Na další možné zkorumpované zakázky na Brně-středu poukazuje kontrolní výbor

17.05.2019 12:05

Dva stavební projekty v městské části Brno-střed, které zatím nejsou předmětem policejního vyšetřování v korupční kauze bývalého místostarosty Jiřího Švachuly (ANO), jsou nedostatečně zpracované tak, že komplikují řádný výběr stavební firmy. V tiskové zprávě to uvedli opoziční členové kontrolního výboru zastupitelstva. Projekty podle nich neposkytovaly firmám dost informací, což jim znemožňovalo vypracovat nabídku. To podle nich zřejmě tvořilo příležitost pro vznik korupčního prostředí.

Na další možné zkorumpované zakázky na Brně-středu poukazuje kontrolní výbor
Foto: repro Youtube.com, tan
Popisek: Otevření brněnské tržnice se v roce 2017 účastnil i politik Švachula (vlevo)

Kontrolní úřad v usnesení doporučil městské části Brno-střed zadat zpracování znaleckých posudků, které podezření prověří. Stanovisko městské části ČTK zjišťuje.

Starosta Vojtěch Mencl (ODS) požádal kontrolní výbor bezprostředně po policejní razii na radnici letos v březnu, aby prověřil tři zakázky za 200 milionů připravené a provedené minulým vedením. Dvě podezřelé mají hodnotu 140 milionů korun. Analýzu zakázek vypracovali tři členové výboru Gabriel Kurtis (Žít Brno), Karen Kylbergerová (SPD) a Monika Lukášová Spilková (Piráti).

„Soutěžitelé, kteří neměli informace, protože je projekt pro výběr zhotovitele (prováděcí projekt, výkazy výměr) v dostatečné míře neobsahoval, měli ztíženou možnost zúčastnit se soutěže. Proto se jí nezúčastnili. Naopak soutěžitel, který by obdržel v zadání chybějící informace, mohl svou nabídku ušít na míru. Vznikla tak situace nízkého počtu soutěžitelů a vytvořilo se prostředí s nedostatečnou konkurencí. Kvůli tomu mohlo dojít k prodražení investičních akcí,“ uvedli členové výboru.

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
Z jednotlivostí vypíchli, že položkové ceníky nahradily netransparentní kumulované položky, což stavbu prodražuje již ve fázi projektu. V jedné ze zakázek, která řešila stavbu budovy, je cena daná pouze souborným výčtem položek bez bližší specifikace, což zamezuje kontrole hospodárnosti a výkonu stavebního dozoru. V druhém projektu chybí zakreslení současných výtahů a technické řešení nových, což může stavbu také velmi prodražit účtováním víceprací. Z konkrétních nedostatků výbor vyjmenoval například interiérové dveře, které měly stát podle projektu 9 500 korun, vítěz zakázky je však nabídl za 56 000 korun.

Členové kontrolního výboru uvedli, že naráželi na průtahy při vyřizování požadavků směřovaných na úřad městské části. „Týkalo se to zejména požadavků, které směřovaly k prověření dalších konkrétních nedostatků,“ uvedli členové. Průtahy podle nich vyvrcholily tím, že tajemník Petr Štika zakázal úředníkům komunikovat se členy kontrolního výboru bez jeho vědomí.

Policie po březnové razii na radnici obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí skončilo ve vazbě, a to včetně dvou již bývalých členů ANO. Kromě Švachuly je obviněný také bývalý místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petra Liškutina, jenž na Brně-středu pracoval jako vedoucí odboru investic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…