Na luxus to není, ale je to aspoň něco. Ministr Koníček mluvil o zvýšení minimální mzdy

16.07.2013 21:15

Zásadním rozhodnutím druhého zasedání Rusnokovy vlády, které probíhalo v úterý večer, bylo zvýšení minimální mzdy. Na tiskové konferenci pak rozhodnutí představil ministr práce a životních věcí František Koníček, který jej vládě navrhl.

Na luxus to není, ale je to aspoň něco. Ministr Koníček mluvil o zvýšení minimální mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Rusnoka podruhé zasedala

Minimální mzda se od srpna zvýší na 8500 korun, rozhodla dnes vláda Jiřího Rusnoka. Přilepšit by si mohlo až 120.000 pracovníků. Lidé s minimální mzdou dnes berou 8000 korun, naposledy se nejnižší příjmy upravovaly v roce 2007.

Podle ministra Františka Koníčka, který návrh, připravený již jeho předchůdkyní Ludmilou Müllerovou na vládu přinesl, se minimální mzda nezvyšovala od konce roku 2006, kdy se zvedla o spíše symbolických pět korun. „Od té doby byla konstantou,“ poznamenal hořce ministr práce.

Vůbec to podle něj není zdravý pohled. „Jsme ve stavu, kdy životní minimum, navýšené o náklady na bydlení, výrazně převyšovalo minimální mzdu. Je pochopitelné, že takový stav lidi příliš nemotivoval k hledání práce,“ vysvětloval ministr.

Proto se ministr rozhodl minimální mzdu zvýšit a je rád, že vláda jeho návrh akceptovala. „Za 310 euro měsíčně to určitě není luxusní život, ale alespoň to trochu motivuje vstoupit na trh práce,“ myslí si Koníček.

„Součet všech pasivních dávek výrazně převyšuje minimální mzdu, což rozhodně není dobře,“ vysvětloval ministr Koníček. Pak dodal, že v Evropské unii bychom si měli vzít za příklad Nizozemí, které má nejnižší nezaměstnanost v Evropě, a minimální mzdu má zhruba 1500 euro, což je s námi nesrovnatelné. „Při takovém modelu ta společnost funguje a motivuje to lidi, aby si hledali práci,“ myslí si ministr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…