Na Ukrajině umírají rebelové i civilisté

01.06.2014 10:55

Na letišti v Doněcku na Ukrajině přišlo o život šest povstalců, když se snažili probít nazpět, aby mohli posbírat mrtvá těla spolubojovníků zabitých počátkem týdne ukrajinskou armádou. Podle agentury Reuters to v sobotu sdělil velitel proruských separatistů. Agentura DPA předtím rovněž s odvoláním na rebely uvedla, že při nočních bojích ve východoukrajinském Slavjansku zahynuli dva civilisté a další čtyři utrpěli zranění. Kyjev tuto bilanci obětí nepotvrdil.

Na Ukrajině umírají rebelové i civilisté
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Rebelové podle agentury Interfax včera také naznačili, že jsou ochotni skupinu čtyř zadržovaných inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vyměnit za vězněné separatisty. Rusko oznámilo, že o propuštění pozorovatelů se vzbouřenci vyjednává.

K incidentu na doněckém letišti došlo podle velitele separatistů Denise Pušilina již v pátek. „Naši kluci se odtamtud pokusili dostat těla," uvedl. Podle agentury Interfax se vedení samozvané Doněcké lidové republiky chce obrátit na Mezinárodní výbor Červeného kříže se žádostí o vydání mrtvých, kteří po bitvě zůstali ležet na pozemku letiště. Podle Reuters není jasné, kolik jich tam zůstalo.

Doněcké letitě je stále v centru pozornosti vládních sil. Ukrajinská armáda v sobotu oznámila, že odrazila dva nové útoky na letiště. Po jeho dobytí počátkem týdne uvedla, že v bitvě přišlo o život 50 povstalců.

V centru Doněcka se v sobotu shromáždilo kolem tisíce až dvou tisíc lidí a demonstrovali s ruskými vlajkami. Manifestanti na Leninově náměstí skandovali: „Rusko, Rusko."

Střety se objevují na více místech

Střety jsou hlášeny také z obce Djakove v Luhanské oblasti u hranic s Ruskem, kde podle ukrajinské armády při nočním útoku ozbrojenců na zařízení pohraniční stráže byli zraněni tři vojáci. Armáda uvedla, že na hraničářský post zaútočilo asi 80 ozbrojenců. Vládní síly se podle armády ocitly pod palbou z granátometů, ozbrojence ale nakonec přinutily se stáhnout. Do tamního boje nasadila armáda jednu stíhačku Su-27.

Moskva udržuje se separatisty kontakt přes internet

Nadále zůstává nejasný osud čtyř inspektorů OBSE působících v Doněcké oblasti. Skupiny, kterou tvoří Dán, Estonec, Švýcar a Turek, se separatisté zmocnili v pondělí. Nyní prý Doněcká lidová republika zvažuje, že je propustí výměnou za rebely, které ukrajinské jednotky zadržely. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo, uvedl Interfax.

Stálý ruský zástupce při OBSE Andrej Kelin oznámil, že Rusko se do vyjednávání zapojilo. „Propuštění se protahuje," řekl Kelin s tím, že nedokáže odhadnout, kdy bude případ vyřešen. Dodal, že Moskva udržuje se separatisty kontakt pomocí internetového komunikačního programu Skype.

Zástupce OBSE Wolfgang Ischinger, který se znesvářené strany na Ukrajině snaží přímět k dialogu, v rozhovoru s německou televizí ZDF řekl, že mezinárodní organizace z obav o životy svých pracovníků zvažuje stažení pozorovatelů ze země. Moskva včera tyto úvahy OBSE kritizovala.

„Při záměrně zesílené trestné operaci Kyjeva ve východní části země je nezbytné, aby se zintenzívnila činnost mezinárodních pozorovatelů," uvedla ruská diplomacie podle agentury AP v prohlášení. Rusko zásah ukrajinských vojáků označuje za trestné tažení, Kyjev naopak hovoří o protiteroristické operaci.

Kadyrov odmítá tvrzení, že vyslal do bojů jednotky Čečenců

Mezitím se včera čečenský vůdce Ramzan Kadyrov opětovně ohradil proti obviněním, že na vzbouřeném východě Ukrajiny bojují jím vyslané zvláštní čečenské jednotky, jak tvrdí Kyjev. Připustil ale, že v řadách rebelů je podle jeho odhadu 14 Čečenců, kteří na Ukrajinu odjeli z vlastní vůle.

Demonstrovalo se i v Kyjevě

V Kyjevě na Majdanu stále setrvávají aktivisté, kteří nehodlají odejít, dokud nebudou splněny jejich požadavky. V Kyjevě v sobotu došlo k demonstraci, její účastníci na hlavní třídě podpálili hromady pneumatik na protest proti výzvě úřadů v čele s novým starostou Vitalijem Kličkem k vyklizení tábora, který na místě před šesti měsíci vznikl na počátku nepokojů, jež vyústily v pád předchozího prezidenta Viktora Janukovyče. O několik set metrů dál se dělníci v přilbách pustili do rozebírání barikád. Zbytky aktivistů setrvávajících v táboře požadují před svým odchodem od nové vlády a nově zvoleného prezidenta Petra Porošenka zavedení reforem a protikorupčních opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…