Na Ukrajině prý chtějí vzdát hold nacistům. Zarazit to může jen Porošenko

15.05.2015 16:25

Expert na Rusko Josh Cohen upozorňuje na návrh zákona v ukrajinském parlamentu, po jehož případném schválení by se mohly dočkat ocenění organizace, které se v průběhu druhé světové války podílely na etnických čistkách. V současné době se čeká, jestli zákon podepíše prezident Petro Porošenko.

Na Ukrajině prý chtějí vzdát hold nacistům. Zarazit to může jen Porošenko
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Navrhovaný zákon dává oficiální status „bojovníků za nezávislost Ukrajiny ve 20. století“ mnoha politickým a vojenským organizacím a zakazuje jakoukoli kritiku těchto uskupení a jejich členů. Dvě z těchto skupin, Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a Ukrajinská povstalecká armáda (UPA), se přitom společně s nacisty podílely na holocaustu a mají na svědomí životy asi 100 000 polských občanů. Zákon je dalším z viditelných signálů narůstajícího ukrajinského nacionalismu podporovaného krajní pravicí, jenž se snaží v rámci boje proti komunistické minulosti země zdůrazňovat utrpení národa za sovětského režimu. To spolu s nemístným zákazem kritizovat spolupachatele holocaustu brání Ukrajině v integraci do evropského společenství a dává za pravdu Vladimiru Putinovi, který často varuje, že je tato země plná neonacistů.

Například OUN byla založena v roce 1929 a plnila funkci revoluční organizace, jejímž cílem bylo osvobodit Ukrajinu od sovětské nadvlády a založit samostatný stát. Mnoho jejích vůdců však bylo vycvičeno v nacistickém Německu a celá skupina byla ovlivněna nacistickou rasovou teorií Alfreda Rosenberga. V knihách vydávaných OUN se mimo jiné píše o tom, že je třeba bojovat proti Židům, kteří patří mezi hlavní zastánce moskevsko-bolševického režimu. V těchto publikacích lze vyhledat i slogany tohoto typu: „Smrt moskevské židovské obci! Zničme je a zachraňme Ukrajinu!“ Organizace ukrajinských nacionalistů bojovala s německými nacisty i Sověty a mnoho ukrajinských vlastenců uvádí, že hlavním cílem OUN bylo osvobození národa. Bohužel dnes již víme, že na cestě za samostatností se její členové dopouštěli otřesných zvěrstev.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Vše začalo pogromem ve Lvově krátce poté, co nacisté napadli Sovětský svaz. Jednotky OUN se s podporou nacistů pustily do vraždění na západní Ukrajině, jehož výsledkem byly desítky tisíc mrtvých obyvatel se židovskými kořeny. Poté, co nacisté tyto milice rozpustili, se mnoho z jejich členů přidalo k Pomocnému policejnímu útvaru Ukrajiny, jenž byl pod německým velením. Těmto bojovníkům se dostalo výcviku i zbraní od nacistů a později se stali hlavní silou při páchání holocaustu v Bělorusku a na západní Ukrajině. V roce 1943 se OUN dostala pod vliv Ukrajinské povstalecké armády (UPA) a různých ukrajinských polovojenských nacionalistických skupin a postavila se do opozice vůči ustupujícím Němcům i přicházejícím Sovětům.

UPA sice už nebyla pod německým velením, ale ve vraždění Židů a jejich shromažďování v pracovních táborech pokračovala i nadále. Jak jsem již napsal na začátku, UPA se rovněž podílela na vyvraždění 100 000 Poláků. Ukrajinská povstalecká armáda pokračovala ve svém boji i poté, co Sověti v létě 1944 vytlačili Němce z Ukrajiny, a poražena byla Rudou armádou až v roce 1950. To je hlavní důvod, kterým se dá vysvětlit, proč ukrajinský parlament navrhuje vzdát hold OUN a UPA. Oslavování pravicových nacionalistických organizací však začalo už za prezidenta Viktora Juščenka. Za jeho vlády byl na jejich počest postaven památník v Babím Jaru, kde přitom došlo k nejhoršímu masakru Židů. Juščenko také udělil nejvyšší státní vyznamenání „Hrdina Ukrajiny“ kontroverznímu vůdci OUN Stepanu Banderovi. Tento krok tehdy kritizovali předseda ukrajinské židovské obce, polský prezident i představitelé EU.

V loňském roce sehrály radikální nacionalistické organizace klíčovou roli na Majdanu. V tehdy zřízeném protestním táboře na náměstí se to odkazy na OUN a UPA jen hemžilo. Lidé často opakovali jejich slogany „Sláva Ukrajině. Sláva hrdinům“. Po změně režimu se do vedoucích pozic dostalo mnoho příznivců OUN-UPA. Jsou například na ministerstvu školství, stojí v čele bezpečnostních služeb, a dokonce řídí i Institut národní paměti spadající pod ukrajinskou vládu. Také současný prezident země, Petro Porošenko, v loňském roce položil věnec na památník v Babím Jaru.

Ukrajina by si měla uvědomit, že její boj s Putinovým Ruskem probíhá i v ideové rovině. Snahou uvést do praxe zákon, který oslavuje pachatele zodpovědné za páchání etnických čistek, dávají za pravdu tvrzením ruského prezidenta, že se na Ukrajině rozmáhá fašismus. A co je vůbec nejhorší, schválení tohoto zákona by mohlo ještě více rozdělit zemi. Lidé ze západní a východní Ukrajiny se na tuto část historie vždy dívali značně odlišně. Rozdíly mezi oběma tábory jsou již i bez toho obrovské, tak proč přidávat do ohně další polínko? Už samotným návrhem ukrajinský parlament svoji zemi poškodil. Vše napravit může pouze veto prezidenta Porošenka.

 

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …