Na Karvinsko se prý po nocích sestěhovávají nepřizpůsobiví. Policie přihlíží

06.04.2012 6:41

Město Karviná podalo trestní oznámení pro podezření z úmyslného šíření poplašné zprávy- text je stále stejný, šíří se lavinovitě po internetu už asi dva týdny. Maily kromě tisíců lidí v Karviné dostalo prakticky celé vedení města.

Na Karvinsko se prý po nocích sestěhovávají nepřizpůsobiví. Policie přihlíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Poměrně dramaticky popisují, jak se do Karviné a Havířova systematicky za dozoru policie po nocích sestěhovávají nepřizpůsobiví občané z celé republiky. Představitel Dělnické strany v kraji si však myslí, že zpráva je pravdivá.

Primátorovi došla trpělivost

„Už nám došla trpělivost, fám se nám tady od podzimu šíří desítky, tahle už má ale jasně cílený a stále stejný obsah a je mi opravdu líto, že tomu lidé věří. Bohužel tahle nahrává i rasistickým náladám a může tedy být dvojnásob nebezpečná. Od obsahu se distancujeme nejen my, ale taky majitel většiny bytů v lokalitě, které se to týká. Nikdo, zdůrazňuji  - NIKDO- nedovolí, aby se u nás ve městě zabydlovali nepřizpůsobiví občané, máme migraci lidí pod kontrolou nejen díky našim terénním pracovníkům, ale také městské policii. Jestliže někdo je přímým svědkem (a to nikdo není) takovéto akce, ať okamžitě volá naše strážníky,“ prohlásil primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).



Karvinská radnice je zavalená dotazy


Lavinovité šíření „zaručených zpráv“ po internetu způsobilo poměrně silnou paniku mezi lidmi, takže se tomuto tématu nakonec věnovalo prakticky celé setkání občanů s městskou policií a zástupci RPG v minulém týdnu. Radnice je denně zavalena dotazy na toto téma a RPG už zvolila taktiku univerzální odpovědi na všechny adresy, z nichž se maily dále šíří a k podání trestního oznámení se chystá podle informací také.


Podle Martina Taussiga, místopředsedu Hnutí pro Havířov, poplašná zpráva není žádná novinka, protože už ji zaznamenali před dvěma měsíci. „Probírali jsme to na zastupitelstvu i v klubech. Ale žádné sesstěhování nepřizpůsobivých nám ani městská policie ani státní policie nepotvrdila,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Taussig s tím, že údajně se mělo jednat o noční převážení zaměstnanců jedné automobilky do a ze zaměstnání.

Komárek tvrdí, že má přesvědčivé informace


Naopak předseda Dělnické strany Moravskoslezského kraje Václav Komárek je přesvědčen, že k sestěhovávání nepřizpůsobivých občanů zejména do Havířova je pravda: „Vždyť o tom mluví i primátor Havířova v rozhovoru pro váš list. Je to šaškárna,“ řekl pro ParlamentniListy.cz. Myslí si, že magistrát Karviné má plné právo podat trestní oznámení.


„Ale já sám jsem dostal spoustu informací, že je tam skutečně stěhují. Dokonce i od jednoho regionálního novináře, který přímo v té lokalitě bydlí, to mám potvrzeno,“ uvedl Komárek. Připomněl, že podzimní mítink strany se konal právě v Havířově na Šumbarku, kde přicházeli obyvatelé tohoto městského obvodu a stěžovali si houfně právě na nepřizpůsobivé občany, kteří se tam najednou nějak ocitli a nikdo neví odkud.


„Nemám důvod lidem nevěřit. Karviná byla vždycky rudá a je rudější než celá republika. Podívejte se, my jsme řádně ohlásili na sobotu 28. dubna mítink v Orlové, Bohumíně a Karviné a nikde nám nedělají takové problémy, jako právě v Karviné. Když jsme psali do Bruntálu, oznámili nám, že to nejde, protože v tom termínu mají svou městskou akci, a to my respektujeme. Ale v Karviné nic nejde normálně,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Komárek.
Podle vyjádření Petra Handla tiskového mluvčího RPG pro ParlamentniListy.cz  má tato společnost v Moravskoslezském kraji zhruba 44 tisíc bytů. „Náš bytový fond se nachází ve 27 městech nebo městských obvodech. Nejvíce bytů je v Ostravě, Havířově a Karviné, kde máme zhruba po 12 000 bytech,“ uvedl Handl, který přiznal, že měsíčně se uvolní a zase obsadí na 300 bytů.


RPG je jednotné s karvinským magistrátem a chce postupovat stejně

Potvrdil, že celá věc s poplašnou zprávou je v současné době v rukou právníků RPG a společnost hodlá postupovat stejně jako město Karviná.
„Znovu opakuji, že do bytů naší společnosti nejsou záměrně sestěhováváni problémoví občané. V případě Havířova navíc platí to, že v některých problematických lokalitách držíme volné byty záměrně neobsazené právě proto, aby do nich nepřicházeli další lidé, kteří by situaci v lokalitě jen zhoršili,“ podle něj pronajímatel není v žádném případě zodpovědný za chování svých nájemníků, neboť v demokratické společnosti za své chování zodpovídá každý sám.


„Pokud však dostaneme konkrétní podněty vypovídající o tom, kdo a jakým způsobem porušuje ustanovení domovního řádu nebo dobré mravy a svým chováním narušuje sousedské vztahy, pak proti němu můžeme účinně zasáhnout. Postupujeme tak ve spolupráci s městem, městskou i státní policií a podílíme se na tom, aby byl klid v našich domech a nebylo narušováno soužití a sousedské vztahy. Za společnost RPG Byty mohu jednoznačně říci, že se zodpovědně zabýváme každým podnětem, který v tomto smyslu obdržíme a řada těchto podnětů končí i výpovědí z nájmu,“ řekl Handl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…