Na jihu Maďarska je nový velký tábor pro 1000 migrantů

28.06.2015 8:45

Nový velký tábor pro migranty otevřely imigrační úřady na jihu Maďarska u města Kiskunhalas nedaleko hranic se Srbskem. Určen je pro zadržené běžence, kteří se do země dostali ilegálně, informovala agentura MTI.

Na jihu Maďarska je nový velký tábor pro 1000 migrantů
Foto: Attila Kisbenedek/AFP
Popisek: Odpůrci vládní kampaně v Maďarsku zaměřené proti přistěhovalcům chtějí svoji zemi cizincům naopak otevřít

Stanový tábor o rozloze 200 metrů čtverečních stojí v areálu bývalých vojenských kasáren. Jeho kapacita by měla stačit k dočasnému ubytování zhruba 1000 osob, které musejí být vzhledem k nezákonnému vstupu do Maďarska pod neustálým dozorem. Zadržení budou podle agentury v tomto objektu registrováni a bude rozhodnuto, zda mohou požádat o udělení azylu nebo zda proti nim bude zahájeno policejní řízení.

Maďarsko se od loňska potýká s velkou vlnou ilegálních běženců. Zatímco ještě začátkem letošního roku většinu z nich tvořili kosovští Albánci utíkající za lepším životem do zemí Evropské unie, v poslední době převažují uprchlíci zejména ze Sýrie, Iráku a z Afriky. Od ledna už maďarské úřady registrují 61.000 migrantů.

Maďarská vláda se chystá postavit na hranici se Srbskem čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot

V poslední době se do země dostává každý den nezákonně kolem tisícovky lidí. Policie dnes sdělila, že během pátku u hranic se Srbskem zastavila 1087 ilegálních běženců, včetně 159 dětí. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si ve čtvrtek postěžoval, že v Evropské unii nyní přichází nejvíce ilegálních imigrantů do Maďarska, a přesto se nadále věnuje největší pozornost situaci s běženci, kteří se na chatrných lodích dostávají do Evropy ze severu Afriky přes Středozemní moře.

Budapešť si předtím vysloužila kritiku úterní informací, že dočasně pozastaví plnění evropské azylové dohody, protože nebude z unijních států přijímat zpět migranty bez příslušných dokumentů. Vláda premiéra Viktora Orbána se ale odvolává na dublinské nařízení, které stanovuje kritéria pro určení státu EU, jenž má být příslušný k posuzování žádosti o azyl. Obvykle je to ta země, do které žadatel vstoupil jako první na území unie. Podle Maďarů většina migrantů, které jiné země EU chtějí poslat zpět do Maďarska, vstoupila do unie v Řecku.

Maďarská vláda se také chystá postavit na hranici se Srbskem čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot, který by měl pomoci zabránit nekontrolovatelnému pronikání migrantů. Téměř všichni běženci totiž do Maďarska přicházejí přes Srbsko, které není členem EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…