Na Hradě si to dělají po svém, sněmovní návrhy je prý nezajímají

05.11.2014 11:20

Poslanci cítí, že je Miloš Zeman ignoruje. Ukazuje to podle Lidových novin i prezidentova reakce na sněmovní návrh osobností, které nominovali na vyznamenání. Letos prý poslali 40 jmen, stejně jako v roce 1995. Jenže zatímco tehdy Václav Havel vyhověl v 15 případech, tentokrát prezidentská kancelář akceptovala pouze šest osobností. Podle Miroslavy Němcové z ODS proto poslanci cítí zmar, jenže prezidenta nelze do větší spolupráce nutit.

Na Hradě si to dělají po svém, sněmovní návrhy je prý nezajímají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ocenění za službu v zahraničí

„Pocit zmaru tam je. Je nám líto, že lidé, kteří si vyznamenání zaslouží, jej od prezidenta nedostanou,“ uvedla pro LN Miroslava Němcová (ODS). Právě ona je členkou podvýboru, jenž má na starosti přípravu návrhů. Její názor sdílí i její stranický kolega Marek Benda. „Hrad nic nezajímá, dělají si to po svém,“ dodal.

Na nejbližší prosincové schůzi chce prý podvýbor situaci řešit. Nicméně poslanci souhlasí s Petrem Gazdíkem (STAN), který zdůrazňuje, že poslanci sice navrhují, ale rozhodnutí je věcí prezidenta. Nutit Miloše Zemana do větší spolupráce proto prý nejde. Sněmovna ale uspěla například u Natalje Gorbaněvské či komunisty umučeného kněze Josefa Toufara. Podobně prý dopadli i senátoři, kteří vybrali 38 osobností, a prezident z nich vybral pouze tři. Zklamání nad tím vyslovil i předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Prezident by si mohl vybudovat poradní sbor

Styl rozhodování Miloše Zemana prý zaráží i v tom, že nemá žádný poradní sbor, s nímž by o jménech vyznamenávaných diskutoval. LN uvádějí, že Václav Havel si takový poradní orgán udržoval a bylo v něm zainteresováno zhruba 12 lidí. Zeman ani Václav Klaus si podobnou poradní skupinu nesestavili. Nezájem ze strany Hradu tak poslanci i senátoři zaznamenali už za dob Václava Klause. Někteří poslanci prý dokonce tvrdí, že Zemanova rozhodnutí, koho ocení, působí spíš jako momentální nápad.

Rádce Václava Havla v této oblasti a bývalý diplomat Pavel Fischer proto Hradu nabízí zajímavý nápad. Prezident by si podle něj mohl již dříve vyznamenané osobnosti zvát, protože jsou velkou společenskou hodnotou a je škoda, že se s ní více nepracuje. Ti by prý mohli být i zdrojem inspirace při hledání vhodných adeptů na nejvyšší státní vyznamenání. Tuto myšlenku podle LN Hrad nezamítl a podle mluvčího Jiřího Ovčáčka „stojí za přemýšlení, zda ji už příští rok nezrealizovat“, tak se alespoň vyjádřil pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…