Na ministerstvu je kvůli ústavní stížnosti na úhradovou vyhlášku poplach. „Trefili jsme do černého,“ hlásí senátor Valenta

31.01.2019 14:54

Ústavní stížnost senátorů na úhradový systém v českém zdravotnictví, kdy menší venkovské nemocnice získávají za totožné výkony méně peněz než nemocnice velké v krajských městech či metropoli znervóznila Ministerstvo zdravotnictví. Šéf rezortu Adam Vojtěch (ANO) mluví o „kolapsu“ systému v případě, kdyby stížnost uspěla. Senátor Ivo Valenta (jeden z těch, kteří za peticí stojí) to na Facebooku označil za „trefu do černého“.

Na ministerstvu je kvůli ústavní stížnosti na úhradovou vyhlášku poplach. „Trefili jsme do černého,“ hlásí senátor Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Ve hře je ústavní stížnost skupiny senátorů (v čele Ivo Valenta) na systém úhrad týkající se toho, kolik za jednotlivé léčebné zákroky dostávají od zdravotních pojišťoven nemocnice. Větší nemocnice, například ty v krajských městech, totiž od pojišťoven za totožné zákroky dostávají fakticky více peněz, než menší zdravotnická zařízení například někde na okresu.

Za operaci slepého střeva například pražská motolská nemocnice dostane od pojišťovny 35 tisíc korun, zatímco nemocnice na Vysočině o deset tisíc méně, informovaly Lidové noviny. Podle skupiny senátorů je tento systém diskriminační a k ústavnímu soudu brzy dorazí stížnost na jeho nápravu. Ministerstvo zdravotnictví pak na druhé straně argumentuje tím, že větší nemocnice poskytují komplexnější zdravotní péči.

Autorem stížnosti angažovaných senátorů je právník a specialista na zdravotní právo Ondřej Dostál. Dostál zastupuje například pacienty, kteří jsou ve sporu se zdravotní pojišťovnou kvůli neuhrazené péči.

 Vody kolem tématu rozčeřil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten se, jak informuje portál iDNES.cz., nechal slyšet, že pokud ústavní stížnost teoreticky uspěje, celý systém úhrad zdravotní péče se zhroutí.

„Je to poměrně zásadní ústavní stížnost, která se dotýká řady ustanovení, zejména zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ústavní stížnost je velmi široká. Pokud by jí Ústavní soud plně vyhověl, tak by to znamenalo kompletní zrušení současného systému úhrad zdravotní péče v České republice,“ připomíná iDNES ministrova slova ze začátku tohoto týdne.

„Já souhlasím s tím, že současný systém není zdaleka ideální. Vydávání úhradové vyhlášky není věcí, kterou bych já obhajoval, koneckonců i proto já prosazuji, abychom se opírali zejména o dohodu mezi poskytovateli a zdravotními pojišťovnami,“ okomentoval dále pro iDNES.cz situaci Vojtěch.

Na problematickou situaci kolem krajského zdravotnictví a úhradové vyhlášky dlouhodobě upozorňuje senátor Ivo Valenta, který je rovněž i jedním z těch, kteří stojí za nynější ústavní stížností. „Zásah do černého,“ komentoval Vojtěchova slova Valenta na Facebooku. „Nehodlám se smířit s tím, že pro zdravotní pojišťovny a de facto i Ministerstvo zdravotnictví jsou pacienti ve Zlínském kraji třeba i několikanásobně méněcennější,“ dodal senátor. „Jak jinak si totiž vysvětlit to, že za stejný úkon v Uherském Hradišti nebo ve Zlíně dostávají nemocnice od pojišťoven tři a půlkrát méně peněz než nemocnice v metropolích,“ doplnil.   

Valenta dále uvedl, že tento stav vnímá jako neuvěřitelnou diskriminaci, přičemž její příčinou je systém úhradových vyhlášek, který „byl zaveden jako dočasný model proplácení zdravotní péče již před 20 lety“. „Doposud se neměl nikdo k tomu, aby se pustil do skutečné změny,“ píše dále Valenta s tím, že právě i kvůli tomu inicioval v Senátu podání ústavní stížnosti.  

Cílem akce senátorů bylo podle Valenty nejen, „aby soud posoudil, zdali tato diskriminace v dostupnosti a kvalitě zdravotní péče není v rozporu s ústavním pořádkem České republiky“, ale také „vyprovokovat širokou diskusi a především rozhýbat Ministerstvo zdravotnictví a celou vládu, aby tento problém začalo ihned řešit“. „Jak naznačují vystrašené reakce Ministerstva zdravotnictví, trefili jsme do černého a zřejmě otevřeli také Pandořinu skříňku. A pokud se Ministerstvo zdravotnictví obává kolapsu, pak tedy logicky samo uznává, že současný systém je protiústavní,“ dodal ve svém příspěvku Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…