodobně dostane pozvání do Bílého domu. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček si je dobře vědom toho, že ve Washingtonu bude mít větší šanci dojednat schůzku právě pro premiéra namísto pro prezidenta, jenž tam podle mnohých má dávno dveře zavřené právě kvůli řadě jeho prohlášení. Informaci deníku Právo zveřejnil server Novinky.cz.

Na Hradě budou zklamaní. Babiš dostal od Trumpa pozvání do Bílého domu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Sám premiér Babíš v pátek potvrdil, že o pozvání od amerického prezidenta Donalda Trumpa do Bílého domu se hovoři již delší dobu. Oficiální pozvání však prý zatím v ruce nemá. To by měl zajistit ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se v dalších týdnech chystá do Washingtonu; plán, jak toho docílit, ale zatím neprozradil.

Petříček má jednat s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, který při nedávné návštěvě střední Evropy vynechal Prahu. Spekulovalo se, že ho k tomu vedlo blížící se plánované setkání s šéfem české diplomacie. Petříček bude na návštěvě v USA mezi 20. a 23. únorem. Už dříve se netajil tím, že si je vědom, že větší šanci vyjednat návštěvu Bílého domu má pro Babiše, nikoli pro Zemana, který na takové pozvání řadu let čeká.

I když na konci roku 2016 Hrad uvedl, že do Bílého domu Zemana americký prezident pozval. Hovořit o tom měli telefonicky. Schůzka se měla uskutečnit na konci dubna 2017. K ničemu takovému ale nakonec nedošlo.

Původní zdroj ZDE

Schůzka by mohla o něco více upevnit vztahy mezi Českou republikou a USA. „Už řadu let neproběhla schůzka na nejvyšší úrovni obou zemí, což by mohlo přispět k prohlubování vztahů,“ míni Petříček. V případě, že by dojednání schůzky na nejvyšší úrovni dopadlo příznivě, mohl by Babiš s Trumpem hovořit například o nákupu amerických vrtulníků pro českou armádu.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …