Na Praze 12 bude senátorem Grulich z ODS nebo Adámek za ČSSD

13.10.2012 16:49

Na Praze 12 jsou již sečteny hlasy z prvního kola senátních voleb. Do druhého kola tak postoupí Tomáš Grulich (ODS) a František Adámek (ČSSD).

Na Praze 12 bude senátorem Grulich z ODS nebo Adámek za ČSSD
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Grulich

Do druhého kola senátních voleb za Prahu 12 postoupili současný senátor, historik a etnolog Tomáš Grulich (ODS) a bývalý starosta Prahy 12 František Adámek (ČSSD). Grulich získal v prvním kole 20,02 procenta hlasů, Adámek obdržel 17,33 procenta hlasů. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad.

Na třetím a čtvrtém místě skončili Petr Šimůnek za KSČM a Ivan Gabal za koalici lidovců a zelených. Oba se shodně pohybovali kolem 14 procent.

Grulich uvedl, že postup do druhého kola očekával. "Ale jsem samozřejmě rád, že jsem postoupil," uvedl. "Jsem ale překvapen, že druhý je sociální demokrat, bývalý tajemník KSČ, což je v Praze zvláštní. Očekával jsem kolegu z TOP 09," doplnil Grulich.

"Mně nezbývá, než poděkovat všem, kteří mě podpořili," řekl druhý postupující Adámek. Podle něj úspěch sociálních demokratů odráží nálady ve společnosti. "To znamená, že vláda nepracuje dobře a ve volbách se to projevilo," doplnil. "Boj teprve začíná, chtěl bych všechny, kteří mě podpořili, požádat, aby mě podpořili i v druhém kole. Bez nich jsem sám voják v poli," řekl. 

Senátních voleb se v Praze 12 zúčastnilo 29,68 procenta voličů, což je méně než v roce 2006, kdy v prvním kole přišlo k volbám 43,51 procenta voličů. Před šesti lety se senátorem stal Grulich. Ve druhém kole senátních voleb porazil ziskem 62,42 procenta hlasů lékaře Pavla Klenera, který kandidoval jako nestraník za Stranu zelených.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …