Na Hradě nastanou změny, jásá Schwarzenberg. A kdo se diví, má se radovat

06.02.2023 22:57 | Ze sítí

Kníže Karel Schwarzenberg se pustil do obhajoby aktivit, do kterých se nově zvolený prezident Petr Pavel pustil před svou inaugurací a pro které bývá částí společnosti kritizován. „Konečně máme nově zvoleného prezidenta a lidé se diví, jak je aktivní. Místo aby byli šťastní, že jsme zvolili prezidenta, který není kmetského věku, a že na Pražském hradě nastanou dávno nutné změny,“ píše ve svém facebookovém komentáři.

Na Hradě nastanou změny, jásá Schwarzenberg. A kdo se diví, má se radovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenbergovi se líbí Pavlovy plány vyčistit prezidentský úřad od štěnic pro obavy z odposlechů. „Že ve správě Pražského hradu, oboře Lány, kanceláři prezidenta republiky atd. nebylo vše v pořádku, se proslýchalo už dávno a je dobré, že budoucí prezident hned zpočátku řekl, že to je nutné vyřídit, a to hned,“ uvádí.

Rovněž kvituje i telefonát tchajwanské prezidentce, který přišel dřív než kontakt s českým prezidentem Milošem Zemanem. „Také jeho politické činy jsou zajímavé. Bohudíky přijal telefon od tchajwanské prezidentky, neboť to byla ona, kdo se na zvoleného prezidenta obrátila, a bylo by vrcholně neslušné telefon od dámy odmítnout. Představitelé Čínské lidové republiky se pochopitelně zlobili, ale aspoň je od počátku jasno,“ míní kníže.

Číňané jsou racionální, byť se samozřejmě snaží všechny partnery ovlivnit ke svému prospěchu, nakonec akceptují daná fakta, dodává Schwarzenberg, který vzpomněl na své ministrování: „Svého času, když jsem byl ministrem zahraničí, pozval jsem si tehdejší čínskou velvyslankyni, velice inteligentní dámu, která uměla perfektně česky, a řekl jí: ‚Víte, já jsem se do politiky dostal skrz své aktivity v oblasti lidských práv. To ve mně zůstává a v tom mi nikdo nebude moci zabraňovat. Uznávám politiku jedné Číny, ale s důležitými osobnostmi a duchovními jako např. dalajlámou mluvit budu, neboť českému ministru zahraničí v tom nikdo bránit nemůže. A vy byste měli akceptovat, že politika je sice věc důležitá, ale to neznamená, že přijímáme vaši interpretaci politiky jedné Číny. My na to máme svůj názor a toho se budeme držet. Nikdo nám nemůže bránit setkávat se s lidmi, se kterými to považujeme za nutné.“

„Tím jsem hned na začátku objasnil situaci a Číňané to přijali. Dobré ovšem není, když se často mění stanoviska. Pokud slíbíme vstřícné kroky a vzápětí děláme opak, je partner samozřejmě právem rozzloben. Pokud od počátku jednáte s otevřeným hledím a upřímností, protivník to obyčejně uznává,“ podotýká bývalý předseda TOP 09.

Máme podle jeho slov štěstí, že nový prezident je v Evropě díky svému působení v NATO známý, a tudíž nejrůznější státníci, slovenskou prezidentkou počínaje, jeho volbu přijali s úlevou.

„Konečně tím snad opouštíme negativní roli v Evropské unii a přistoupíme k aktivní pozitivní politice jak v rámci NATO, tak v EU. Konečně Česká republika směřuje tam, kam měla už dávno po svém přijetí do obou organizací dospět. Zaplať pánbůh,“ uzavírá Karel Schwarzenberg.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Politice moc nerozumím,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 07.02.2023 9:19:41
ale vím, že když tenhle Rakušan jásá, tak to jsme hodně v hajzlu…

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…