Na boj s chudobou získá Zaorálkovo ministerstvo sto milionů ročně navíc

11.07.2016 12:06

Příspěvek na rozvojovou pomoc se od příštího roku zvýší o sto milionů korun. Celkem žádalo ministerstvo zahraničí o zhruba miliardu a meziroční navýšení o 200 milionů korun. Proti bylo ministerstvo financí, podle něj nároky neodpovídaly proporcím státního rozpočtu. Peníze půjdou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na zdravotní péči, potravinovou pomoc i školní stipendia. O rozhodnutí kabinetu předseda vlády informoval na Twitteru.

Na boj s chudobou získá Zaorálkovo ministerstvo sto milionů ročně navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Rozvojová pomoc zahrnuje projekty, jejichž cílem je vymýtit chudobu a zlepšit životní podmínky v ohrožených regionech. Součástí jsou i stipendia pro studenty z vybraných zemí na českých vysokých školách nebo humanitární pomoc.

V návrhu pro příští rok počítal Černínský palác s celkem 746 miliony na rozvojové projekty. Na humanitární pomoc, jejímž smyslem je zachraňovat lidi přímo ohrožené na životě, plánoval 130 milionů korun. Transformační spolupráce, která cílí na podporu rozvoje demokracie a lidských práv, měla být podpořena 63 miliony korun. Dalších 115 milionů korun mělo být vyčleněno na vzdělání studentů z rozvojových zemí.

Česká republika peníze v programu dvoustranné rozvojové pomoci dělí mezi několik prioritních zemí. V letech 2010–2017 mezi ně patří Afghánistán, Bosna a Hercegovina, Etiopie, Moldavsko, Mongolsko, Gruzie, Kambodža, Kosovo, Palestina, Srbsko a Zambie. Po roce 2017 se tato skupina zúží na šestici, kterou tvoří Etiopie, Kambodža, Zambie, Bosna a Hercegovina, Gruzie a Moldavsko. Důvodem snížení počtu států je snaha podpořit kvalitu pomoci a lépe ji cílit.

Dvoustranná rozvojová spolupráce je pouze částí z celkového objemu peněz, které Česko na pomoc v zahraničí vynakládá. Mnohem větší částku ČR poskytuje v rámci mnohostranné zahraniční rozvojové spolupráce, kterou zajišťují mezinárodní organizace. Podle údajů České rozvojové agentury loni vydala ČR na rozvojovou pomoc celkem 4,95 miliardy korun, 65 procent z této částky byla právě mnohostranná spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…