Na Most jsem hrdý, seriál musíte brát s nadsázkou. Primátor promlouvá o unikátech města, které ovládlo obrazovky

25.02.2019 21:00

ROZHOVOR „Jestli se kola na vyšších místech neroztočí teď, pak nevím, co víc...“ Ještě před odvysíláním posledního dílu seriálu „Most!“ promluvil o jedinečnosti i problémech města jeho nejvyšší představitel, primátor Jan Paparega. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil nejen k Chanovu a k reakcím veřejnosti, ale zejména k tomu, na co může být město i bez jakéhokoliv filmového počinu hrdé, přestože průzkumy mínění budou veřejnosti předkládat mýty o špatném ovzduší.

Na Most jsem hrdý, seriál musíte brát s nadsázkou. Primátor promlouvá o unikátech města, které ovládlo obrazovky
Foto: Archiv Offroadsafari
Popisek: Vznikla seriálová stezka "Dycky Most!", kde průvodci zavedou návštěvníky po stopách seriálu Most! Na snímku nádražní budova.

Město Most je teď pro celou ČR unikátní hlavně seriálem „Most!“, jehož poslední díl se dnes večer očekává. Jak vnímáte všechny ty scény a vybrané exteriéry – Luďanův zpustlý dům, romské ghetto, tedy to, jak je město vyobrazováno? Jak daleko je to od reality?

V Mostě nežijeme tak, jak je v seriálu vyobrazeno. Neprodáváme své domácí mazlíčky, nebouráme do lidí popelářským vozem a nepořádáme ilegální závody na autodromu. To ví každý, kdo v Mostě žije. Seriál proto beru s velkou nadsázkou, je to komedie, a tak je k tomu třeba také přistupovat.

Začal jste seriálu fandit?

Fandím mu, dívám se na něj a těší mě, že přinesl městu popularitu v neočekávaném rozsahu.

V žebříčku nejlepších měst k životu končívá Most úplně na chvostu… veřejnost jej hodnotí negativně jak z hlediska zdraví, vztahů, služeb, tak vzdělání. Tohle vnímání daleko od reality je, nebo ne?

Pokud máte na mysli posledně zpracovaný žebříček, tak tento považuji za naprosto zkreslující. V rámci jeho sestavení se tvůrci v případě Mostu vůbec nezabývali fakty, když u některých hodnocených kritérií vykázali nulové hodnoty. Neměli informace, a proto i celý žebříček beru jako za zcela neobjektivní a neodrážející skutečnost.

Co je největší mýtus?

Největší mýtus? Že tu není příroda a je tu špatné ovzduší, to už dávno neplatí. Most patří dokonce mezi města s největším podílem zeleně. A my se snažíme naše parky dál zušlechťovat a zatraktivňovat pro lidi.

Nižší úroveň vzdělání je fakt, který souvisí se sociálním složením obyvatelstva a s problémem zvaným obchod s chudobou.

Na co jste v Mostě hrdý? Jednak jako Mostečan a jednak jako primátor? Čím je Most unikátní a zbytek republiky o tom nemá ani páru?

Odpovím otázkou. Které české město má na jednom konci města hipodrom, na druhém autodrom? A to my v Mostě můžeme nabídnout ještě koupaliště aquadrom a letiště zvané aerodrom. Ano, je to především široká nabídka sportovního a volnočasového vyžití, které Most nabízí nejen místním, ale i návštěvníkům.

K našim čtyřem dromům je třeba připomenout areály u jezer Matylda a Benedikt, které vznikly díky rekultivacím po těžbě. A zapomenout nesmím ani na jezero Most, které by se v příštím roce mělo otevřít veřejnosti. Je tu spousta míst pro trávení volných chvil, které nemůže nabídnout každé město. Na to jsem hrdý jako Mostečan i jako primátor.

Česká televize v reportáži v Událostech tvrdila, jak jsou Mostečané pyšní na to, že „jsou v televizi“, a dokonce v restauraci Severka, kde se odehrává podstatná část děje, se pořádají kolektivní sledování. Na druhou stranu, někteří vnímají seriál jako výsměch svému domovu. Jak se tedy podle vašich informací Mostečané stavějí k seriálu? Máte pochopení pro jejich negativní pocity?

Většina reakcí lidí, s nimiž hovořím, kteří mi píší, nebo soudě podle ohlasu na sociálních sítích je pozitivní. Samozřejmě že se seriál nemůže líbit všem, je proto pochopitelné, že jsem proto zaznamenal i negativní reakce.

I fandové Mostu si musejí přiznat šmouhy, které městu nelze odepřít – sociální problematika, příliv nepřizpůsobivých, nezaměstnanost, přece jen nižší průměr vzdělanosti, měsíční krajina po těžbě uhlí, romské ghetto Chanov… To vše působí na pokles cen nemovitostí, odliv mozků a podobně. Co osobně považujete za největší problém města, proč trvá a co se s tím dá dělat?

Obchod s chudobou, to je asi náš největší problém, protože ten přivádí do města lidi, kteří ztrpčují život těm slušným a pracujícím. V tomto směru jsme společně s dalšími městy, která trápí podobné problémy, vypracovali návrh několika opatření, o nichž jednáme s ministry.

Tady nám musí pomoci Praha, jsou problémy, na které je samospráva krátká.

O soužití většinové společnosti a Romů nebo nepřizpůsobivých se v souvislosti s Mostem hovoří dlouhodobě. Jak se jejich soužití v Mostě daří dnes, jak byste jej popsal?

Beru to tak, že lidé by měli být schopni žít s lidmi. Pokud se ovšem lidé chovají tak, že svým chováním druhé obtěžují, pak je namístě působit represivně. Třeba za účelem možnosti regulovat chování nepřizpůsobivých na veřejnosti jsme přijali tzv. protivysedávací vyhlášku. Byl to efektivní nástroj regulace shlukování nepřizpůsobivých, ale bohužel byl z vyšších míst vyhodnocen v rozporu s právními předpisy a jako takový zrušen.

Vesměs jsem toho názoru, že vše začíná a končí u výchovy, do které ovšem nelze účinně zasahovat.

Setkáváte se osobně s Romy nebo důvěřujete poznatkům terénních pracovníků?

Čas od času se s Romy potkávám a hovořím s nimi, nicméně denně s nimi hovoří naši úředníci, asistenti prevence kriminality a také zástupci neziskových organizací působících v Mostě.  

Jsou lokality, kam byste se sám v podvečer nevydal?

Pokud jde o Most, nebál bych se vyrazit do jakékoliv lokality v jakoukoliv denní hodinu.

Specifickým fenoménem je dnes romský herec Zdeněk Godla, který se stal symbolem toho, že i Rom se může integrovat, prosadit a držet krok s většinovou společností. „Seriál Most udělal pro integraci a pozitivní obraz Romů víc než vláda či všechny neziskovky,“ zaznívá na sociální síti. Je to podle vás dobrý příklad pro zlepšení situace Romů? 

Určitě je dobré ukázat lidem, že když se chce, tak to jde.

Herec Godla také mimochodem řekl v DVTV, že tyhle problémy se podle něj nevyřeší nikdy, vždy tu budou. Jste stejně skeptický? Může být někdy Most ideální, potažmo vyhledávané místo pro život?

Problémy byly a budou. Současný stav není ideální nejen v Mostě, ale ani v dalších městech naší republiky. Pomoc musí přijít z vyšších míst. Požadavky jsme jako samospráva definovali. Jestli se kola na vyšších místech neroztočí teď, pak nevím, co víc by se pro to mohlo udělat.

Jestli bude Most vyhledávaným místem pro život? Kdybych nevěřil, že se současnou situací něco uděláme, nemělo by smysl, abych dělal práci, kterou dělám.

Chanov, ještě nedávno mediálně „vyčpělé“ téma, se opět vrátil na přetřes. Romský herec Godla v seriálu Most pronesl, že Chanov by měl zůstat jako památka „lidové tvořivosti“. Je to stále ono sídliště stereotypně prezentované jako „peklo“?

Chanov je jakési memento z dob minulých. Tak je potřeba jej vnímat...

Proč jste se vlastně začal dívat na „Most!“? Protože jste jeho představitel, protože jste chtěl vidět podání fikce a reality, protože vás to fakt baví…?

Na seriál Most jsem se začal dívat proto, protože tvůrčí dvojice Kolečko a Prušinovský má moje sympatie a byl jsem zvědavý na finální produkt.

Možná bude hodně důležité, jak skončí – jaký konec odhadujete? Změní se „něco“, nebo se vše vrátí do svých kolejí, protože šlo jen o komedii?

Nemám tušení, jak celý seriál skončí, a těším se na poslední díl. Po skončení seriálu život v Mostě poběží dál, a to i s hláškami typu DYCKY MOST!

Opět napříště odmítnete sčítání Romů, až vás o to ministerstvo požádá? Teď by to už nikoho nemuselo „urazit“…

Pokud nás o sčítání Romů Ministerstvo vnitra požádá, standardně se s tím vypořádáme.

Nedopustili se filmaři zlehčování mosteckého problému a zhoršení obrazu města, kam se teď opravdu už nikdo nebude chtít přistěhovat? Možná ani politici už ho nebudou brát vážně, protože je to přece zdejší kolorit, jemuž jsme se u TV obrazovek zasmáli… Nebo ne?

Osobně si nemyslím, že by se filmaři dopustili zhoršení obrazu města. Ten je díky médiím, která si v každé zmínce o Mostu vyberou jen to špatné, ale nejsou ochotna zachytit i to hezké. A subjektivně – zajeďte se podívat do okolních statutárních měst v Ústeckém kraji. Když to uděláte, zjistíte, že oproti nim je Most městem plným zeleně s čistými ulicemi i veřejným prostranstvím.

Primátor Jan Paparega

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…