Na dětské knížky na Prague Pride jsme jen koukali. A nejen na ně

12.08.2023 17:06 | Reportáž

Jedno morče a dvě mámy, Můj brácha se jmenuje Jessica, nebo pohádková sbírka o gayích a lesbičkách nazvaná Stejní. Takové knížky můžete zakoupit dětem v Pride Parku na pražské Letné, kam došel průvod, kterým vyvrcholil letošní duhový týden. Sledovali jsme ho od prvního vykročení ministrů Bartoše a Rakušana u Václavského náměstí.

Na dětské knížky na Prague Pride jsme jen koukali. A nejen na ně
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Férová nevěsta jako symbol Férového manželství dorazila na Letnou. Férové manželství bylo tématem letošního průvodu

V sobotu, kdy měl festival vrcholit, se do duhového vyzdobila značná část Prahy. Zvukovou kulisu vrcholu festivalu utvářela kromě všudypřítomné taneční hudby také policejní helikoptéra, která prolétala nad průvodem od Václaváku až po Letnou.

Václavské náměstí nezůstalo pouze shromaždištěm, vyrostlo zde pódium a mnozí to už tady pojali jako začátek párty. Jiní si ještě na poslední chvíli nakupovali u stánku duhové propriety v ceně od padesáti do čtyř set korun, nebo si vedle v „makeup corner“ nechávali namalovat obličej.

Nebo narychlo dodělávali své transparenty.

Čelo průvodu se tentokrát formovalo až za rohem v ulici Na Příkopě, aby přes Prašnou bránu, Celetnou a Staroměstské náměstí došlo na nábřeží a poté přes most k pověstnému metronomu. V průvodu měly jít desetitisíce lidí.

A postavili se do něj dva ministři z kandidátky Pirátů a STAN – Ivan Bartoš a Vít Rakušan. První nesl českou vlajku, druhý duhový prapor LGBTI+ komunity.

„Toto by slovenský minister vnútra neurobil,“ kvitoval slovenský účastník akce, prozatím se svým přítelem v klidu sedící u kavárenského stolku.

Z jednoho z megafonů zaznívalo kázání, že „bůh má rád všechny vztahy a všechno ostatní je dezinterpretace“ a vše se schylovalo k pochodu.

Krátce za čelem s dvěma ministry vyrazili nad transparentem Piráti Jan Lipavský a Zdeněk Hřib, kteří na rozdíl od obou předsedů došli s průvodem až k Vltavě.

Následovala sekce ambasád „diplomats for eqality“ dorazilo i několik firem, v čele s generálním sponzorem Vodafone, jehož banner dostal prestižní číslo 1, ještě před neziskovkami Jsme fér a Prague Pride. Skutečně také šel v čele průvodu a na Letenské pláni měl mobilní operátor svůj stánek na čestném místě hned vedle vchodu.

 

 

V samotném čele průvodu ale pochodovala šestice v moravských krojích, jako gesto, že i Prague Pride se zařadil mezi „tradice“. Kolemjdoucím rozdávala chléb se solí.

Kvůli dopravě se průvod jdoucí letos pod heslem „let love be your legacy“ na chvíli zastavil u Právnické fakulty. Pochodující zde osvěžil gigantický bublifuk, což se hodilo, protože výstup po schodech ke „Stalinovi“ byl pro mnohé náročný. Jiní se na Letnou rovnou přesunuli tramvají nebo metrem.

Dobrou náladu ovšem nic nezkazilo partě bubeníků v kostýmech z nafukovacích balónků, kteří byli hlavní uměleckou atrakcí průvodu.

Rozlehlý zábor na Letenské pláni byl orámován stánky s občerstvením, sponzorskou produkcí i něčím jiným. Stánky zde měly Staropramen i Coca-Cola, Red Bull či Costa Cofee.

K dispozici byl výběr z mnoha světových kuchyní, v cenách kolem dvou stovek za hotovku a od stovky za sendvič či hot dog. Originální novinkou měla být „pizza v kornoutu“.

Nechyběl ani stánek s knihami. V jeho „pohádkové sekci“ jste dětem mohli zakoupit třeba sbírku pohádek Stejní, příběh Můj brácha se jmenuje Jessica, a pro nejmenší obrázkové Jedno morče a dvě mámy.

Tématem letošního ročníku byla snaha o zavedení „manželství pro všechny“. Petiční stánek byl na Václaváku i na Letné a někteří vzali politickou agendu i jako téma svého kostýmu.

Na dvou pódiích uprostřed areálu má až do nočních hodin běžet kulturní program. Vystoupit mají i zahraniční interpreti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

SODOMA, GOMORA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDavid007 , 12.08.2023 17:14:32
Mám štěstí, že už tady dlouho nebudu, Chudáci vnoučata.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …