Na Ústí dští Babiš síru, ale u Kleslové totéž toleruje, píše Jindřich Šídlo

30.06.2015 19:58

Jindřich Šídlo si v komentáři pro Hospodářské noviny klade otázku, jak je možné, že jsou někteří členové dnes již bývalé buňky ANO v Ústí nad Labem označováni za pučisty, když se jejich počínání nijak zvlášť neliší od činnosti místopředsedkyně hnutí Radmily Kleslové na Praze 10.

Na Ústí dští Babiš síru, ale u Kleslové totéž toleruje, píše Jindřich Šídlo
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

„Pád ústeckého primátora za ANO Josefa Zikmunda označil Andrej Babiš dramaticky a nepříliš vynalézavě za ‚puč‘, který měl zabránit tomu, aby v Ústí konečně skončily ‚kmotrovské časy‘. Tenhle slovník už pochopitelně nelze brát vůbec vážně, minimálně od doby, kdy se Babiš v Praze opřel o Radmilu Kleslovou, která svou očistu Prahy 10 zahájila rafinovaně uzavřením aliance se všemi, od nichž měla pražské Palermo, jak o tom Babiš tak rád mluví, vyčistit. Proč vlastně Babiše tak překvapuje postup ‚odpadlíků‘, kteří si pro novou primátorku Věru Nechybovou vyjednali v podstatě stejnou podporu, s jakou vládne ve Vršovicích a Strašnicích jeho vlastní, velmi pečlivě chráněná místopředsedkyně?“ ptá se autor.

Babiš narazil na „drsném severu“ stejně jako jiní političtí lídři. Politické strany se musely sklonit před zdejšími dlouholetými vazbami. Ústecká ČSSD bývala svého času pověstná a totéž se dalo říci i o ODS. TOP 09 zase před pár lety sáhla ke zrušení své buňky v sousedním Liberci. To, co se teď děje v ANO, ukazuje, že se Babiš a jeho následovníci potýkají s klasickými problémy politických stran. Svou roli v tom hraje jistě i to, že do řad nového hnutí vstoupili i prospěcháři, kterým jde především o osobní moc. Neplatí to o všech členech, ale o jisté části zkrátka ano.

Šídlo navíc zdůrazňuje, že se to dalo očekávat. Babišovo hnutí vyrostlo velmi rychle a teď za to standardně platí, neboť nemá vybudovány mechanismy, jak prospěcháře „odfiltrovat“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…