Na jídlo jen s potvrzením, testy už si zaplatíte. Vojtěch představil covidové změny

20.10.2021 16:58

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci představil změny v mimořádných opatřeních kvůli sílící pandemii covidu-19. Od 1. listopadu budou muset kontrolovat provozovatelé restaurací a provozoven certifikát o očkování, testu nebo prodělání nemoci. Testy budou nově hrazeny jen lidem do 18 let věku a od 25. října bude platit povinnost nošení respirátoru na pracovišti.

Na jídlo jen s potvrzením, testy už si zaplatíte. Vojtěch představil covidové změny
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

„Dnes jsem předložil několik změn v mimořádných opatřeních. Ta opatření bych rozdělil do tří skupin. Jednak od 25. října bude povinnost respirátor ve všech vnitřních prostorech včetně pracovišť bez výjimky. Maximálně pokud je pracovník na pracovišti sám,“ řekl ministr zdravotnictví.

Velkou novinkou bude povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat certifikát o očkování, testu nebo prodělání nemoci. „Dnes se musí certifikát předkládat v rámci hromadných akcí, ale nově se bude muset kontrolovat i v restauracích, klubech a dalších provozech. To bude platit od 1. listopadu a certifikát bude muset kontrolovat provozovatel a bez něj nesmí umožnit zákazníkovi vstup nebo mu poskytnout svoji službu,“ vysvětlil největší změnu Vojtěch.

Anketa

Je kancléř Mynář dobrý člověk?

41%
34%
hlasovalo: 25131 lidí
Tato povinnost nebude platit pro jídla s sebou a stejně tak se nebude kontrolovat ve food courtech v rámci obchodních center. „Samozřejmě je to určitý diskomfort, to je jasné, ale provozovatelé určitě chápou, že je to potřeba a je to něco, co je zavedeno i v jiných zemích jako v Německu nebo Rakousku. Není to v evropském kontextu nic abnormálního,“ bránil opatření Vojtěch.

Další změnou je snížení platnosti testů a hrazení testů jen pro lidi do 18 let věku. „Prokazování testování se dotýká také zkrácení platnosti testů, kdy to bude u PCR testů jen 72 hodin a u těch ostatních testů 24 hodin. Neindikované testování bude nadále placené, ale jsou tam výjimky u lidí do 18 let nebo u lidí, kteří jsou rozočkováni nebo očkovaní být nemohou,“ pokračoval Vojtěch.

„Je tam změna u dětí do 12 let, kde jsme vyšli vstříc rodičům a tyto děti se nemusejí nově prokazovat testy nebo očkováním. Od 1. listopadu se tak budou muset prokazovat pouze děti nad 12 let. To jsou všechny změny, které vláda schválila a vejdou v platnost od 25. října, respektive od 1. listopadu,“ uzavřel Vojtěch.

Poté si vzal slovo ještě premiér Andrej Babiš, který zkritizoval přístup aspiranta na post ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Mě mrzí ta prohlášení pana Válka, který s námi nespolupracuje a místo toho dává rozhovory o tom, jak nic neděláme. Bylo by dobré, aby ta příští vláda začala pracovat a přišla se svým anticovid týmem a jednali s námi. Já nerozumím těm jeho vyjádřením a lžím, které pronáší do mediálního prostoru. Politika by v této situaci měla jít stranou a měli bychom spolupracovat,“ zahřímal Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…