Na Jakeše si při projevu Babiše vzpomněli experti i „obyčejní lidé“. Pískot starostů byl oprávněný, souhlasí po poslechu nahrávky

29.05.2015 21:35

Bláboliš, druhý Milouš Jakeš, Pepa z hospody. Starostové nelhali. Projev ministra financí Andreje Babiše na sněmu Svazu měst a obcí, jehož zvukový záznam už několik hodin putuje internetem, byl skutečně strašný, shodují se jak mediální experti, tak veřejnost. Samotný svaz se dnes od zveřejnění distancoval – o to více ale legendární audiočtvrthodinka poutá pozornost.

Na Jakeše si při projevu Babiše vzpomněli experti i „obyčejní lidé“. Pískot starostů byl oprávněný, souhlasí po poslechu nahrávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

O bezprostředních reakcích starostů a starostek, kteří na argumenty a myšlenkové pochody ministra financí – na sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci 22. května – koukali doslova s otevřenými ústy, jsme již psali.

Názor na zhruba patnáctiminutový slovní výlev, během něhož byl ministr vypískán a několikrát zazněl otevřený výsměch nad jeho slovy, jsme se v rámci objektivity zeptali i mediálních odborníků. Ti se shodují s tím, co hned po sněmu veřejně o Andreji Babišovi deklarovali někteří starostové i přímo na Facebooku: Nejméně kompetentní ministr financí všech dob. A ten projev? K pláči! Neodpovídá na otázky. Nemá zájem vyslechnout protistranu. Když neví, kudy kam s publikem, které ho zatěžuje problémem k neřešení – v tomto případě nářky starostů na rozpočtové určení daní –, tak výstup ukončí a dost, konec diskuse.

Pepu z hospody nemusel Komárek odvolávat

Někteří tím nejsou překvapeni. „Zcela obvyklý projev pana Babiše, který se v různých obměnách opakuje od roku 2011, kdy se rozhodl vstoupit do politiky,“ říká lakonicky Petr Dimun, konzultant v oblasti PR a marketingu, v minulosti mluvčí dvou ministerstev či České strany sociálně-demokratické.

„Dnešní poslanec ANO Martin Komárek to – tehdy ještě jako novinář – nazval stylem  ‚Pepy z hospody‘ a já na tomto jeho názoru, který již bohužel změnil, setrvávám,“ přidává k dobru, že i současní Babišovci měli problém snést rétoriku svého guru, pokud ještě za něj nehráli, a mohli tak být upřímní.

Po formální stránce je to podle Dimuna jednoznačně projev člověka, který skáče z tématu na téma, nedrží logickou linku. „Skrytý smysl projevu je, aby vodopádem různých obvinění á la ‚všici tuna kradnú‘ vzbudil emoce a přesvědčení, že pan Babiš jako jediný nekrade,“ shrnuje Dimun.

Jako Milouš Jakeš na Hrádku

Mimochodem Dimun byl projevem konsternován ještě předtím, než byl osloven ParlamentnímiListy.cz. Sdílel jej totiž už předtím na svém facebookovém profilu s dovětkem „Andrej ‚Milouš‘ Babiš“. Na sociální síti se mimoto nezdržel komentování ani ke kauze ministra školství Marcela Chládka: „Sexuálně nadržený ministr školství, který nutí podřízené ke společnému plavání, to nám budou závidět i Italové.“ To pobavilo například Petru Paroubkovou, která prý ještě čeká rošádu.

Na Milouše Jakeše si kromě Dimuna při poslechu Babiše vzpomněl i europoslanec Jan Zahradil: „Jeho vystoupení před starosty je už teď legendou, à la Jakeš na Hrádku.“

Svaz měst a obcí jako reakci na šířenou audionahrávku dnes vydal prohlášení. V něm prioritně uvádí, že si váží účasti členů vlády na XIV. sněmu a distancuje se od zveřejnění zvukového záznamu. „Zvukový záznam XIV. sněmu vznikl pouze pro interní potřeby svazu a jeho členů. Ze strany svazu nebyl poskytnut žádným médiím,“ uvedla mluvčí svazu Štěpánka Filipová.

Projevem se „pokochal“ i sociolog a PR poradce Petr Hampl. „Je těžké udržet přesvědčení o nadpřirozených schopnostech, když vás posluchači hodnotí slovy ‚Jako komická vložka to bylo dobré, jinak to bylo spíš k pláči‘ a když se o tom píše v novinách. I když zatím jen některých,“ glosoval po poslechu. Vystoupení Andreje Babiše na sněmu měst a obcí může být podle něj onou drobnou trhlinkou, ze které se šíří pavouček přes celé sklo, až se sklo rozsype.

„Skutečnost, že Andrej Babiš je od dob Miloše Jakeše prvním českým politikem, jehož projevu se posluchači veřejně smáli, je tak pro ministra financí nesmírně nepříjemná. Kdyby posluchači zuřili, nevadilo by to. Kdyby bledli strachem, bylo by to znamenité. Ale posměch a bezmoc velkého Andreje? To je špatné. Moc špatné,“ dodává ještě s nadsázkou – a rovněž vzpomínkou na generálního tajemníka ÚV KSČ – Petr Hampl.

Pan Bláboliš, seznamte se

Víceméně výhradně kritiku si vysloužila nahrávka i od veřejnosti přímo na YouTube, kde je vyvěšena. Svornost expertů a laiků je v tomto případě jednoznačná: Například na Jakeše si jak vidno vzpomnělo mnohem více lidí. „Babiš Jakeš!“ stačí k vyhodnocení audiozáznamu dvě slova uživatelce Pajules Zrzavá. „Celkem mi to pripomina onen legendarni projev v Cervenem Hradku...,“ vyjadřuje se na jiném místě uživatel pod nickem Awecz.

„Hromada blábolů bez jakéhokoliv myšlenkového obsahu,“ píše Jiří Jandouš. „To je kdo? Pan Bláboliš?“ klade řečnickou otázku Honza Vizual. „Co jste si zvolili, to máte, kreténi,“ vzkazuje po poslechu všem Babišovům voličům jakýsi OlsztynPrague. „Projev ministra financí ke starostům měst a obcí má nesporně virální kvalitu,“ shrnul to na sociální síti Ekonomický deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…