Na Primu nedorazila Maláčová, nelíbili se jí ostatní diskutující. Přesto ale debata stála za to

17.02.2019 12:21

V nedělní Partii FTV Prima se utkali poslankyně hnutí ANO Radka Maxová, lidovec Jan Bartošek a viceprezident Svazu průmyslu ČR Jan Rafaj. Původně měla do pořadu zavítat i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), jenže nepřišla. Prý se jí nelíbí, s kým by měla ve studiu debatovat. Hosté hovořili o sociální politice státu a dalších důležitých tématech. Češi by si to v hlavě měli srovnat, pozor na xenofobii, zaznělo také před kamerami.

Na Primu nedorazila Maláčová, nelíbili se jí ostatní diskutující. Přesto ale debata stála za to
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„To pozvání dostala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která původně svou účast potvrdila, ale ve čtvrtek ji odmítla s tím, že se jí nelíbí složení diskutujících,“ oznámila na úvod moderátorka. Hosté se k tomu nechtěli příliš vyjadřovat. Bartošek jen poznamenal, že se na paní ministryni těšil.

Poté bylo otevřeno téma důchodů a jejich zvyšování. Premiér Andrej Babiš sliboval, že přidá důchodcům dalších 900 korun. Maxová však před kamerami prohlásila, že se v tuto chvíli počítá spíše s necelými osmy sty korunami. Pokud bude chtít stát zvýšit důchody o 900 korun, peníze na to bude muset najít právě Maláčová. „Pokud samozřejmě ona ty peníze najde nějakou revizí dávek, tak se samozřejmě nebráníme i navýšení na 900 korun,“ poznamenala Maxová.

Bartošek se do dámy a do vlády jako celku okamžitě obul. „V loňském roce si vláda pomohla tím, že pojedla zásoby. To, co je naprosto klíčové, je, jak bude systém fungovat do budoucna. Současný systém bude fungovat do roku 2033, pak přijde propad v příjmech. My přicházíme s nápadem na to, aby se vytvořil nějaký fond budoucnosti,“ nabídl Bartošek řešení. Chce také jednoznačně zvýhodnit rodiny, které mají děti. „Ženy musíme odměňovat za to, že se věnují rodinám,“ zdůrazňoval lidovec s tím, že za každé vychované dítě by měla žena dostat 500 korun navíc,“ zaznělo z úst politika.

Poslankyně diváky přesto vyzvala, aby si šetřili na důchod sami. „Myslím si, že člověk, který nastoupí do práce, by měl přemýšlet o tom, zda si bude na stáří odkládat. Samozřejmě je otázka, zda tak mohou činit všechny rodiny, ale vzhledem k rostoucím mzdám se tu ten prostor nabízí,“ zaznělo z úst Maxové. Navrhla také, aby se postupně zvýšila věková hranice odchodu do důchodu. Současná hranice 65 let je podle Maxové neudržitelná.

Bartošek za to na Maxové nenechal nit suchou. „Šetřit si na důchod ze stávající mzdy, to je tak, když důchodovou reformu vymýšlí ti nejbohatší občané. Pro třetinu lidí tady je problém, když se jim rozbije pračka. Tito lidé si nemohou šetřit na důchod,“ varoval lidovec. „Vy si myslíte, že kdyby lidi ty peníze měli, že si nebudou spořit? Nebo že si nekoupí nějakou nemovitost na důchod? Našim zájmem je postarat se o tyto lidi, kteří si to nemohou dovolit,“ zdůrazňoval Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Když se dostal ke slovu Rafaj, upozornil na fakt, že ženy jsou klidě i sedm let mimo pracovní proces a věnují se výchově dětí, což je v Evropě něco neuvěřitelného. Podnikatelé jednoznačně podporují to, aby si každý šetřil na důchod. Zvlášť, když se politici nejsou schopní shodnout na to, jak situaci s důchody vyřešit. Zdá se mu neuvěřitelné, že Bartošek slibuje, že se stát o určitou skupinu lidí postará, když vůbec není jisté, že na to bude mít.

Podnikatelé podle Rafaje upozorňují, že česká ekonomika zpomaluje. Ale ještě loni je prý vláda Andreje Babiše (ANO) ujišťovala, že nás nečekají žádné větší problémy. Teď však už vyzývá ke škrtům ve výši 50 miliard korun.

„Na jedné straně jsme rádi, že dochází na naše slova. Na druhé straně se nám zdá, že to jsou pouhé proklamace,“ zlobil se Rafaj. Důrazně by se stavěl proti tomu, aby se škrtalo v investicích na vědu a výzkum.

Maxová okamžitě ujišťovala, že ministři budou hledat úspory. Šetřit se prý bude i v dopravě. A tady se znovu ozval Rafaj. „U té dopravy na jedné straně oznamujeme, že budeme populisticky snižovat jízdné, ale potom budeme v dopravě škrtat,“ kroutil ohromeně hlavou. „Tady se ukazuje, že tato vláda nemá jasně stanovené priority, bohužel,“ přisadil si ještě Bartošek. Vláda by se podle něj měla zaměřit na digitalizaci státní správy, ale v jasně daných krocích. Je nesmysl zastavit akvizice v armádě nebo zablokovat stavby dálnic. Šetřit je podle lidovce jistě třeba, ale s rozmyslem.

V obecné rovině Maxová ujišťovala, že vláda dělá, co může a má jasný plán, co dál. Kabinet prý má jasné priority, což údajně dokazuje i investiční plán.

Rafaj varoval, že ekonomika má ještě jeden problém. V tuto chvíli nám chybí asi půl milionu pracovníků, což české firmy neuvěřitelně brzdí. Proto musíme zaměstnávat i cizince. „Všichni Češi si musíme srovnat v hlavě náš xenofobní přístup, který jsme si tady vybudovali. Největším bojovníkem proti xenofobii byl i T. G. Masaryk a je i na nás, abychom si to srovnali v hlavě, protože jinak nemusíme mít na ty důchody,“ varoval host. Zlobil se také na odbory a ČSSD, že společnými silami dlouho bránili přístupu Ukrajinců na český pracovní trh. Přitom je jasné, že se bez nich momentálně neobejdeme.

Bartošek mu dal za pravdu, ale přidal také jedno „B“. Česko podle jeho názoru může přijímat jen takové lidi, kteří nepředstavují hrozbu pro národní bezpečnost. Vedle toho bychom měli myslet i na to, že stávající ekonomický růst nepotrvá věčně a až skončí, bude třeba trvat na tom, aby se tito zahraniční pracovníci vraceli domů.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …