Na Ukrajině zuří břidlicová válka. A tamější vládě je to fuk, píše novinář

22.06.2014 7:26

Novinář a ekonom Zbyněk Fiala upozorňuje na skutečnost, že nejkrutější boje na východní Ukrajině se odehrávají v oblastech, které jsou připraveny pro těžbu břidlicového plynu. „O obsahu smluv kolují hrůzné zvěsti, podle kterých ty, koho dnes nevyžene ukrajinská armáda, vyženou příště zahraniční těžaři,“ píše ve svém komentáři pro server Vaševěc.cz.

Na Ukrajině zuří břidlicová válka. A tamější vládě je to fuk, píše novinář
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto břidlice

Ukrajina patří k evropským zemím s velkými zásobami břidličného plynu, v tomto ohledu má třetí největší zásoby v Evropě. Ale podle Fialy by se nemělo zapomínat ani na to, že vedle toho má i největší evropské zásoby ještě důležitější strategické suroviny, a to podzemní pitné vody. Musí si tak prý tedy vybrat – pokud se pustí do hydraulického frakování břidličného plynu, může si pitnou vodu zničit.

Celý komentář si můžete přečíst zde.

Těžba břidličných plynů se totiž neobejde bez vhánění chemikálií do podzemí. Tyto chemikálie tvoří hlavně rozpouštědla, která mají plyn uvolnit z horniny narušené podzemními výbuchy. „Těžaři tvrdí, že plynonosné břidlice jsou dostatečně hluboko v zemi a jsou odděleny od okolí nepropustnými vrstvami, takže nebezpečí nehrozí. Ale věřte jim. Z amerických zkušeností s touto těžbou je zřejmé, že tak prudce vzrůstá riziko lokálních zemětřesení,“ poznamenává.

Ukrajinská vláda nemá z těžby těžkou hlavu

Podle dostupných informací ale ukrajinskou vládu ekologické důsledky těžby neděsí a příliš se o ně nezajímá. Marný křik tak podle slov Fialy zůstává jen na bedrech nevládních organizací. Například dohoda s firmou Shell má Ukrajinu úplně vysvobodit ze závislosti na ruských dodávkách energetických surovin. Podle některých zpráv, jak poukazuje Fiala, ale také osvobodí občany také od jejich domovů a půdy.

„Je-li pravda, co se šíří po internetu, je to dohoda velice drsná. Vlastně odevzdává velké části území na 50 let do rukou cizí firmě a obsahuje příslib, že lidi bude možné bezohledně vyhánět. Uvidíme, jestli je to slučitelné s podpisem asociační dohody s EU,“ míní. „Jestli je to na Ukrajině výhodnější pod zemí, nebo nad zemí, to se ze smluv vyčíst nedá. Ponechávám tedy tuto otázku specialistům,“ dodává ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…